Най-интересните събития за месец декември 2019 г.

  • Най-интересните събития за месец декември 2019 г.
    Най-интересните събития за месец декември 2019 г.

Какви празници, фестивали, концерти и други интересни събития ни очакват през месец октомври?

Разберете от традиционната ни статия.

Подредили сме едни от най-интересните събития по градове и дати! Не пропускайте да разгледате и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

FUNsaturDAY - мечтаната детска събота

от 28 септември до 14 декември

Funday Превръща съботния ден в едно незабравимо приключение за всяко дете.

Програмата осигурява на децата 5 часа в англоезична среда, изпълнени с различни занимания по забавен английски език, разнообразни изкуства и нетрадиционни спортове.

Преподавателите използват мултимедия и най-модерна интерактивна методика на обучение, която има за цел да развие способността на децата да общуват свободно на английски език. Чрез динамични игри, забавни упражнения, работа по проекти и учене чрез преживяване, те усвояват нови знания и свикват да използват английския език с лекота!

Всеки час се води от различен преподавател, професионалист в областта си. Тази динамика поддържа интереса на децата през целия ден.

За повече информация вижте тук.

*

Дни на предизвикателствата

14 филма ще видим в програмата на 15-тите Дни на предизвикателствата  (2-5 декември 2019 г.)

Фестивалът стартира в понеделник, 2 декември

2019 г. се оказа благодатна за фестивала „Дни на предизвикателствата“ в много отношения.  Освен, че фестивалните дни са вече четири (2-5 декември), разпределени в две локации (Френски институт и УАСГ), а гостите от чужбина са четирима ( Еврард Венденбаум, Антоан Жирард, Дион Леонард и Кристоф Дюмарес  плюс Жил Бьоф, лектор в деня на откриването), тази година публиката ще има възможност да се наслади и на цели 14 филма!

Организаторите от магазини „Стената“  са подготвили разнообразна кино селекция за любителите на екстремните пътешествия, вълнуващите приключения, алпинизма и катеренето, 
парапланеризма, бягането, ските и сноуборда, ветроходството  и цялостно, активностите сред природата.

По традиция, феновете на катеренето ще видят поредната 14-та порция щури истории от поредицата ReelRockTour. На голям екран, в Аула Максима в УАСГ, ще видим  и ChinaJam, носител на 21 награди за планинарско кино, продукция на специалния гост тази година Еврар Венденбаум, с участието на добре познатите герои Никола Фаврес и Шон Вилянуева, любимци в едно от предните издания на „Дните“. В INSIDEпък  ще видим един философски поглед към живота на странстващия по високите етажи на света Кристоф Дюмаре, друг специален гост, очакван с нетърпение да пристигне от Франция.

Повече информация тук.

*

Избрано от колекциите на Национален политехнически музей

на 5 декември

На 5 декември 2019 г. от 11:00 ч. в експозицията на НПТМ ще бъде представен новият музеен каталог „Избрано от колекциите на Национален политехнически музей".

Елегантното издание e представителна извадка на всички аспекти от запазената в музея .

Автентична история на българската техническа и научна продукция за периода от края на XVIII в. до края на ХХ вВ него са включени множество фотографии на едни от най-атрактивните и значими технически образци, съхраняващи се в музейните фондове и в постоянната експозиция.

За всяка от представените колекции водещ текст дава необходимата обобщена историческа справка и основна фактология за обема и нейното съдържание.

За повече информация вижте тук.

*

Нов Театър - Месечна програма за декември 2019

месец декември

МЕСЕЧНА ПРОГРАМА ДЕКЕМВРИ 2019 

3-ти  декември  Вторник  19.30 часа / МЕЛОДИЯ

Автор  Диъдри Кинахан

Постановка и муз.картина Клара Армандова

УчастватНикола Мутафов, Диана Костова

Сценография и костюми Венелин Шурелов

Вокален консултантдоц.д-р.Николай Моцов

Звукова средаБоян Христов

Продукция “Vision

 

4-ти  декември  Сряда  19.30 часа / ЛОШИ ДЕЦА

Моноспектакъл на БОРЯНА ПЕНЕВА

По едноименната пиеса на Михаела Михайлова

със специалното участие на журналистката Ваня Богданова

                                                                                                                                                          

6-ти  декември  Петък  19.30 часа / ГОЛЯМОТО ВЛИЗАНЕ

Автор Никола Маринов

Режисьор Николай Акимов

Участват Йордан Карачивиев, Юлия Георгиева, Георги Грозев, Иван Рангелов, Виолета Коларова

Продукция ЧТ „Делфин”

 

За повече информация вижте тук.

