Как посрещат Великден християнските народи?

  • Как посрещат Великден християнските народи?
    Как посрещат Великден християнските народи?

Великден наближава, и въпреки че тази година няма да можем да празнуваме в широк кръг, има обичаи, които със сигурност ще спазим.

Що се отнася до разликите в отбелязването на празника от католическата и православната църква – тази година католиците празнуват една седмица преди нас (12 април). Макар този Великден да е по-различен, може би ще ви е интересно да научите какви са обичаите, които различните християнски народи са възприели:

Франция

 Във Франция, в дните преди Великден църковните камбани престават да бият. По този начин се изразява скръбта от разпването наХристос. В Париж, например, е прието да се изработват шоколадови  камбанки и различни други фигурки. В областта Бретан пък е прието на Разпети петък да се садят теменужки – символ на богинята Персефона (от гръцката митология). От региона Лотарингия започва традицията да се приготвят бисквити с формата на агънца, която впоследствие се разпространява из цяла Франция. Сред ястията, които се сервират на втория ден от Великден традиционно присъства омлет със зелени подправки и салам.

Германия

Тук всяка провинция си има свои обичаи, но може би най-разпространеният символ е великденското дърво. То се украсява с боядисани кухи яйца, завързани с цветни панделки. Това става поне седмица преди самия празник. Сред ястията, които присъстват на празничната трапеза са  рибата и ваниловият козуначен сладкиш “гугелхупф”.

Испания

Празненствата тук започват още на Цветница (Доминго де Рамос) и завършват на самия Великден (Лунес де Паскуа). Характерни за празника са религиозните процесиите от хора с качулки, които напомнят сцени от инквизицията. Що се отнася до празничната трапеза – тук се приготвят торихас, които всъщност представляват резени хляб, потопени в смес от яйца и мляко, запържени и поляти с мед. Освен тях, характерни за празника са и шоколадовите скулптури, известни като “Ла Мона”.

Как посрещат Великден християнските народи?

Италия

Интересното тук е, че всеки град празнува Великден по свой начин. В много от селата, например, се разиграват Христовите страдания или се провеждат други мероприятия. Боядисването на яйца в Италия не е много разпространено, но за сметка на това шоколадовите яйца, украсени с гланцирана хартия могат да бъдат открити във всеки магазин. Трапезата на разпети петък е постна и се състои предимно от морски дарове. Десертът пък включва кафе и традиционни сладкиши, козунак и тирамису. На самият Великден се сервира печено агнешко и лазаня. Това ястие е известно като “Ангелино”.

Русия

В Русия празникът Пасха е най-почитаният от всички. Къщите и църквите са пищно украсени, а църковните служби създават празнично настроение. Честванията тук продължават една седмица, като те имат доста общо с тези в България. Това не е чудно, като се има предвид, че и двете страни изповядват православното християнство. И тук, както и у нас се изчаква благодатният огън в 12 часа, от който хората палят свещите си и обикалят храма. Боядисват се разноцветни яйца, а ястията на празничната трапеза трябва да са толкова, колкото е броят на дните от най-продължителния пост през годината.

Как посрещат Великден християнските народи?