Кьолн - музеи за сетивата и тялото

  • Кьолн - музеи за сетивата и тялото
    Кьолн - музеи за сетивата и тялото
  • Кьолн - музеи за сетивата и тялото
    Кьолн - музеи за сетивата и тялото
  • Кьолн - музеи за сетивата и тялото
    Кьолн - музеи за сетивата и тялото

Авантюристично настроените, пък и тези, които обичат да си похапват, определено ще се впечатлят от тази сбирка музеи. Те се намират недалеч от Стария град и Кьолнската катедрала, до реката и на няколко минути разстояние един от друг.

Музеи за ценители - истинско гурме изживяване

Един срещу друг се намират два апетитни музея - на горчицата и шоколада. В първия ще научите нещичко за горчицата и ще можете да опитате множеството различни видове, произвеждани в Кьолн. Отворен е за посетители от понеделник до петък от 10 до 18 ч., а в събота и неделя - от 11 до 19 ч. Точният адрес е Holzmarkt 79-83.

Отсреща е и по-известният Музей на шоколада. Той съществува от 1993 г. и се помещава във футуристична сграда от стъкло и алуминий във формата на кораб. На входа всеки посетител получава бонбонче, а по време на обиколката из музея научава как е било направено то и дори може да види как професионалните сладкари забъркват вкусотии от шоколад. В десет-метров стъклен куб, в който се поддържат тропическа температура и влага, ще видите как изглеждат какаовите дървета. Ще научите за историята на шоколада преди той да се превърне в днешния индустриален продукт. Една от най-големите забележителности в музея е 3-метровият шоколадов фонтан! Служителите потопяват в него вафлички и ги раздават на посетителите. На приземния етаж има и магазин за всевъзможни германски и швейцарски шоколадови изделия! Музеят е отворен от вторник до петък от 10 до 18 ч. и през почивните дни от 11 до 19 ч. Точният адрес, на който можете да го намерите, е Am Schokoladenmuseum 1a.

Музей на спорта и олимпийските игри

Малко по-надолу се намира и Музеят на спорта и олимпийските игри. Заредени със сили и енергия от хапването, тук ще можете да се впуснете в спортни приключения. Музеят представя света на спорта от античността до наши дни. Има снимки и интересна информация за олимпийските игри в Берлин и Мюнхен през 1936 г. и 1972 г. Изобразени са също олимпийските рекорди като не е пропуснато да се отбележи и българското постижение - скока на височина на Стефка Костадинова! Посетителите на музея имат възможност да изпробват различни спортни дейности, да карат колело в аеродинамичен тунел или да ударят боксова круша! На покрива на музея има футболно игрище, където можете да поиграете, както и да се насладите на великолепната гледка към Катедралата! Отворен е за посещения от вторник до петък от 10 до 18 ч. и в събота и неделя от 11 до 19 ч. Точният адрес на този интерактивен музей е Im Zollhafen 1.

Цените на билетите за триото музеи варират между 3 и 9 евро като има намеления за студенти и групи.