Какво е паеля?
Паеля е класическо испанско ястие с ориз, което се приготвя с ориз, шафран, зеленчуци, пиле или морски дарове, сготвени и сервирани в тиган.
Въпреки че паелята произхожда от Валенсия, тя е призната за национална храна на Испания и има няколко разновидности. Най-често срещаните видове паеля са паеля с пиле, паеля с морски дарове или смесена паеля (комбинация от морски дарове, месо и зеленчуци).
Основните съставки във всяка паеля са ориз, шафран, пиле и зеленчуци. Оттам нататък съставките варират в зависимост от вида паеля или региона, където се прави.
Съставките в тази лесна рецепта за паеля включват:
Зеленчуци: лук, чушка, чесън, домати, магданоз, замразен грах
Подправки: дафинов лист, червен пипер, шафран, сол и черен пипер
Шафран: това е най-важната съставка, така че е най-добре да купуте висококачествен шафран
Морски дарове: джъмбо скариди, миди, калмари
Пилешки бутчета: бутчетата са по-добрият вариант, тъй като не изсъхват толкова лесно, както филето, при по-дълго готвене
Зехтин: Испански или друг качествен зехтин
Бяло вино
Ориз
Пилешки бульон: Автентичната паеля включва приготвяне на собствен рибен бульон от черупки от морски дарове, но можете да използвате готов пилешки бульон
Количества:
1/4 ч. зехтин
1 глава лук
1 чушка
4 скилидки чесън
3 домати Рома
дафинов лист
1 ч.л. червен пипер
щипка шафран
сол и черен пипер
1/4 ч. бяло вино
4 обезкостени пилешки бутчета
1/4 ч. магданоз
2 чаши ориз
5 чаши бульон
1/2 ч. замразен грах
500 грама скариди
300 грама миди
250 грама калмари
резени лимон, за сервиране
Начин на приготвяне:
Добавете зехтина в тиган на среден огън. Добавете лука, чушките и чесъна и гответе, докато лукът стане прозрачен. Добавете нарязаните домати, дафиновия лист, червения пипер, шафрана, както и малко сол и черен пипер. Разбъркайте и гответе 5 минути. Добавете бялото вино и гответе 10 минути. Опитайте и добавете сол, ако е необходимо.
Добавете парчетата пиле, 2 супени лъжици нарязан магданоз и ориз в тенджерата. Гответе 1 минута.
Изсипете бавно бульона в тигана и разклатете.
Оставете сместа да заври. Намалете топлината. Разклатете тигана леко напред-назад само веднъж или два пъти по време на готвене. Не бива да разбърквате с лъжица.
Гответе около 15-18 минути, след това добавете скаридите, мидите и калмарите в сместа, поръсете грахта отгоре и продължете да готвите още около 5 минути. Гледайте по-голямата част от течността да се абсорбира и оризът в горната част да е почти омекнал.
Свалете тигана от котлона и го покрийте с капак или фолио. Поставете кухненска кърпа върху капака и оставете да почине за 10 минути.
Гарнирайте с резени лимон и сервирайте.
Добър апетит!
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!