Датската църква, зарита в пясъка

  • Датската църква, зарита в пясъка
    Датската църква, зарита в пясъка

На около 2 километра югозападно от центъра на град Скаген в Дания е тухлената църква, която е наполовина зарита в пясъка. Тя е известна като Старата църква на Скаген или Заровената църква.

Сградата от 14-и век и носи името на Свети Лаврентий Римски. Тя е била 45 метра дълга, а кулата й е била 22 метра висока. От 18-и век обаче вятърът е започнал да заравя църквата с пясъците на близката подвижна дюна и вярващите са били принудени да откопават входа й, за да провеждат ритуалите си.

Този пясъчен феномен се е случил на много крайбрежни зони в района на Северно море между 1400-1800 година като Шотландия, Дания и Холандия.

Местните хора се отказали през 1795 година, когато ценностите и предметите са изнесени отвътре, а църквата е разрушена, като 18 метра от кулата са единствената част от нея, които продължават да стърчат над пясъците.

Въпреки че вече не се използва, това е една от най-известните църкви в Дания днес. Тя привлича множество туристи и е вдъхновила Ханс Кристиян Андерсен да напише „История от пясъчните дюни“.