Идеи за топли бягства през есента

  • Идеи за топли бягства през есента
    Идеи за топли бягства през есента

Когато дойде есента, повече от нас искат да си откраднат още малко слънце, радост и пътешествия!

За тези, които търсят топли и интересни дестинации през по-студения сезон, сме подготвили няколко предложения. Те ще ви помогнат да изберете следващото си малко бягство, което да ви отведе на прекрасно пътешествие.

Малта

Какво ще кажете за едно есенно пътешествие в сърцето на Средиземно море? Островната държава Малта ви очаква! Любителите на морето ще се насладят на лазурните води, пясъчни плажове, скалисти заливи и спиращи дъха морски пейзажи. Почитателите на културно-историческия туризъм ще открият следите на древни цивилизации, развивали се тук от неолитната епоха до ерата на рицарите и след тях. Всичко това, съчетано с разнообразието от съвременни възможности за развлечения, превръща слънчева Малта в идеално място за есенна почивка!

В няколкодневната екскурзия в страната може да включите и посещение на остров Гозо. Той е вторият по големина от Малтийския архипелаг. Островът се отличава с изобилие от зеленина и необичайни тишина и спокойствие. До Гозо можете да стигнете с ферибот.

Идеи за топли бягства през есента
Снимка: Clive Vella

Разбира се, няма как да отидете до Малта и да не посетите столицата Валета. Навсякъде в града могат да се видят църкви и религиозни монументи. Дори на входовете на някои жилищни сгради има малки олтари в чест на някой местен светец. Градът впечатлява и с гледките, които се откриват към Средиземно море от всяка тераса.

Идеи за топли бягства през есента

Не много далече от Валета се намира перлата на малтийското крайбрежие – Синята лагуна. Името говори само по себе си – водата е кристална, чиста и толкова красива, че фактът, че плажът се състои от скали и камъни, остава на втори план. Малта се радва на едни от най-чистите води в света, които са идеални за гмуркане. Почитателите на водния спорт могат да се насладят на красотата на уникалните рифове, да изследват отдавна потънали кораби и разрушени самолети, около бреговете на Малта и да изживеят едно незабравимо приключение.

Идеи за топли бягства през есента

Можете да посетите и трите древни градове: Сенглеа, Коспикуа, Виториоса. Те са били арена на дълги обсади и жестоки битки. Именно тук, през 1565 г. Османската империя претърпява поражение, от което започва нейният упадък. Във Виториоса са запазени много старинни здания, които напомнят за славните рицарски времена.

Идеи за топли бягства през есента
Снимка: © viewingmalta.comХрамовете Аджар Им и Мнайдра

Като говорим за стари градове, потопете се в древната столица на Малта – Мдина. Там може да разгледате крепостните стени и кули, построени още през IX век. Панорамата, която се открива към цяла Малта, е наистина великолепна. Следващото място, което можете да посетите, са красивите скали Дингли и ботаническата градина при президентския дворец Сан Антон.

Ако се чудете как ще се разберете с местните, трябва да знаете, че в Малта има два официални езика. Единият е малтийският, който е пъстра комбинация от арабски и италиански, а вторият е английският.

Идеи за топли бягства през есента

Климатът е изключително благоприятен и местните се радват на над 3000 часа греещо слънце всяка година. Това прави страната предпочитана дестинация през всеки сезон. През есента ще можете да се насладите на топло и слънчево време.

Трябва да знаете, че в Малта движението е обратно, точно както във Великобритания. Ако не сте достатъчно смели да управлявате автомобил в района, можете да се възползвате от велосипед под наем, автобус или лодка.

И накрая искаме да ви издадем една малка тайна - ако не опитате местните пастици (приличат на малко калцоне), все едно не сте били в Малта!

Идеи за топли бягства през есента
Снимка: Clive Vella

Ако тази екскурзия ви е харесала, научете повече за нея ТУК.

***

Кипър

Остров Кипър е изключително подходяща дестинация за приятна топла почивка през ноември, когато дневната температура е средно около 22 градуса. Островната държава е с доста внушителни размери и тук определено няма да скучаете. Тя всъщност е третият по големина остров в Средиземно море. По-големи от Кипър са единствено Сардиния и Сицилия.

Страната е разделена на две части. Северните територии са известни като Турска република Северен Кипър и са под влиянието на турците. Южната част на острова се нарича Независима Република Кипър или "гръцки Кипър" и е част от Европейския съюз. Не само че островът е разделен на две, но и столицата Никозия също. През града минава т. нар. Зелена линия, която обособява двете различни по големина зони.

Идеи за топли бягства през есента

Посетете град Ларнака и ще се заредите със слънчево настроение. Слънцето тук се показва 330 дни от година, така че без проблем ще можете да се порадвате на чистите плажове с бял пясък. През останалото свободно време ще можете да разгледате останките от древни цивилизации. Смята се, че Ларнака има непрекъсната история, простираща се в продължение на 4000 години. Градът е известен със своите плажове, храна и нощен живот.

Идеи за топли бягства през есента

Ларнака е и любима дестинация на гмуркачите от цял свят заради потъналия кораб Зенобия, намиращ се на около 40 м под водата от 1980 г. насам. Доста любопитен е и подводният парк с останки от древни амфори, разположени в богатите на морски живот води край селцата Пила и Ороклини.

Идеи за топли бягства през есента

Ето и няколко забележителности, които да посетите, докато сте в Ларнака:

Църквата “Света Фареномени” -  Тя представлява пещера под скалите. Смята се, че мястото е било храм още от времето на финикийците. В наши дни хората вярват, че има лечебни сили. Ако страдате от някаква болест или просто от главоболие, трябва да обиколите църквата 3 пъти и да оставите дреха или поне парче плат, за да се излекувате.

Крепостта на Ларнака е основана през 12-и век като първо укрепление за защита на пристанището на града. Но османците са тези, които през 17-и век ѝ придават вида, който виждаме днес. Във вътрешната част на крепостта могат да бъдат разгледани археологически експонати, оръдия, брони, дантели и други.

Крайбрежната алея Атина Авеню и плажът ФиникудесПлажът е един от най-известните и ще ви впечатли с бял пясък, чиста вода и много палми наоколо. На крайбрежната алея ще намерите много ресторанти, кафенета, магазини. Разходката тук е едно от най-приятните забавления в Ларнака, което може да съчетаете с похапване на морски деликатеси.

Относно комуникацията с местните, тук ще можете да говорите на гръцки, турски или английски език. Менютата на повечето ресторанти са и на английски, така че без проблем ще можете да си поръчат някой от местните специалитети. Ние ви съветваме да опитате сиренето халуми и ракията зивания. Сигурни сме, че Кипър ще се превърне в една от любимите ви дестинации!

Идеи за топли бягства през есента

И вие искате да опознаете богатото наследство и красива природа на Кипър през есента? Вижте екскурзията до острова ТУК.

***