7 от най-добрите разходки в Ирландия

  • 7 от най-добрите разходки в Ирландия
    7 от най-добрите разходки в Ирландия

От преходи през скалисти местности и разходки през изумрудено зелени земеделски земи, до поклоннически ритуали на върха на най-святата планина на страната, Република Ирландия предлага по нещо за всеки пътешественик.

Ирландия е една магична земя, чиито пейзажи са сякаш излязли от приказка. Ето и нашите предложения за разходка:

1. Дингъл Уей, графство Кери

7 от най-добрите разходки в Ирландия

Независимо дали ще извървите цялата му дължина от 101 мили или ще изберете по-къси участъци от пътя, Dingle Way в графство Кери е зашеметяващ поход през някои от най-спиращите дъха пейзажи и драматична история на Ирландия.

Разходката започва в Трали и се отправя на запад. Обиколката около полуостров Дингъл ще ви отведе до планината Брандън и надолу към Clogherhead, преди пътеката да проправи път по южната част на полуострова и обратно към Трали.

Това е разходка, която ще ви отведе по драматични скали, пусти плажове и до най-високата точка на всяка маркирана пътека в Ирландия. Той също е дом на някои от най-важните културни съкровища на страната, включително келтските камъни Огам, Fahan Beehive huts, крепостите и долмените, святи кладенци, както и село Аннаскаул, родното място на известния изследовател на Антарктида Том Крийн.

2. The Famine Walk, Кънемара

7 от най-добрите разходки в Ирландия

Земя на дива, сурова красота, Коннемара също е страна на трагична история. Силно засегнат от глада, който обхваща страната през 40-те години на миналия век, като много семейства изоставят района, а онези, които остават, биват изложени на невероятни трудности.

Тази разходка от 10-мили по брега на единствения фиорд в Република Ирландия, следва прословутия „Път на глада“ на Коннемара. Изградена от местни мъже и жени, в замяна на супа, тя е имала за цел местните жители да спечелят с труд прехраната си, а не да я получат като благотворителност. Рушащите се руини на Фохер, село, сразено от глада, силно напомнят за тези времена.

Пейзажът обаче е страховито вдъхновяващ. Планини, вода и широко небе се сблъскват заедно, за да образуват незабравими гледки. С планината Mweelrea от едната страна и пристанището от другата страна, това е красива и полезна разходка.

3. Croagh Patrick, окръг Майо

7 от най-добрите разходки в Ирландия

Croagh Patrick, по прякор Реек, е планина на 764 м от Уестпорт в графство Майо в Ирландия. Изкачването до върха е една от най-известните разходки в Ирландия и е популярна поклонническа пътека, откакто свети Патрик е постил тук 40 дни през 441 г. сл. Хр.

Има редица маршрути нагоре по планината, но най-популярен е традиционният поклоннически маршрут. Пътуване до върха и обратно отнема около три часа, много по-дълго е в последната неделя на юли, когато хиляди посветени от цял ​​свят посещават планината, за да отпразнуват „Reek Sunday”, ден на поклонение в чест на свети Патрик.

Гледайте къде стъпвате. Много поклонници правят изкачването боси. Или посетете друг ден, когато е по-вероятно да се насладите на грандиозните гледки през Клив Бей без маршрутът да е толкова натоварен и да има голямо струпване от хора.

4. Скалите на крайбрежния пешеходен маршрут на Мохер

7 от най-добрите разходки в Ирландия

Издигайки се на 120 м над Атлантическия океан, вековните скали на Мохер са една от най-драматичните забележителности в Ирландия. Дом на огромни стада морски птици, те са били признати за глобален геопарк на ЮНЕСКО.

Най-добрият начин да се насладите на зашеметяващи гледки и на скалите е New Cliffs на крайбрежния пешеходен маршрут на Мохер. Тази зрелищна 18 км крайбрежна пътека започва в Лисканор на юг, минава Хейгс Хед и световно известните скали на Мохер, преди да завърши в село Дулин на север.

Разходката е сравнително спокойна, с няколко напрегнати изкачвания към по-високите скали и би трябвало да отнеме около шест часа - дори да се отдели време за невероятна гледка към Аранските острови, Голуей Бей, Аил На Серач и Атлантическия океан по-долу.

Внимавайте обаче. Отдалечената и открита горна пътека на скалата може да стане хлъзгава, когато времето се влоши.

5. Уиклоув път, графство Уиклоу

7 от най-добрите разходки в Ирландия

Разтягайки се от парк Марлей в Дъблин до Клонегал в графство Карлоу, Уиклоув път обхваща 130 км и минава през три окръга. Състои се от планински пътеки, селски пътеки и тихи странични пътища. Той предлага уникален поглед върху всяка страна на естествената красота на Ирландия. Не е изненадващо, че това е най-популярната национална пътека, маркирана в Ирландия.

Пътеката е добре обозначена с табели и обикновено може да бъде завършена за пет до 10 дни. Очаквайте планини, планински езера, стръмни ледникови долини, бързо течащи планински потоци, гори и земеделски земи.

Пътеката може да бъде премината на етапи. Или може просто да искате да се разходите по една конкретна секция. Насладете се на бавното ходене в Дъблин, упоритите планински разходки в Уиклоу и разходките на средно ниво през подвижната провинция в Карлоу.

6. Еригал, окръг Донегал

7 от най-добрите разходки в Ирландия

Гласуван за  „Най-емблематичната планина“, Еригал се осветява в розово на залязващото слънце и променя формата си в зависимост от това от къде го гледате.

Това е и едно от най-популярните изкачвания в страната, сравнително лесно катерене, което възнаграждава приключенците с невероятна гледка към планините Дериве и Донегал и към брега.

Пътеката започва от паркинг край R251, водещ през силно ерозирала и заблатена земя към писта, лесно видима сред лъскавия сипей. Не е необходимо специално оборудване за изкачване на планината, но се препоръчва предпазливост. На връщане вижте Църквата на Светото сърце, параклис с изглед към Пойзън Глен в подножието на планината.

7. Пътят на Гранд Канал, Дъблин

7 от най-добрите разходки в Ирландия

Разходката, която разделя Ирландия, от брега в Дъблин до река Шанън, пътят до Гранд Канал е едновременно лесен, но може да се окаже и предизвикателство. Следейки канал, изграден за свързване на столицата с най-дългата река в страната, е приятно равна разходка по тревисти пътеки. Дължината  и от 130 км обаче е доста смело начинание.

Наградите са огромни. Маршрутът е създал своеобразен неформален линеен парк, изпъстрен с реставрирани вили и китни селца, които процъфтяват благодарение на търговията. Освен това тя е оставила тънка ивица земя, недокосната от съвременното земеделие, оазис за флора и фауна, който не се вижда често.

Както можете да си представите, кръчмите изобилстват по маршрута, както и характерните B&B, където можете да си починете след дълъг ден ходене. Тези градове също са добре обслужвани от обществения транспорт за тези, които искат да пробват само участъци от маршрута.