9 любопитни факта за Финландия (част 2)

  • 9 любопитни факта за Финландия (част 2)
    9 любопитни факта за Финландия (част 2)

Днес сме ви подготвили няколко любопитни факта за Финландия и тамошните привички.

Ето и някои от тях:

1. „Паркинги” за кучета

Във Финландия има закон, който кара всички собственици на бизнеси да поставят специални приспособления, на които хората да могат да да оставят кучетата си. Ако такива липсват, те могат да им бъдат наложени глоби.

2. Мечове за лекарите

В някои финландски университети има традиция, според която, когато някой получи докторската си степен, получава не само диплома, но и меч (който обаче бива закупен от самия студент). 

3. Бонус при връщане от отпуска

За да стимулират служителите да се връщат след отпуска, финландските компании им плащат специални бонуси, когато се появят отново на работа. Никой не крие колко получава, защото във Финландия можеш лесно да научиш каква е заплатата на някого като позвъниш на специално направен за целта номер.

4. Места за интроверти

Финландците обичат да прекарват време сами, затова и има барове, на които може да се насладиш необезпокоявано на питието си, а в супермаркетите има специални кошници за хора, които пазаруват сами.

5. Къщите за студентски партита

Почти всеки голям университет във Финландия има своя „парти къща”, която студентите могат да наемат, за да проведат каквото събитие си пожелаят – дори и такова, включващо алкохол. Те изглеждат като обикновени къщи, но имат огромни холове, няколко спални и сауни.

6. Сауните

Във Финландия има 5 млн. души и 2 млн. сауни! Те са дори повече от колите. Всяка голяма компания или публична институция има сауна за своите служители и дори затворниците могат да посещават сауната веднъж седмично. А най-оригиналното място, на което може да посетите сауна, е верига за бързо хранене в Хелзинки.

7. Метълът

Във Финландия има най-голям брой метъл банди на глава от населението – над 600 за всеки милион. Децата дори си имат своя любима метъл група на име Хевизаври. Музикантите носят костюми на динозаври и пеят образователни песни.

8. Страната на необичайните състезания

Освен необичайните състезания, при които мъжете трябва да носят на ръце жените си, за да спечелят бира, страната е известна и с едно, при което трябва да хвърлиш телефона си. Във финландия съществува и фестивал, на който участниците се надпреварват в свирене на въображаема китара.

9. Финландски деликатеси

 

Представяме ви рецептата за един необичаен финландски шот: разрежете средата на една наденичка във формата на купа, изсипете водка и капнете горчица на ръката си. Оближете горчицата, изпийте шота и изяжте наденичката. Друг интересен финландски деликатес е шоколадът с риба.