Габровски шоколад или как се прави пестил

  • Габровски шоколад или как се прави пестил
    Габровски шоколад или как се прави пестил
  • Габровски шоколад или как се прави пестил
    Габровски шоколад или как се прави пестил
  • Габровски шоколад или как се прави пестил
    Габровски шоколад или как се прави пестил
  • Габровски шоколад или как се прави пестил
    Габровски шоколад или как се прави пестил
  • Габровски шоколад или как се прави пестил
    Габровски шоколад или как се прави пестил
  • Габровски шоколад или как се прави пестил
    Габровски шоколад или как се прави пестил
  • Габровски шоколад или как се прави пестил
    Габровски шоколад или как се прави пестил

Ако не сте чували за пестил, питайте баба си да ви каже какво е това. А ако сте го яли като деца, със сигурност е останал един от вкусовете на детството ви. Наричат го и „габровски шоколад“ - още една закачка със спестовността на габровците. Дори се е продавал под това име в някои магазини по социалистическо време.

И тъй като сезонът за приготвяне на пестил вече настъпи, решихме да ви напомним за сливовото лакомство.


Какво представлява: сгъстена изсушена каша от сини сливи.

Вкус: съвсем леко кисел, доста приятен, различен вкус.

Необходими съставки: добре узрели сини сливи.

Приготвяне: изчистване на сините сливи, измиване, варене на тих огън, прецеждане за сгъстяване, изливане на тънък слой върху дървени дъски поръсени с брашно, сушене на слънце или фурна (периодично се обръща, размесва и суши, докато кашата стане твърда, но не прекалено). Пестилът се минава с кръгла тояжка, за да стане плосък, съхранява се на проветриво място за дълго време, след като се навие.

Кога се приготвя: есента, когато узреят сините сливи.

Кога става годен за ядене: през декември вече е подходящ.

Срок на годност: години.

Вижте и видео за техниката на приготвяне, заснето по време на демонстрация в Етъра през 2013 г.