*

Дни на предизвикателствата

от 2 до 5 декември

Повече дни, повече локации и повече гости в   
15-тите Дни на предизвикателствата  (2-5 декември 2019 г.)

Тази година събитието ще се проведе в УАСГ и Френския културен институт

През 2019 г. „Дни на предизвикателствата“ – форумът, събиращ  в София изследователи и пътешественици  от цял свят, ще ни предложи не една и две изненади: фестивалните локации са вече две, гостите от чужбина са цели четирима, фестивалните дни са вече не три, а четири!

Тази година фестивалът, ежегодно организиран от магазини „Стената“, отбелязва своето 15-о издание между 2 и 5 декември в УАСГ и Френския културен институт. По време на събитието отново ще видим, чуем и съпреживеем приключения от различни точки на света, ще се насладим на красотата на природата и ще говорим за начините за нейното опазване.

Повече информация тук.

*

Театър БХАЛГ представя Шоу-лекция за щастие

на 4 декември

Щастие! Що е то? Състояние, миг от вечността или просто понятие? Всички го търсим, но не всеки го намира? Знаем какво значи, но ни е трудно да го обясним? Някои твърдят, че са го открили, но защо ли след малко усещат, че им липсва? На всички тези въпроси ще ви отговори екипът на „Шоу-лекция за щастие“.

Програмата е базирана изцяло на някои от текстовете на Иво Иванов от книгата му „Кривата на щастието“, като характерните за шоу-спектакъл средства и елементи, като песни, танци, аудио-визуални ефекти и др., придават развлекателен характер на сценичната адаптация.

Авторът е добре познат на българските читатели с невероятните си статии, които скромно са определяни като текстове „за спорта, вселената и всичко останало“. Творчеството на Иво Иванов, наричано още „Спортен екзистенциализъм“, е една уникална проекция на умението му да разказва истории, които нежно и деликатно докосват най-чувствителните струни в човешката душа. 

Повече информация вижте тук.

*

Винено изложение - Christmas Sommelier Market 2019

на 7 декември

Първият по рода си винен маркет в България ще представи много от редките български вина от стари реколти.

Остават броени дни до премиерата на Christmas Sommelier Market 2019, който се провежда на 7 декември от 12 до 20 часа в Централния Военен Клуб в София. Подобно събитие, което поставя акцент върху български вина от стари реколти и топ вина, специално подбрани сред вносителите, се прави за първи път в България. Организаторите от Sommelier.BG са включили само 30 изложителя, за които може да се каже, че са сред най-добрите в България.  

„Винената сцена в България е богата на добри винени изложения, но в препълнените зали трудно се оценяват достойнствата на енотечните и отлежали вина, затова те и не се показват. Чрез Christmas Sommelier Market искаме да дадем възможност на любители и ценители на виното да се докоснат, дегустират и оценят подобаващо точно тези редки вина“, казва управителят на Sommelier.BG Георги Михов.

Повече информация вижте тук.

*

Ансамбъл „Чинари“ представя българската култура и традиции в Китай

на 12 декември

На 12 декември „Магията на танца“ ще завладее зала 1 на НДК

Ансамбъл „Чинари“ ще представя страната ни на Форум за културно сътрудничество в Пекин, от 10-ти до 16-ти ноември.

Срещата е между Китай и 17 страни  от Централна и Източна Европа. Българската култура и традиции ще бъдат представени от Любомира Павлова от ансамбъл „Чинари“. Млада, талантлива и амбициозна, тя е един от ангелските гласове на трио „Булгарина“, най-новият формат към „Чинари“, чиято дебютна песен „Химера“ стремително върви към върха в музикалните класации в страната.  Именно момичетата от трио „Булгарина“ (Любомира Павлова, Радостина Николова и Деница Стойкова)впечатлиха с таланта и излъчването си представителите на всички държави от Европа и Китай на срещата в София, миналата година.

Повече информация вижте тук.

*

Музикално-танцов спектакъл „Магията на танца“

на 12 декември

„Магията на танца“ е първият сред авторските спектакли на трупата, показващи българския фолклор през призмата на съвремието.

Тази смела крачка  на хореографа и режисьор на „Чинари“ Асен Павлов в годината на 15-годишнината на ансамбъла поставя началото на нова „епоха“ за трупата. Днес, 11 години по-късно, спектакълът - импресия и темите, вплетени в него са още по-актуални, а интересът към нетрадиционния прочит на българския фолклор не спира да привлича вниманието и на публиката, и на хората, за които българското народно творчество е извор на вдъхновение.

