5 неща, които да правим и видим на Азорските острови

  • 5 неща, които да правим и видим на Азорските острови
    5 неща, които да правим и видим на Азорските острови

Издигащ се от лазурния Атлантически океан, Азорските острови събират в себе си множество красиви места и приключения.

Състоят се от девет същински острова и няколко малки безлюдни островчета. Най-големият от тях е Сао Мигел. В него се намира и столицата - Понта Делгада. 

Нека видим какви приключения можем да предприемем на Азорските острови и какви красоти можем да видим там.

1. Защитените от ЮНЕСКО винени плантации

5 неща, които да правим и видим на Азорските острови
Снимка: pixabay

Производството на вино на Пико (вторият по големина остров на Азорските острови) още от първите заселници пристигнали през 15 век. Там, в средата на Атлантическия океан, винаги е имало необходимост да се защитават културите и добитъка от капризите на морския климат и в резултат на острова се е образувал и развил уникален пейзаж, сътворен от човека.

Разширена мрежа от линейни каменни стени, изградени предимно от черен базалт, създава хиляди правоъгълни парцели и осигурява защита от вятъра и солената морска вода. Това е забележителен пейзаж, както Unesco го описва: „Изключително красивият, създаден от човека пейзаж от малки, каменни стени и полета е свидетелство за поколения дребни земеделски стопани, които във враждебна среда създадоха устойчив живот и много ценно вино." 

Малко количество високо ценено вино се произвежда на Пико и до днес, използвайки строго пазените традиционни методи. Изключително увлекателно е да научите за занаята, а виното е доста вкусно!

2. Опитайте фофас

Местните обичат сладкишите си и няма нищо по-вкусно там от фофас. За да запазите здравето и формата си е най-добре да изпробвате тези страхотни кремообразни лакомства към края на престоя си, защото несъмнено ще ги търсите отново и отново.

На най-големия остров, Сао Мигел, fofas da Povoação не са много по-различни от еклар: сладкиш, пълнен с бита сметана, шоколад или ванилов крем. 

На по-малкия остров Фаиал фофас идват като малки и сладки памучни кифлички с отрязани върхове и кухината, пълна с вкусни ароматизирани кремове. Определено си заслужават калориите!

3. Каяк във вулкан

5 неща, които да правим и видим на Азорските острови
Снимка: pixabay

Къде другаде в Европа можете да се качите на върха на вулкан и да карате каяк в езерото му?

Вулканичната дейност оформя островите на Азорските острови и никъде не може да се насладите на магията по-добре  и да видите по-впечатляващи гледки, отколкото в Сите Сидадес („Седемте града“) на Сао Мигел. Тук стените на кратера се наклоняват стръмно надолу, създавайки огромна купа, пълна с вода. 

Можете да карате колело или да се разходите по комбинация от пътища и писти до върха на вулкана, да се възхищавате на зашеметяващата гледка към езерото от ръба на кратера и след това да се насладите на спускането към езерото. След това, за съвсем различна гледна точка, можете да вземете каяк до езерото, докато гледате стръмните стени на кратера и си мислите: „Току-що съм бил там!“

4. Дори кравите там са щастливи

5 неща, които да правим и видим на Азорските острови
Снимка: pixabay

Местните твърдят, че кравите им са най-щастливите в света. 

Това не е необосновано твърдение, като се има предвид, че зелените пасища са мечтата на всяко животно. Тучните поляни осигуряват на кравите на островите 365 дни непрекъснат достъп до свежа храна. Докато те радостно се хранят, вулканичните пейзажи са достатъчни, за да създадат настроение на всеки приключенец.

Доказателството за това твърдение е в продуктите и си струва да опитате местното „Terra Nostra Milk“, докато сте на Азорските острови. Те се предоставят от сертифицирани членове на програмата за мляко на Азорските щастливи крави. 

5. Плуване с делфини

5 неща, които да правим и видим на Азорските острови
Снимка: pixabay

Едно от най-популярните занимания на Азорските острови е гмуркане с шнорхел с делфини и не е трудно да разберем защо. Това е мечтата на любителя на дивата природа и красотата на това е, че дейността се извършва при стриктните указания на делфините.

Ако делфините искат да се присъединят към вас във водата, тогава те ще направят точно това. Да видиш перките на 20 или 30 обитатели на дълбините, докато прорязват водата и вълните, е незабравимо изживяване. Въпреки това, понякога делфините просто се уморяват от човешкото присъствие - и когато това е така, късмет, опитвайки се да ги хванете, когато те се гмурнат в тъмносините дълбини!

Говорете с някой от многобройните морски биолози, които обитават Азорските острови и те ще ви кажат същото. Делфините са склонни да участват повече в месеците на ранния туристически сезон, тъй като стават все по-кокетни. Април, май и юни са може би най-добрите от всички.