Интересни събития този уикенд (14 - 16 декември)

  • Интересни събития този уикенд (14 - 16 декември)
    Интересни събития този уикенд (14 - 16 декември)

Декември е празничен, особено уикендите му!

Разгледайте събитията, които ще се случват през идните почивни дни! Открийте своето и го споделете с любим човек!

Ако не откривате своето събитие, разгледайте стотиците ни идеи за уикенд пътешествия 

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Изложба „Българската армия. Приказки за деца“

12 декември - 28 февруари

Изложбата „Българската армия. Приказки за деца“ ще бъде представена на 12  декември (сряда) от 15.00 ч. в Националния военноисторически музей. В навечерието на коледните празници, когато традиционно семействата се събират, музеят се обръща специално към децата, създавайки изложба, в която те ще се запознаят с едно голямо семейство на повече от 100 години – това на Българската армия. Само в деня на откриването изложбата ще бъде представена от деца екскурзоводи, които заедно с техни връстници ще сътворят свой разказ за войската ни с езика на най-малките. Допълнителна информция тук.

*

Коледно изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

14 - 16 декември

От 14 до 16 декември в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе Коледно изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”. Участие са заявили над 60 изложителя от нашата страна, Армения, Афганистан и Румъния. Това са фирми и колекционери на минерали, фосили и скъпоценни камъни, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Със свои колекции ще участват 2 университета: Минно-геоложкият „Св. Иван Рилски” и Нов Български. Повече информция тук.

*

Концерт-премиера на новия сингъл на JEREMY? в дует с Кирил Маричков

15 декември

На 15 декември, събота, с концерт-премиера в столичния клуб Терминал 1 ще бъде представен съвместния сингъл на JEREMY? и КИРИЛ МАРИЧКОВ – „Не си сам“. JEREMY? не изневеряват на стила си – смисълът на текста, както повечето от тези на английски език, е дълбоко социален, бунт срещу „сега“, независимо дали е вътре в себе си, дали говориш на ближния си или гледаш към другите. Част от това социално послание е и приемствеността между поколенията, различните и различността като цяло. За това групата решава да потърси подкрепление и излиза с тежка артилерия - човекът, дал началото на рока в България, който е слушал и пеел песни на английски език преди всички – Кирил Маричков. Повече информация тук.

*

Коледни ателиета в Националния етнографски музей

15 - 16 декември

Коледните ателиета ще се проведат в заседателната и експозиционните зали на ет. 2 в Княжеския дворец от 10.00 до 16.00 ч. Коледните ателиета включват: направа на сурвакници, месене на обредни хлябове, рисуване на картички, уроци по такъчество, приложни занимания за най-малките. В двата дни от 11.00 и 15.00 ч са предвидени часове по разучаване на български коледарски песни. Цената на посещение на коледните ателиета е 5 лв. за деца, ученици и пенсионери и 6 лв. за възрастни. В нея са включени: достъп до всички експозиции в Националния етнографски музей, участие в приложните и вокални занимания, както и всички материали за ателиетата. Повече информация тук.

*

Коледни неща в Мястото!

15 - 16 декември

За първата си Коледа „Място 167“ се включва в коледната еуфория с два уикенда, посветени на различни артисти и техните творби, подредени в един различен коледен базар – Коледни неща. Пространство „Място 167“ се намира в столицата на ул. Раковски 167 в стара къща от 1877-ма година. Къщата отвори врати през пролетта с цел да се превърне в градска галерия и да подкрепя културата, предоставяйки възможност на неутвърдени артисти да покажат творчеството си. „Коледни неща“ в Място 167 ще се проведе на 15-16 и 22-23 декември, от 11:00 до 19:00ч. Още информация тук.

*

Великите изобретения гостуват в Музейко

до 31 декември

Изложбата “Изобретенията” ще гостува в Музейко през ноември и декември тази година. Тя ще ви преведе по безкрайно забавен начин през едни от най-важните научни изобретения в човешката цивилизация. Тя разказва процеса на откривателството чрез игрови интерактивни модули, превръщайки децата в истински изобретатели. Благодарение на изложбата, любознателните малчугани ще изпробват нови идеи, ще се усъвършенстват и няма да се изплашат, че ще сгрешат или ще се провалят. Защото провалът е част от пътя към успеха! Повече информация тук.

*

Изложба „Гласът на глината“

до 27 януари

Повече от 50 уникални произведения на известната керамичка от близкото минало Йова Раевска ще бъдат показани в експозицията „Гласът на глината“, за да припомнят таланта и изключителния ѝ почерк. Изложбата по случай 100-годишнината от рождението на авторката със златни ръце ще бъде открита на 21.11.2018 г. от 17:30 часа в Националния етнографски музей. Самата изложба е по идея на неговата дъщеря и внучка на Йова Раевска - Ейми Горин Чапман, която е родена през 1970 г. зад Океана, но не е загубила връзката си с България и често е гостувала на баба си. Много след смъртта на керамичката през 2000 г., Ейми открива на вилата им в Драгалевци нейни творби, които не е виждала по-рано. Решава да ги събере в експозиция, а зад нея застават директорът на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ - БАН) – доц. Петко Христов и изкуствоведът доц. Виолета Василчина. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Празници на светлината и надеждата в Пловдив

до 20 декември

На 3 декември, понеделник, Общински институт „Старинен Пловдив” поставя началото на традиционните си празници с мотото „СВЕТЛИНА И НАДЕЖДА”. Коледното дръвче ще грейне в зоната на Лапидариума в 17:30 ч. на 3 декември, както всяка година с участието на представители на всички етноси. Празничният маратон от събития е с вход СВОБОДЕН и включва изложби, концерти, безплатни работилници за най-малките и много изненади. Вижте всички събития тук.

