Коя книга се превърна в „Малкият принц“ на нашето време?

  • Коя книга се превърна в „Малкият принц“ на нашето време?
    Коя книга се превърна в „Малкият принц“ на нашето време?

Малко преди светът да потъне в несигурни и уязвими времена, в края на 2019 г., сърцатата история на едно необичайно приятелство се превърна в истински литературен феномен.

Само две години след появата си „Момчето, къртицата, лисицата и конят“ от британския художник Чарли Макеси е продалa над 3 милиона копия по цял свят, носител е на двете най-големи литературни награди във Великобритания (Waterstones и Barnes and Noble), а рисуваните герои печелят милиони читатели.

Сега тази малка книжка, която учи на големи неща, се появява на български език в луксозно издание заедно с оригиналните илюстрации на автора и ръчно изписаните калиграфии на талантливия художник Дамян Дамянов.

Коя книга се превърна в „Малкият принц“ на нашето време?

„Момчето, къртицата, лисицата и конят“е деликатен и фин разказ в духа на вечните класики „Малкият принц“ и „Мечо Пух“, който успява да улови сред страниците си най-универсалните и съкровени човешки чувства – самотата, тъгата, приятелството и любовта.

Философските разговори между четирима различни един от друг приятели се превръщат в огледало на живота, на повърхността на което се отразяват всички съпътстващи го страхове и мечти.

Момчето  е пълно с въпроси. Лисицата е недоверчива към всички, защото е била наранявана много пъти. Конят е мъдър и нежен – и е най-голямото нещо, което нашите герои някога са виждали. А къртицата има най-очарователната философия за живота, която гласи: „Торта“! 

Заедно те се впускат в онова понякога страшно, но вълшебно Диво, търсят отговори, минават през бури и се учат да обичат. Също като нас. Защото да бъдеш мил е урок, който и нашият свят все още учи, а да потърси помощ, когато има нужда, винаги е най-смелото нещо, което човек може да направи.

А изящните илюстрации на Макеси се превръщат в красиви острови, без които думите не могат да плуват.

Безстрашна и помитаща в,„Момчето, къртицата, лисицата и конят“е книга, която напомня –  има толкова много красота, за която трябва да се грижим. Важното е човек да следва мечтите си в движение, където и да го отведат те. Книга, която ни води у дома.

„Как мислиш, какво означава да постигнеш успех?“, попита момчето. 

Коя книга се превърна в „Малкият принц“ на нашето време?