Къде да отидем през декември ако търсим сняг и коледно веселие?

  • Къде да отидем през декември ако търсим сняг и коледно веселие?
    Къде да отидем през декември ако търсим сняг и коледно веселие?

Независимо дали сте в търсене на зимно слънце или пълно коледно изживяване, или просто имате месеца на разположение за себе си и искате да разгледате някъде далеч, тези дестинации за декември са за вас...

Декември е чудесен месец за пътуване, независимо дали сте на място с минусови температури и девствени снежни пейзажи, или искате да се измъкнете от студа у дома и да отидете на плаж някъде далеч, далеч. Има много необичайни културни фестивали и коледни пазари, които също трябва да посетите. 

Така че, независимо дали търсите да планирате дългосрочно пътуване по целия свят или сте имате на разположение дълъг уикенд някъде празнично, ние имаме препоръки за вас.

Къде да отидем през декември ако търсим сняг и коледно веселие?

1. Дрезден, Германия

Къде да отидем през декември ако търсим сняг и коледно веселие?

Известен с това, че е безмилостно бомбардиран към края на Втората световна война и с това, че е малко мрачен в облачен ден. Истинска наслада е да видите центъра на саксонския град Дрезден да оживее с цвят, коледно веселие и светлини през целия месец декември.

Коледният пазар в Дрезден, Striezelmarkt, е най-старият по рода си в Германия, така че си струва да го посетите дори  само заради историята му. Да не забравяме греяното вино, въртележки в класически германски стил, плодов немски stollenloaf или факта, че можете да опитате сами да изпечете плодовия хляб.

Няма да замръзнете на това зимно бягство, тъй като средната температура за месеца е около  2° C, но все пак ще бъде мразовито. Така че, увийте се топло и се възхищавайте на бароковата архитектура на Стария град, почувствайте се наистина, наистина страхотно в причудлив Нойштадт (артистичния квартал на Дрезден) и се впуснете в пешеходна обиколка от Втората световна война. 

2. Рованиеми и Леви, Финландска Лапландия

Къде да отидем през декември ако търсим сняг и коледно веселие?

Какво по-добро място за посещение през декември от официалния дом на самия Дядо Коледа? Рованиеми е столица на Финландска Лапландия, най-северният регион на Финландия и е самото определение на зимната страна на чудесата. С температури, които обикновено варират между -4° C  и -11° C, вие гарантирано ще бъдете заобиколени от сняг.

Очаквайте приятни за семейството пътувания, както и за тези, които са любителите на природата. Можете да направите всичко - от среща със стария St Nick до изживяване на пълното величие на Северното сияние, дълбоко в гората. Кухнята е друг акцент на Рованиеми, където ще можете да хапнете селски пиршества от еленsko, червени боровинки и лейпайюсто (възхитителен десерт „сирене с хляб“).

Ако желаете да разгледате повече от това, което Лапландия може да предложи, помислете за екскурзия до Леви. Той може да се похвали с "най-чистия въздух в обитавания свят" и пешеходни пътеки над 20 км. Wzemete снежните си ботуши и се подгответе за снежен пейзаж, различен от всеки, който сте виждали до сега.

3. Хокайдо, Япония

Къде да отидем през декември ако търсим сняг и коледно веселие?

Великолепен сняг! Горещи извори! И изобилие от ски писти, за да се размърдаш и да се спуснеш... официално е най-добрият месец за посещение на северния остров Хокайдо, Япония. Пиковият сезон е обикновено от декември до февруари. 

Регионът, подходящ за снежни спортове, има голяма слава между пътуващите през 2020 г., но все още не е достигнал главозамайващите туристически върхове на Токио, така че не се тревожете твърде много от тълпите.

Отидете в спиращите дъха и отдалечени национални паркове на Хокайдо: Националният парк Дайсецузан в Хигашикава притежава вулканичната планина Асахи, най-високата планина Хокайдо и горещия извор -рих Шикоцу-Тья Национален парк, който е може би най-известен с това, че обхваща своите съименни езера.

4. Бат, Обединеното кралство

Къде да отидем през декември ако търсим сняг и коледно веселие?

Говорейки за горещи извори, не можем да мислим за по-добър град за посещение във Великобритания от Бат по време на студения месец. Римските бани, защитени като обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, ще бъдат особено приветливи, като пара се издига от естествено топлите, някога публични басейни.

За съжаление, не можете да се потопите. Водата в Римските бани се управлява чрез същите тръби, създадени от римляните, което означава, че не е била обработена, за да е безопасна за плуване. Това не означава, че сте без СПА възможност в Бат - има и безопасен за плуване Термален Спа.

Градът, преливащ от история и английски чар, има свой собствен коледен пазар, заобикалящ извисяващата му катедрала и добавящ прилив на празнична магия по улиците му. Пазарът обикновено работи до средата на декември, така че посетете през първата половина на месеца, за да изпитате един от най-добрите пазари в Обединеното кралство.

5. Швеция

Къде да отидем през декември ако търсим сняг и коледно веселие?

Малко по-топло от Финландска Лапландия, южните райони на Швеция обикновено се движат около 0° C, докато северните части на страната са склонни да падат до -10° C. 

За щастие, ако се движите и вършите нещо, ще можете да се преборите със студа и да изпитате какво може да предложи зимна Швеция. Замръзналият Стокхолм, изобразен тук в края на декември, е невероятно красив, а сипещият се снеговалеж, докато се разхождате из Гамла Стан, Стария град, като се отдадете на шопинг сесия в модерен Содермалм или разгледате района на музея, само добавя още по-приятен нюанс към магията.

За нещо малко по-различно, запазете си нощувка в леден хотел или за преживявания с диви животни, насочете се към Кируна на север и вземете сафари с лос и елени. 

6. Бърно, Чехия

Къде да отидем през декември ако търсим сняг и коледно веселие?

Със средна температура от -0,6° C, Бърно в Южна Чехия дава страхотна възможност за дълъг уикенд, който няма да ви остави в мъчителни студени темеператури. Бърно също е приятно бягство от добре познатите предложения за почивка като чешката столица Прага (която, също силно препоръчваме).

Очаквайте зашеметяващ градски пейзаж, перфектен за любителите на фотографията, които обичат снега. За тези, които обичат историята и културата Бърно предлага редица обекти на ЮНЕСКО за световно наследство и няколко средновековни замъка, за да прекарате времето си в проучване. Замъкът Вевери от 13 век е истински скъпоценен камък.

Пазете се от студа и се наслаждавайте на закуска, брънч или обяд в някое от многото стилни кафенета в Бърно или се стоплете вечер с традиционна купа с гулаш или чешнечка (чеснова супа).