Маршрут Евро Вело 6 – из Европа на колело

  • Маршрут Евро Вело 6 – из Европа на колело
    Маршрут Евро Вело 6 – из Европа на колело

Ако карането на колело за вас е не просто спорт, но и екологичен начин за придвижване, който ви дава възможността истински да се насладите на заобикалящата ви среда, сигурно ще се зарадвате да разберете, че можете да обиколите цяла Европа по велосипедни маршрути.


Съществува цяла мрежа от европейски веломаршрути, които ви дават възможността да обиколите какви ли не интересни кътчета от континента. Повечето от тях са със завидна дължина, най-краткият е 1320 км, а най-дългият – 10 400 км. Разбира се, не е задължително да изминавате цялата дължина на избраното от вас трасе – дори и да решите да си направите кратък преход по някой от тях, със сигурност ще има какво да видите. Всеки от маршрутите е с различна тематика, като двата, които минават през България, се наричат „Пътят на реките“ – Евро Вело 6 и „Пътят на желязната завеса“ – Евро Вело 13

Евро Вело 6 е популярен, като един от най-живописните и приятни маршрути в европейската мрежа. Ако изберете да тръгнете по него, през по-голямата част от времето ще се движите по устието на реки, включително и Дунав. По този начин Евро Вело 6 свързва Черно Море и Атлантическия океан. Само си представете – карате си колелото цял ден, а когато ви стане горещо или пък се изморите, веднага можете да спрете, починете, а дори и поплажувате до някоя река. 

Трасето минава през някои от най-интересните европейски държави – Франция, Швейцария, Германия, Австрия, Унгария, Сърбия, България и Румъния.  Ще имате възможността да разгледате по няколко от най-красивите градове в рамките на тези държави, като за България това са Видин и Русе. Най-хубавото на пътешествието с колело, е че никой не ви ограничава в каквото и да било. Вие решавате колко често да спирате, дали да се отклонявате, какво да видите и въобще – с приключението ще се случва това, което вие решите.

Евро Вело 6 е с дължина  3653 км и до него има свободен достъп през всички 365 дни на годината, така че ако сте от най-издръжливите и екстремни колоездачи, можете да минете маршрута дори през зимата. Повечето части на трасето са изключително добре поддържани и обезопасени, а освен това са и достатъчно широки, за да могат двама души да карат един до друг. Ако се тревожите, че не сте достатъчно подготвени за такова предизвикателство, колкото и примамливо да звучи, трябва да знаете, че на всеки 30 км можете да си заредите провизиите, а на всеки 50 км ще намерите място за дрямка. Освен това, на места можете да се възползвате и от градски транспорт.

Каквато и част от Евро Вело 6 да решите да направите, със сигурност ще изпитате тръпката от пътуването по един доста по-различен начин и ще се нагледате на какви ли не прекрасни неща. Само не забравяйте спрея против комари. 

Повече информация за Евро Вело 6 можете да намерите тук.