Странджанска кухня – вкусен пътеводител

  • Странджанска кухня – вкусен пътеводител
    Странджанска кухня – вкусен пътеводител

Странджа – една планина, за която знаем твърде малко.

Тя остава в страни от популярните туристически маршрути, дори и от кулинарните. Планината обаче може да очарова не само с красива природа и мистика, а и с много вкусни тайни. Ето някои от най-популярните странджански специалитети. Чрез тях ще можете да опознаете бита и нравите на местните.

Не се учудвайте, че бобът или по-скоро черният боб (бакла), картофите и сушените плодове присъстват в много от ястията. Местните рецепти са предимно постни, защото в миналото районът е бил доста беден и хората са се изхранвали с това, което е поникнало в нивите им. Месо се е сервирало само по празници. През лятото странджанци са се гощавали най-вече с пресни зеленчуци. Десертът тук се състои от плодове и ядки. Деликатес през зимата е печената тиква с мед и орехи.

Боб на цървули

Приготвя се от черен боб, който се попарва с люспите. След това се вари. Запържва се с лук, домати, булгур и накрая се досготвя, докато стане на манджа. 

Сарми с кисело зеле и сушени плодове 

В тях не се слага месо, но пък можете да откриете вкуса на сини сливи, булгур, лук и сушени домати. 

Картофени гювечета с много билки

Те са изключително ароматни и заради местните подправки вкусът им е наистина неподражаем. Приготвят се в почти всички населени места в Странджа. 

Трит боб 

Отново се прави с бакла. Този път тя се обелва и се мачка на каша. Подправя се с булгур, сухи плодове и домати. 

Странджански дядо

Това е сурово-сушен колбас от свинско месо - само за ценители. Думата „дядо“ в Странджа се използва за „свински стомах“ или „шкембе“. Тайната, разбира се, се крие в подправките. Най-често това са чубрица, сладък и лют червен пипер. 

Странджански рачел 

В него се слагат парченца патладжан и няколко узрели смокини. Плодовете се нарязват предварително и се оставят да постоят във варено мляко. Към тях се добавя шира от червено грозде (неферментирал гроздов сок). Накрая сладкото се вари до сгъстяване. Могат да се прибавят и орехови ядки. Най-добре е рачелът да се съхранява в глинени бурканчета.

Странджански чукан пипер

Това е подправка, която е известна още като чукана сол или пиперена сол.
Именно на нея се дължи характерният вкус на местните специалитети. 
Приготвя се през есента или в ранната зима. Тя е смесица от ленено семе, тиквено семе, нахут, царевични пуканки, сол и мерудия (полски сминдух). Всички продукти се счукват много добре в дървен съд.