Интересни събития този уикенд (27 - 29 юли)

  • Интересни събития този уикенд (27 - 29 юли)
    Интересни събития този уикенд (27 - 29 юли)

Вижте някои от най-интересни събития в последния уикенд на юли!

 

Изложби, кино и лятно настроение в различни градове на България! Направете делника в празника, а почивния ден празнувайте наистина запомнящо се!

Ако не намерите своето събитие, разгледайте и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия. 

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Изложба My Way

до 14 август

Не пропускайте да посетите  откриването на събитието на 14 юли, от 18.30 ч. с елегантно парти за близки, приятели и най-нетърпеливите почитатели в пекарната „The Art of Love“ на бул. Христо Смирненски 48, жк Лозенец, близо до спирка на метрото Стадион Васил Левски. Вход- свободен, вино и аперитиви за всички гости. Повече информация тук.

*

Изложба „Спасените бойни знамена на Българската армия“

до 19 август

На 18 юли (сряда), от 17.00 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата „Спасените бойни знамена на Българската армия“. Тя е посветена на две значими годишнини – 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война. В изложбата за първи път ще бъдат представени оригиналите на всички спасени бойни знамена на българските полкове, участвали в Първата световна война, които се съхраняват в Националния военноисторически музей. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Кино под звездите в парковете на Пловдив

до 5 август

Пловдив става поредния град, в който лятното кино ще бъде част от горещите нощи! От 25 юли до 5 август 2018 в града под тепетата ще бъдат прожектирани 10 филма на няколко изключително атрактивни локации на открито – Цар Симеоновата градина, Рахат тепе, Младежкия хълм, парка край Гребната база и зона Плажа в коритото на р.Марица. Филмовата програма включва едни от най-добрите заглавия от българското и европейско кино през последните години. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

Многожанрова изложба „ArtExtreme СТРАЖА“

до 30 август

На 13 юли от 18 часа в арт-галерията на Морско казино – Варна се открива многожанровата изложба „ArtExtreme СТРАЖА“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Автори и куратори са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева. Изложбата се показва след нейната премиера през месец май в Националния етнографски музей в София. „ArtExtreme СТРАЖА“ е пето издание на многожанровата изложба „ArtExtreme“ – изкуство на предела в образ на вътрешни преживявания в пространствени среди. Изследва и показва образа на „СТРАЖА“ – свят пазител на същността в пространство, сътворено от божествената азбука Глаголица. Темата е пресъздадена чрез 16 художествени творби; археометрирана мелодия на името на изложбата и буквите от Глаголицата ведно с български ритми; видео филми с преживявания, вплетени в танцови изпълнения. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Ruse Summer Free Tour

до 29 септември

За трета поредна година Ruse Summer Free Tour ще посрещне гостите на Русе и региона, за да ги разведе из потайностите на града. Професионалните екскурзоводи очакват желаещите да се потопят в атмосферата на Русе всяка събота, включително и на официалните празници, в 18:00 часа с място на тръгване Паметника на свободата. Безплатните турове се провеждат на английски език, обхващат централните части на града и продължават малко повече от един час и половина. Първата обиколка от тазгодишната програма ще се състои на 5 май. Допълнителна информация тук

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Изложба „В ателието на тревненските майстори”

до 31 август

Изложбата „В ателието на тревненските майстори”, с която Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство гостува на ЕМО „Етър”, представя трите най-известни занаята в Трявна: дюлгерство, дърворезба и иконопис. Това е една уникална за България колекция. Копирките и рисунките са от особена важност за занаята и се предават по наследство. Всяко следващо поколение добавя нови модели. В занаята има много специфични инструменти, които всеки майстор прави сам. Още информация тук.  

*

Изложба "Дунавска карикатура"

26 юли - 9 септември

Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя пътуващата изложба “DONAUcartoons” („Дунавска карикатура“). Откриването ще се състои на 26 юли от 18:00 часа в зала 7 на Музея. Изложбата е създадена по инициатива на работната общност „Дунавски страни“ и представя 10 автори от дунавския регион, които с карикатурите си интерпретират културния, екологичен, икономически и социален живот по поречието на р. Дунав. Голяма част от тях са редовни участници в Международното биенале за хумор и сатира в изкустата в Столицата ма хумора. Куратор на изложбата е г-н Готфрид Гузенбауер – директор на Карикатурния музей в Кремз (Австрия). Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТУТРАКАН

Изложба #artofdanube

28 юли

Живеещата в Сърбия художничка Ана Тудор е запечатала на ленено платно с дължина 1 км уникални картини от природата по течението на река Дунав и нейните застрашени растителни и животински видове. През това лято най-дългата картина-портрет на река Дунав тръгва от извора на реката в Шварцвалд, за да достигне до крайната си точка - Черно море. По време на своето пътуване по течението на реката изложбата #artofdanube ще спре в 13 града в различни страни. Заинтересованите могат да се насладят на тази картина с рекордни размери и да се информират за застрашените видове по течението на река Дунав. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ НА Х. АМБАРИЦА

Боровинкови нощи

27 - 29 юли

Боровинковите нощи на хижа „Амбарица” в Троянския Балкан тази година идват на 27-ми юли с пълна луна и пълна програма. Представете си класическа музика и театър високо в планината, на лунна светлина и сред дъх на боровинки. Звучи завладяващо. Всъщност Боровинковите нощи бързо се превърнаха в любимо и въздействащо преживяване. В тазгодишното издание на фестивала кампанията е насочена към събиране на средства за възстановяване на товарната въжена линия към хижа „Амбарица”. Това е естествена крачка в развитието и обновяването на хижата за последните 5 години, което безспорно ще подобри средата за планински туризъм в района. С работеща въжена линия многократно ще се увеличи темпото на обновяване на сградата. В момента спешните ремонти не са лесно начинание предвид затрудненията при доставката на тежките строителни материали. Още информация тук

***