7 неща, които не знаете за Малдивите

  • 7 неща, които не знаете за Малдивите
    7 неща, които не знаете за Малдивите

Всички сме чували за това колко красиви и екзтични са Малдивите, а след като видим снимки, сме готови начаса да стегнем куфарите и да зарежем всичко, за да се потопим в атмосферта им.

Е, затова сме ви подбрали 7 интересни факта за тези обаятелни острови, които със сигурност не знаете:

1. Алкохолът е забранен извън хотелските комплекси

Малдивите са мюсюлманска държава, от което следва, че туристите трябва да спазват и уважават местните обичаи. Затова алкохолът е забранен навсякъде извън хотелските комплекси и ресторанти, а изнасянето на напитки от тях също не е разрешено. Освен това е забранено в страната да се внасят както спиртни напитки, така и свинско месо.

2. Полицията е арестувала кокосов орех

Много от хората на Малдивите вярват в свръхестественото, включително в черната и бяла магия. По време на изборите през септември 2013 г. кокосов орех е бил задържан от полицията, след като е намерен в близост до избирателна секция. Той бил заподозрян в това, че „се държи странно“ и е поставен там, за да повлияе на изборите, но в крайна сметка бил оневинен.

3. Един от президентите подава оставка с оръжие

През 2012 г., дъравният глава на Малдивите е принуден да подаде оставка, след като е бил „държан под прицел“, както казва самият той. Това е кулминацията на масови протести и безредици, които продължава 20-ина дни и са провокирани от решение на президента да арестува близки съратници на предшественика си обвинения за корупция.

4. Има невероятен океански живот

Малдивите са дом на десетки различни видове китове и делфини, като някои стада достигат до 200 екземпляра. Архипелагът е едно от най-добрите места за наблюдаване на най-голямата риба в света – китовата акула, която достига до 10 м. дължина. В кораловите рифове около островите пък живеят всевъзможни разноцветни рибки и други удивителни морски същества.

5. Правителствено заседание се е провело на дъното на океана

Промените в климата и повишаването на нивото на Световния океан представляват огромна заплаха за Малдивите. Дори някои от по-малките островчета вече са евакуирани, тъй като солената океанска вода се е смесила с наличните източници на питейна вода. За да привлече вниманието към тези проблеми, президентът премества правителствено заседание, през октомври 2009 г., на дъното на океана. Тогава всички обличат водолазни костюми и сядат зад потопени под водата бюра.

6. 98% от населението е грамотно

Цели 98% от възрастното население на Малдивите е грамотно на близо 200-те острова, от които се състои архипелагът, е въведена единна образователна система. Освен това в наши дни 100% от децата ходят на училище, като 99% от тях завършват поне 4 клас.

7. Първото малдивско кралство е основано от прогонен в изгнание индийски принц

Тъй като са разположени на важни търговски пътища, Малдивите са били от край време са били от голяма важност. Първата колонизация на островите е дело на Индия, около 300 години преди новата ера, тъй като местните не са имали никаква форма на управление и са почитали като божества единствено Слънцето и Водата. Интересен факт е обаче, че първото кралство е основано от индийски принц, прогонен от баща си в изгнание на Малдивите.

7 неща, които не знаете за Малдивите