Из вкусотиите на тайландската кухня

  • Из вкусотиите на тайландската кухня
    Из вкусотиите на тайландската кухня

Тайландската кухня е доста екзотична и е едно същинско изпитание за сетивата.

Тя предлага всевъзможни неща, сред които: паниран чай, захаросани нудли, пържен банан и джинджифил. Една от най-характерните черти на тази кухня, а и на азиатската като цяло, е, че доста се залага на лютото и пърженото.

Във втория по големина град в Тайланд Чианг Май например местните редовно хапват на градския пазар. Уличната храна обаче доста се различава от тази у нас, както и в други европейски страни. Точно затова за един пътешественик пазарът може да се окаже доста любопитно място. 

Първото нещо, което бихте усетили, като се приближите до това оживено място, е силната миризма на пържено, печени меса и подправки. Там можете да опитате буквално всичко от познатите ни пилешки шишчета с пикантен сос до скорпиони на клечка и печен крокодил.

Из вкусотиите на тайландската кухня

Оризът, типично за Азия, е основна храна и повечето ястия се сервират с варен бял ориз. Съществуват обаче множество разновидности. Сред най-популярните е лепкавият ориз, който се яде с пръсти и дори може да се топи в супи. Пърженият ориз също е доста предпочитан и може да се поръча в различни ястия и с различни видове месо.

Що се отнася до десертите, ако сте почитатели на екзотичните плодове, това е вашето място. В Тайланд можете да опитате сладък ананас, папая, манго, диня, банани, драконов плод, както и още много други. И все пак, ако плодовете не са ви достатъчни, може да опитате от десерта с кокосово мляко, кубчета лед, нарязани на ситно пресни и желирани плодове.

Из вкусотиите на тайландската кухня

Тайландската кухня определено се различава доста от всичко познато, но със сигурност няма да останете гладни и ще намерите нещо за вашия вкус.