Гърция предупреждава туристите за жегата: Вече има жертви

  • Гърция предупреждава туристите за жегата: Вече има жертви
    Гърция предупреждава туристите за жегата: Вече има жертви

Горещи вълни връхлетяха гръцките острови, причинявайки поредица от трагични инциденти, довели до смъртта на девет чуждестранни туристи за период от десет дни.

Сред жертвите са известен британски журналист, загинал поради силната жега на остров Сими, холандски турист, намерен мъртъв на остров Самос, и американски гражданин, открит мъртъв в района на Матраки след интензивни усилия за издирване.

Докладите на медицински специалисти разкриват, че ежедневно има случаи на удавяне дори в привидно спокойни води. Здравните експерти твърдят, че тези инциденти са резултат от това, че чуждестранните посетители не успяват да преценят адекватно уникалните климатични условия в Гърция и да предприемат подходящи предпазни мерки.

В отговор на тревожната ситуация властите предупредиха хотелиерите да информират гостите за високия риск, свързан с туризъм в скалисти райони по време на периоди на екстремна жега. Местни жители изразиха опасенията си, че жертвите, всички на възраст над 60 години, са участвали в рисково поведение в горещи условия, без да разбират добре местния терен. Тези инциденти подчертават значението на спазването на местните насоки и предприемането на необходимите стъпки за предотвратяване на опасности, породени от летните климатични условия в Гърция.