*

Интересни събития този уикенд (14 - 16 декември)

СЪБИТИЯ В БУРГАС

Благотворителен коледен базар "Дари добро"

15 декември

Заповядайте на благотворителния коледен базар, който ще се състои на 15 декември от 10:00 до 16:00 на пл. "Атанас Сиреков" 4 (пред сградата на Център за млади таланти, срещу Общината) в Бургас.  В базара ще се включат млади талнати от проектите на центъра, които са подготвили собственоръчно изработени сувенири, коледна украса и модни аксесоари, ще има и домашно подготвени кулинарни изкушения.
Каузата на Коледния базар тази година е набиране на средства за стипендия на талантливо дете в областта на литературата и издаване на книга с най-добрите творби от национален литературен конкурс на тема "Моето писмо към България". Отното на 15.12 ще се проведе и благотворителна кампания "Дари добро" в помощ на учениците от ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" с. Гюльовца, гр. Несебър. Децата се нуждаят от учебни материали от първа необходимост като всеки, който желае да дари, може да го направи на 15.12 от 10:00 до 16:00ч. Списък с необходимите материали може да намерите в плаката на кампанията или в страницата на Център за млади таланти, Бургас във фейсбук. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Игра на кодове - уроци по програмиране и роботика за деца

3 - 31 декември

Проектът предлага уроци по програмиране, кодиране и роботика за дец. Начало на работилниците ще бъде поставено на 3 декември 2018 год. Всяка от лекциите ще бъде с времетраене 60 минути, като събитието е предназначено за деца от 8 до 16 години. Лекциите са планирани да се осъществят на място в училища от гр. Русе, които имат желание да се включат в проекта. Условие за записване е наличие на учебна стая с мултимедия. Уроците ще се проведат от преподавател по математика и информатика, между 8 часа и 10 часа до края на месец декември. Повече информация можете да откриете тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛЕВЕН

Коледни празници в Плевен

до 20 декември

Множество и разнообразни са инициативите, организирани от Община Плевен по повод настъпващите Коледни празници. Програмата започва на 12 декември, сряда, с откриване на Коледната изложба на групата на плевенските художници от 17.30 часа в Арт центъра. На следващия ден в Къщата на художниците в 17.00 часа ще бъде открита изложбата „Изкуството в движение”. На 13 декември от 18.00 часа е концертът „Отново е Коледа” на Общински хор „Гена Димитрова”. Цялата програма вижте тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Коледен базар

до 31 декември

С дефиле на духовия оркестър на СУ „Емилиян Станев“ и вокални изпълнения на възпитаниците на Студио „Румина“ в 18,00 ч. на 30 ноември 2018 г., петък, ще бъде официално открит Коледният базар във Велико Търново. През целия месец декември в 25-те къщички-павилиони, разположени на централната алея в парк „Марно поле“, ще се предлагат уникални ръчно изработени подаръци, коледна украса, играчки, сувенири, произведения на художествените занаяти, сезонни стоки, захарни изделия, кулинарни изкушения, вина, пелин и месни деликатеси. Под внушителна естествена елха ще е разположена Коледната поща, където джуджета ще приемат до 22-ри декември детските писма за Дядо Коледа. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Карикатурен салон в Музея на хумора и сатирата

до 31 януари

Музеят на хумора и сатирата представя традиционното си есенно събитие, посветено на изкуството на карикатурата, с ново име – Карикатурен салон. На 25 октомври Салонът представя 5 карикатурни изложби, които ще останат в Музея до края на януари 2019. Петте изложби са с над 200 карикатури са. Гости на откриването на изложбите в Карикатурен салон са едни от най-известните български карикатуристи. Повече за събитието вижте тук.

*

Изложба ВНИМАНИЕ! в Музея на хумора и сатирата

до 30 април

От 24 ноември 2018 г. до 30 април 2019 г. Музеят на хумора и сатирата представя творби на 27 визуални артисти от Габрово и региона в изложбата ВНИМАНИЕ!. Откриването ще се състои на 23 ноември от 18:00 часа в зала 3 на Музея. Изложбата ВНИМАНИЕ! е провокативна и цели да привлече погледа на публиката към едни познати, малко познати или съвсем непознати артисти, родени и отрасли в габровския регион. Всички те са избрали път към реализация и утвърждаване  във виртуалните и реални пространства на визуалните изкуства. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТЪРГОВИЩЕ

Изложба „Чудният свят на тракийката”

до 7 март

На 15 ноември 2018 г. Регионален исторически музей – Търговище представя изложбата „Чудният свят на тракийката”, дело на Регионален етнографски музей – Пловдив. Изложбата ни разкрива по интересен начин жената и нейния сложен свят. Подбрани са важни етапи от живота на тракийката – раждане, лазаруване, годеж, сватба, майчинство и свързаните с тях специфични обреди и обичаи. Пред посетителя се разкрива чудният свят на тракийката, нейните блянове и копнежи от люлката, та до дълбоки старини. Жената е тази, която следва и предава традицията. Още информация тук.

***