Странджа – една планина, за която знаем твърде малко.
Тя остава в страни от популярните туристически маршрути, дори и от кулинарните. Планината обаче може да очарова не само с красива природа и мистика, а и с много вкусни тайни. Ето някои от най-популярните странджански специалитети. Чрез тях ще можете да опознаете бита и нравите на местните.
Не се учудвайте, че бобът или по-скоро черният боб (бакла), картофите и сушените плодове присъстват в много от ястията. Местните рецепти са предимно постни, защото в миналото районът е бил доста беден и хората са се изхранвали с това, което е поникнало в нивите им. Месо се е сервирало само по празници. През лятото странджанци са се гощавали най-вече с пресни зеленчуци. Десертът тук се състои от плодове и ядки. Деликатес през зимата е печената тиква с мед и орехи.
Боб на цървули
Приготвя се от черен боб, който се попарва с люспите. След това се вари. Запържва се с лук, домати, булгур и накрая се досготвя, докато стане на манджа.
Сарми с кисело зеле и сушени плодове
В тях не се слага месо, но пък можете да откриете вкуса на сини сливи, булгур, лук и сушени домати.
Картофени гювечета с много билки
Те са изключително ароматни и заради местните подправки вкусът им е наистина неподражаем. Приготвят се в почти всички населени места в Странджа.
Трит боб
Отново се прави с бакла. Този път тя се обелва и се мачка на каша. Подправя се с булгур, сухи плодове и домати.
Странджански дядо
Това е сурово-сушен колбас от свинско месо - само за ценители. Думата „дядо“ в Странджа се използва за „свински стомах“ или „шкембе“. Тайната, разбира се, се крие в подправките. Най-често това са чубрица, сладък и лют червен пипер.
Странджански рачел
В него се слагат парченца патладжан и няколко узрели смокини. Плодовете се нарязват предварително и се оставят да постоят във варено мляко. Към тях се добавя шира от червено грозде (неферментирал гроздов сок). Накрая сладкото се вари до сгъстяване. Могат да се прибавят и орехови ядки. Най-добре е рачелът да се съхранява в глинени бурканчета.
Странджански чукан пипер
Това е подправка, която е известна още като чукана сол или пиперена сол.
Именно на нея се дължи характерният вкус на местните специалитети. Приготвя се през есента или в ранната зима. Тя е смесица от ленено семе, тиквено семе, нахут, царевични пуканки, сол и мерудия (полски сминдух). Всички продукти се счукват много добре в дървен съд.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!