От времето на своето създаване до днес, вече четвърт век, ансамбъл „Чинари“ е явление на българската сцена, като пресъздава по оригинален начин музиката, песните и танците в българското изкуство, черпейки вдъхновение от него. Трупата с гордост продължава традицията, претворявайки магията на мистичния ритъм, печелейки куп признания и отличия у нас и по света. Част от голямото семейство на „ЧИНАРИ“ сега са трио Булгарина, Чинари Дръмс, група Етнотикс, които също ще видим на сцената на 12 декември в зала 1 на НДК заедно с гост музикантите – Петър Миланов, Стойо Стоев и музикалния ментор, композитора Костадин Генчев.

Повече информация тук.

*

HANDMADE DESIGN MARKET

от 14 до 22 декември

HANDMADE DESIGN MARKET . е пресечна точка на творци на идеи и предмети, благотворителни каузи, хапване и пийване, приятна музика и хора, търсещи и стремящи се към хармония и красота в заобикалящата ги среда.
 
През Декември сме ви подготвили 2 коледни маркета за дизайнерски подаръци, като сме селектирали ТОП брандове! 
 
Стартираме в сърцето на София на 14 и 15 Декември. Мястото е COSMOS Co-working и се намира на ул. Ангел Кънчев 3. Къща, паметник на културата ще бъде пространството, което ще обитават всички дизайнери. А ето и някои от тях:  Zora Design, Gezenko, Pileto, Clementine Petrova - Art & Illustration, Crupon, DESIGNitsa - Дизайница, Make a Point, Mamuri handmade studio, Таралеж Art & Design, Sidecoration, Element store, BOO-HOO studio, HIGH UP SOCKS чорапи за деца и възрастни, SoGood by Desi Slavcheva, Feelosophy, Стилка и много други. 
 
Разнообразието ще е голямо - бижута и аксесоари в различни стилистики и материали, предмети от керамика, илюстрации и апликирани тениски, торби и стикери, дамска мода, кожени обувки - уникат, чанти и раници, чорапи за малки и големи, коледни венци, малки и големи декорации за дома, детски книжки и кукли, картички за пожелания и още все брандове с различно усещане за дизайн. 
 
Следват два базара в последният уикенд преди Коледа, 21-22 Декември. Нарекохме ги LAST MINUTE или базар в последният момент. Както с много от нас се случва до последният ден преди празниците сме без подаръци. Е, ние помислихме и за това!
Повече информация вижте тук.
*

Концерт-спектакъл “СПОМЕН НЛО”

на 20 декември

“СПОМЕН НЛО” - Явлението се завръща! На 20 декември в зала 1 на НДК ще се състои концерт-спектакъл “Спомен НЛО”!

На 20 декември от 20:00 часа в Зала 1 на НДК ще състои концерт-спектакъл “Спомен НЛО”, който ще обедини най-качествените музикални и комедийни произведения на легендарната формация НЛО в актуална драматургична конструкция.

Спектакълът е по сценарий на Димитър Стоянович и под режисурата на Лъчезар Аврамов, с музиката на Стефан Димитров и стиховете на Живко Колев и Недялко Йорданов.

Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Стейси Кент с концерт в Пловдив

на 28 декември

Концертът ще бъде с участието на симфоничния оркестър на Държавна опера Пловдив

Билетите са вече в продажба в мрежата на Eventim.bg.

След големия успех на концерта на американската певица Лиз Райт тази година, който се проведе в Античния театър в Пловдив, програмата Jazz Symphony продължава с забележителната Стейси Кент, която е сред най-големите имена в джаза днес.

На 28 декември от 20:00 ч. в Градски дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив, заедно с оркестъра на Опера Пловдив и музикантите, които я придружават в световно ѝ турне, Стейси Кент ще изпълни специална програма, която включва и песни от последния ѝ албум I Know I Dream:Orchestral Sessions (2017 г.) В него тя работи за пръв път със симфоничен оркестър. Наред с новите композиции, албумът включва още джаз стандарти, боса нова и шансони. Той е и продължение на дългогодишното сътрудничество между Стейси Кент, нейния съпруг – британският саксофонист, продуцент, композитор и аранжор Джим Томлинсън и носителя на Нобелова награда за литература за 2017 г. – Казуо Ишигуро. Именно работата ѝ с прочутия писател променя посоката на нейната кариера. Още през 2002 г. той нарича Стейси Кент „естествен минималист, който печели легион от фенове със своя подход „по-малкото е повече“. Преди близо 15 години Стейси Кент и Джим Томлинсън решават да опитат нещо извън репертоара на Great American Songbook и предлагат на Казуо Ишигуро да работят заедно. Така се стига до първия им съвместен проект – Breakfast on the Morning Tram (2007 г.), който е номиниран за „Грами“ и има платинен статус по продажби. През последните години творческото трио работи активно заедно – Томлинсън пише музиката, а Ишигуро текстовете на песните на Стейси Кент.

Повече информация тук.

***