Едно от най-вкусните ястия в италианската кухня е салата Капрезе или Insalata Caprese. Това ястие съчетава някои от най-забележителните съставки в италианската кухня- домати, зехтин, прясно сирене моцарела и пресен босилек. Ястието е популярно от много десетилетия, но откъде всъщност идва?
В началото на 1920г
Първата история за произхода на салата Капрезе датира от периода след Първата световна война. Един патриотичен масон искал да направи ястие, което да бъде истинска почит към Италия и което визуално включва трикольора в презентацията. Първото печатно споменаване на салата Капрезе е в менюто на хотел Quisisana.
Разпространение през 1950 г
След първоначалния положителен отговор на хората, салата Капрезе се харесала на мнозина, но не успяла да стане изключително популярна. Крал Фарук през 50-те години на миналия век помолил готвача си за лека следобедна закуска и му сервирали сандвич Капрезе. Останалото е история! Туристите започнали да се стичат в региона и салатата Капрезе скоро станала известна като основна част от храната и културата на Капри. С течение на времето рецептата била усъвършенствана и подобрена чрез добавяне на биволска моцарела вместо традиционната моцарела.
Хапка история
Подобно на много ястия от италианската кухня, салата Капрезе е отчасти толкова популярна, защото е много лесна за приготвяне. За да направите своя собствена салата Капрезе, набавете си следното:
Моцарела на голяма топка
Домати, които са добре узрели (не прекалено кашави, но и не толкова твърди, че да се режат трудно)
Листа пресен босилек, начупени с ръце и поръсени отгоре
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!