Фетие - забележителности лятно време

  • Фетие - забележителности лятно време
    Фетие - забележителности лятно време
  • Фетие - забележителности лятно време
    Фетие - забележителности лятно време
  • Фетие - забележителности лятно време
    Фетие - забележителности лятно време
  • Фетие - забележителности лятно време
    Фетие - забележителности лятно време
  • Фетие - забележителности лятно време
    Фетие - забележителности лятно време
  • Фетие - забележителности лятно време
    Фетие - забележителности лятно време
  • Фетие - забележителности лятно време
    Фетие - забележителности лятно време
  • Фетие - забележителности лятно време
    Фетие - забележителности лятно време
  • Фетие - забележителности лятно време
    Фетие - забележителности лятно време

Фетие е един от любимите турски курорти на българските туристи. Ето какво интересно можете да видите, направите и опитате във Фетие - най-интересните забележителности във Фетие.

Синята лагуна или Йолюдениз (Ölüdeniz) - това е може би най-известният плаж в Турция. 3 км естествена плажна ивица с нежен пясък и тюркоазено сини води. Зад брега има хълмове, покрити с борова гора. Лагуната е защитена местност. Плажът е с входна такса. Тук са позволени само безмоторни водни спортове. Намира се на 30 минути с кола от Фетие.

Плаж Белджегиз (Belcegiz) - той е главният плаж на Фетие и е продължение на Йолюдениз. Дълга плажна ивица с едър пясък и морски камъчета. Много хора идват тук на къмпинг или пикник. Наоколо има плажни барове и кафенета, където да се насладите на ледени коктейли.

Плажът Патара - това е един от най-дългите и просторни плажове на Средиземно море. Дължината му е цели 18 км. По него ще видите много руини от римско време. Той е защитено място, тъй като големите морски костенурки снасят яйцата си тук. Намира се на около 15 км от Фетие.

Градините край пристанището - Приближавайки района на пристанището по главния път, ще минете през красиви градини. Тук ромоли поточе, което извежда точно на пристанището и е заобиколено от фонтани, а над него се простира красиво мостче. Тези градини са истинско райско кътче за релакс.

Скални гробнициСкалните гробници са издълбани над града. Гробът на Аминта, считан за символ на Фетие, се вижда най-ясно върху скалната повърхност точно зад градския център. Датират от IV век пр.н.е. Само част от тях са отворени за посещения. Стигат се с кола като следвате указателните знаци. Тъй като са разположени високо над града, от тях се разкрива красива гледка към него и околните планини и острови. Усещането е неописуемо!

Антични саркофази - Не очаквайте да откриете античните саркофази в някой музей във Фетие. Те са навсякъде из улиците на града и му придават особено очарование и през нощта, когато са ефектно осветени. Спокойно, от тях няма да изскочат вампири. Всички са гравирани в ликийски стил, а формата им показва какъв човек е бил погребан вътре. 

Пътешествие с яхта край 12-те острова на Фетие - Резервирайте си предварително еднодневна разходка с яхта, която много компании предлагат. Тръгва се от пристанището на Фетие. Не се следва точно определен маршрут, вие избирате накъде да потеглите, а капитанът изпълнява вашите желания. Включен е обяд на лодката, можете да се печете на воля и да се наслаждавате на красивите гледки и тюркоазената вода. Пълен напред!

Долината на пеперудите/ Кьотюрюмсю (Kötürümsü) –  това място е доказателство за това, че раят е на земята. До него можете да стигнете само с лодка и добро настроение. Намира се в полите на планината Бабадаг (Babadağ). В долината се срещат над 80 вида пеперуди и се изливат водопади от 50 м височина. Тук можете да наемете малко бунгало, да опънете собствена палатка, да се отдадете на медитация или просто да се излегнете в някой от хамаците по плажа. 

Полет с парапланер - Подарете си незабравимо изживяване, като полетите с парапланер над Фетие. Само си представете великолепната гледка, която ще се разкрие пред погледа ви! Тюркоазените води на лагуната, белите плажове, зелените борови гори и лекия полъх в косите ви, който ще ви напомня, че не сънувате, а сбъдвате мечтите си.

Градът-призрак Каякьой (Kayaköy) - някога е бил населен с гърци, но след войната между Турция и Гърция през 1923 г. гърците от града са репатрирани. Днес градът е пуст и около хиляда къщи, църкви и обществени сгради са в полуразрушено състояние. Призрачният град днес е съхранен като музейно селище. Намира се на 8 км южно от Фетие.

Древният Ксантос - някога е бил най-големият град на Древна Ликия и нейна столица. Съществува от VIII век пр. Хр. За него Херодот разказва, че ликийците разрушили акрополите си, след това убили жените, децата и робите си и се хвърлили в самоубийствена битка с могъщите перси. Запазеният Ксантоски обелиск е изиграл важна роля за тълкуването на ликийския език. Тук ще видите римски амфитеатър, гробници в смесен гръко-ликийски стил, както и уникалната Стълбова гробница, която представлява два гроба един върху друг. Намира се на около 20 км от Фетие.

Ликийският път - това е 509-километрова маркирана пътека за преход по крайбрежието на Ликия от Фетие до Анталия. Ликийският път минава през исторически селища, римски останки и връх Олимп. Направете това пътешествие с кола в някой от по-прохладните месеци като февруари, май или октомври. Прочетете повече за Ликийския път (+ съвети). Допълнителна информация ще откриете тук.

Пазарът във Фетие - Във Фетие можете да си купите интересни подправки, кожени изделия, керамични съдове, златни бижута. За всички стоки можете да изпробвате уменията си в това да се пазарите, за да ги купите на по-ниска цена. Из тесните улички около пазара Паспатур, има изобилие от магазинчета, в които цените са по-ниски от тези в курортите. 

Освен това всяка неделя, сряда и петък има пазар под големи, бели шатри. Отваря рано сутринта и продължава до залез слънце. Ще видите стотици сергии, на които се продават всякакви стоки: дрехи, обувки, хавлии, антики, чанти, бижута, храна. На много сергии ще видите една и съща стока на различна цена, така че оглеждайте добре преди да купите нещо, за да пазарувате изгодно. Освен това спокойно можете да се пазарите с продавачите, това дори е задължително и е част от изживяването. 

Нощен живот във Фетие - Нощният живот се вихри в заведенията в централната част на Фетие. Там ще намерите дискотеки, клубове с музика на живо, ресторанти, кафенета. А ако искате да се потопите в атмосферата на Турция, седнете в някой от баровете с традиционна турска музика. Край пристанището също има клубове и заведения за хранене.