Интересни места за посещение в Португалия

  • Интересни места за посещение в Португалия
    Интересни места за посещение в Португалия

Португалия е страната на разнообразието – екзотични плажове, драматични планински пейзажи и безкрайно очарователни градове.

1. Алентежу

Алентежу е географски, исторически и културен район в средната и южната част на Португалия, който е далеч от туристическите тълпи на Лисабон, но в същото време е достатъчно близо до португалската столица, че да представлява апетитна дестинация.

Алентежу определено разчита на красивия си пейзаж, спокойствието и страхотния климат. Освен прекрасните плажове, там може да посетите места като Евора.

Прекрасната средновековна столица на Алентежу и е в списъка с културно наследство на ЮНЕСКО и определено очарова туристите с тихи улички, древна архитектура и множество занаятчийски магазинчета, откъдето могат да се закупят сувенири.

Ако търсите по-уединено място в Алентежу, най-добрата възомжност е крайбрежният град Компорта. Мястото е популярно място сред местните, но не и сред туристите, което е отлична възможност да си починете на красивите плажове и да хапнете в рибарските селца наоколо.

2. Мостът Aroca 516

Пътуващите с авантюристичен дух може да добавят нова локация до чисто нов окачен пешеходен мост в Португалия към своите списъци с места за посещения.

Мостът с дължина 516 метра и е спрян на 175 метра над реката в глобалния геопарк Arouca Unesco, близо до Порто. Мостът свързва ескарпа на водопада Агуейрас и района на дефилето Пайва, две от 41-те геосайта на геопарка.

Дължината му го прави най-дългият висящ мост за пешеходци в света, рекорд, който преди това е държал Висящият мост на Чарлз Куонен в Швейцария.

3. Назаре 

Това е едно от най-известните рибарски селца в Португалия. То винаги е било магнит за посетители заради прекрасния плаж и кипящия живот. Тук местните хора все още носят автентичните за региона костюми – забрадки, престилки и поли на няколко пласта в различни цветове. Дори рибарските лодки са пъстри и с изрисувани очи, вперени в морето. 

Интересна забележителност е бароковата църква Носа Сеньора да НазареТам се намира и чудотворната икона на Дева Мария.

4. Монсанто 

Приказното село е изградено между огромни каменни блокове. Къщите са сякаш притиснати от скалите и са покрити с мъх. Улиците са стръмни и издълбани в неравния терен и отвеждат до тамплиерски замък от 12-и век. През 1938 г. Монсанто е обявено за „най-португалското село в Португалия”. Оттогава действа и закон, който категорично забранява да се строят нови сгради и селото е превърнато в архитектурен резерват.

5. Коимбра

Коимбра е третият по големина град в Португалия, след Лисабон и ПортоГрадът е бил първата столица на държавата и няколко века – кралска резиденция. Коимбра гордо стои на величествен хълм, над река Мондего. Той има богата история, интересни традиции и е дом на хиляди студенти.

 

Тук се намират едни от най-престижните португалски висши учебни заведения, като някои студенти сравняват университета тук с този от Хари Потър – просто усещали, че това е едно магично място, на което ти се случват чудеса. Обстановката в градчето е наистина такава – като от приказка. Коимбра носи романтика, очарователен старинен дух и дори малко мистика.