Будапеща – нощен живот в старите дворове

  • Будапеща – нощен живот в старите дворове
    Будапеща – нощен живот в старите дворове

Всяка нощна птица рано или късно свива временно гнездо в Будапеща и се отдава на музикални, танцувални и алкохолни прегрешения. Вие също сте нощна птица? Тогава не знам как още не сте стигнали до меката на живата музика, партитата и превръщането на стари сгради в центъра на града в сборен пункт за купонджии и случайно преминаващи.

Нощна Будапеща няма нищо общо със студения и непредразполагащ към общуване град, в който се разхождат туристите през деня. Каквато и музика да обичате, със сигурност има бар или дискотека, където да можете да я слушате точно тази вечер. Всички заведения имат обявени програми за месеца, можете да се сдобиете и с безплатен гайд за нощния живот на града, проблемът е, че цялата безценна информация най-често е само на унгарски. Затова ви съветвам да си направите предварително проучване в интернет или да се оставите на улиците да ви водят. Любителите на музика на живо – джаз, рок, етно – могат да пообиколят заведенията около “Октогон”. Феновете на партитата с електронен звук е най-добре да се насочат към мястото, на което до миналата година беше клуб Gödör, и заведенията зад и около операта.

За всички, които искат да опознаят наистина нощния живот на Будапеща, препоръчвам няколко задължителни спирки:

Двора на сезона

Ако попаднете в Будапеща през пролетта или лятото, то непременно разпитайте местните хора в коя стара сграда в центъра е купонът този сезон. От няколко години нощните птици на града се събират в различни стари сгради с необитаеми вътрешни дворове в центъра. Разноцветни лампички, музика, безброй различни питиета и хора, които искат да танцуват и да се забавляват – усещането да попаднете на такова парти е невероятно.

Szimpla Café и Szimpla Kert

Имат обявена програма и на английски. Интериорът е тип “събрали сме всички стари мебели, които някой е изхвърлил” – всяко помещение има различна атмосфера, можете да си бъбрите с приятели, да слушате любимата си музика, да танцувате или да се запознаете с нови хора. Част от тях вероятно ще са от местните нощни птици и ще ви отведат на места, които никога няма да откриете сами.

Kuplung

Този бар печели сърцата с интериор в стил “направи си сам”. Огромен склад, боядисан в ярки цветове, изрисуван с графити, с налепени пощенски картички по стените, маса за тенис – можете да поиграете – в единия ъгъл и с екран, на който прожектират арт филми в другия ъгъл. По протежение на целия таван виси огромен хартиен дракон.

Kuplung е перфектна спирка за няколко бързи бири и една игра на тенис, докато почне концертът в бара, намиращ се под него. Правилно ме разбрахте. Под този бар има още един, в който свирят на живо най-различни банди. Рок, етно, джаз, метъл, инди – вижте какво ще ви предложи вечерта.

Gödör

Това не е просто клуб, в който да изпиете едно питие, а истинско средище на любителите на театъра, музиката, книгите. Тук можете да прекарате целия си ден – от кафето до няколкото бири в повече. Ще срещнете интересни хора, ще гледате пърформанси, ще слушате музика, а после ще си поговорите с музикантите... ако искате... Атмосферата на Gödör е трудна за описване. Сигурна съм, че ще я усетите и ще й позволите да ви омагьоса в момента, в който влезете през вратата.

Задължителни спирки са още Ifcafé – страхотни джаз изпълнения на живо и А38 – корабче на Дунав, закотвено за кея. Концертна зала, културен център и ресторант, А38 ви предлага перфектната програма за една вълнуваща вечер, която прераства в щура, купоноджийска нощ.

Хубавото на нощните птици е, че имат свой собствен език, така че стягайте багажа и отлитайте за Будапеща. Със сигурност ще намерите своето кътче от рая на парти маниаците.