Кареца или езерото, в което се крие русалката

  • Кареца или езерото, в което се крие русалката
    Кареца или езерото, в което се крие русалката

Чували ли сте за изумруденото планинско италианско езерце Кареца?

Tова е едно наистина красиво местенце, сгушено в западните Доломити, само на 6 км от Нова Леванте в Южен Тирол, Италия. Местните го нарича още езерото Дъга, но не само заради различните цветове, които преливат в чистите му води.

Стара италианска легенда разказва за красива русалка, която живеела в езерото. Не щеш ли, магьосник на име Масаре се влюбил в нея и затова местната вещица го посъветвала да се облече като търговец на бижута и да направи дъга от единия до другия край на езерото. Той не се поколебал и бързо направил дъгата, взел бижутата и тръгнал към езерото, но забравил да се предреши като търговец. Като го видяла русалката се изплашила и изчезнала завинаги в изумрудените води на Кареца. Магът се огорчил, счупил дъгата и заедно с нея изхвърлил и бижутата в езерото.

Так според преданието се получили цветовете на водата, а малко по късно местните започнали да наричат езерото Дъга. Така и до днес някои вярват, че русалката продължава да се крие във водите на Кареца.

Езерото отразява в кристалните си синьо-зелени води планината Латемар и част от планинската група Катинацио. То се захранва от подземни извори, скрити в скалите и именно това е причината нивото на водата му постоянно се променя.

Кареца е н
ай-дълбоко е през пролетта, когато и топенето на снеговете имат своя принос, а през октомври водното равнище е най-ниско. Местните казват, че колкото е по-плитки са водите му, толкова е по-изумрудено е езерото. И въпреки че звучи малко пресилено, можем да ви уверим, че в действителност водите са толкова пленителни и невероятни, че на моменти изглеждат нереални.

Палитрата от цветове, която можете да видите в езерото ще остане в съзнанието ви за дълго.