Идеи за разходки около Боровец

  • Идеи за разходки около Боровец
    Идеи за разходки около Боровец

Боровец е най-старият български курорт (от 1896 г.), до средата на ХХ век е известен като Чамкория.

Той е разположен по северните склонове на Рила, в подножието на връх Мусала, на надморска височина 1300 м, а най-близкият град е Самоков. Курортът се намира на 73 км от София и на 125 км от Пловдив.

Боровец привлича туристи по всяко време на годината. През лятото там е прохладно и подходящо за разходки, а през зимата е един от най-предпочитаните ски курорти.

Склоновете на Боровец имат постоянна снежна покривка от месец ноември до месец май с дебелина повече от 1,5 м. Курортът предлага развита мрежа от ски писти, а лифтовете обслужват до 11 200 туристи на час и осигуряват достъп до всички точки по склоновете на планината.

Има ски писти с различна трудност, подходящи както за професионалисти, така и за начинаещи скиори. За сигурността на туристите се грижат няколко екипа за спешна помощ, които разполагат с пълно оборудване и хеликоптер.

Идеи за разходки около Боровец

Климатът на Боровец е един от най-здравословните и го е превърнал в желано място за отдих и спорт. Той е прекрасно място и за лятна почивка за тези от вас, които харесват разходките из природата. Ето и някои идеи за разходки около курорта:

1. Бившите царски дворци Бистрица, Ситняково и Саръгъол
2. Черната скала, Бели Искър и Орловите скали
3. Ситняково – хижа „Чакър войвода” 
4. Ястребец – хижа „Мусала” – връх Мусала 
5. Йончево езеро
6. хижа „Мальовица” – връх Мальовица 
7. хижа „Вада” – хижа „7-те езера” – хижа „Вада”
8. Ситняково – Саръгьол – Саръгьолски езера 
9. хижа „Мальовица” – Рилски Манастир.