Кьолн – забележителности за един уикенд

  • Кьолн – забележителности за един уикенд
    Кьолн – забележителности за един уикенд

Кой ли не е чувал за Кьолнската катедрала? Огромна (и много красива) готическа сграда, която е и най-посещаваната забележителност в цялата страна.

За щастие тя не е единственотоуау!“ нещо в четвъртия по големина германски град. Ако имате събота и неделя на разположение и пътуването ви натам е планирано или вече уредено, то ето какво още не трябва да пропускате:

Пребродете Старият град

Къде: по протежението на река Рейн, в непосредствена близост до Кьолнската катедрала и до римската църква „Свети Мартин“.

Кьолн – забележителности за един уикенд

Тесни улички, традиционни стари къщи, фонтани... Една разходка в миналото на Кьолн. Тук ще откриете безброй пивоварни, барове и ресторанти (в стар и нов стил). Не пропускайте и интересните музеи, скрити измежду тях.

Не пропускайте: малките занаятчийски работинлици и дюкянчета, както и фигурите на Тюнес и Шел (Tünnes und Schäl) – легендарни образи от кукления театър в Кьолн, славещи се с проницателност, лукавост и неискреност (прототипи на нашенския хитър Петър. (Предизвикателство: Разпитайте някой местен за интересни истории, свързани с двамата хитреци!)

Поседнете на пейка в Ботаническатата градина – парк флора

Къде: Амстердам щрасе 34, кв. Риел – северен Кьолн, близо до левия бряг на река Рейн

Кьолн – забележителности за един уикенд

Тя е и най-старият обществен парк, а според статистиките през него преминават около един милион души всяка година. Тук ще се почувствате така, сякаш сте отишли не в Германия, а в някоя тропическа държава – такова усещане създават десетките екзотични растения, които ще срещнете в градината и най вече в крилото „Домът на палмите“. Освен тях ще срещнете и още много, много цветя от различни географски ширини.

Още паркове в Кьолн:

Парк Рейн (Rheinpark) – обявен за най-красив немски парк през 2007

Парк Фолксгартен (Volksgarten)

Идеално място за барбекю и каране на водно колело, множество площадки за децата.

(Бонус: можете да видите и останки от някогашна пруска крепост)

Парк Форстботанишер (Forstbotanischer Garten)

Специализиран в горската ботаника – секвои от Северна Америка, японски азалии, големи божури... В южната част на парка ще се натъкнете на „Гора на мира“ - типични растения от всички държави, с които Герамния поддържа дипломатически отношения.

Горски парк Щатвалд (Stadtwald)

Място за здравословна почивка на чист горски въздух. Има три изкуствени езера. Можете да си направите пикник, да практикувате джогинг, да пояздите пони, а също и да видите животните в зоологическата градина и в детската зоологическа градина.

Гробището Мелатен (Melaten-Friedhof)

Не се стряскайте! Това не е едно от онези страховити гробища, а едно зелено място, любимо място за разходка на множество немци. Тук се разполагат гробовете на видни граждани на Кьолн от преди столетия, но наравно с тях ще видите и паметници на традиционното и нетрадиционното бароково и ново изкуство. Мелатен е защитена зона, защото е дом на нас 40 вида птици и насекоми.

Скулптурен парк Кьолн (Skulpturenpark Köln)

Оазис на спокойствие в центъра на града и идеална дестинация за любителите на съвременното скулпторно изкуство. Ще видите постоянни и временни изложби.

Парк на фантазиите (Theme park Phantasialand)

Един от най-популярните увеселителни паркове в Германия, който предлага забавления не само за малчуганите, но и за родителите им.

Музей Лудвиг (Ludwig Museum)

Къде: Площад Heinrich-Böll

 

Кьолн – забележителности за един уикенд

Замислен е като първия музей в Кьолн, който да показва творби от съвременното изкуство. Ако сте любители на художественото изкуство и поп-арта, то това е вашето място. При откриването си музеят е разполагал предимно с произведения на модерното изкуство, а в момента можете да видите и експресионистични творби, руски авангардни картини, както и няколко стотици творби на Пабло Пикасо.

Други музеи за изкуства и култура в Кьолн:

Музей за приложни изкуства (Museum für angewandte Kunst)

Мебели, керамични и стъклени предмети, бижута и текстил, започващи от късното Средновековие, та чак до дизайнерските предмети на 20-ти век.

Музей на карнавала (Kölner Karnevalsmuseum)

Тук ще научите от къде произлизат карнавалите, каква е историята на различни местни карнавали и как протича тяхната организация „от игла до конец“.

Музей на източноазиатското изкуство (Museum für Ostasiatische Kunst)

Ако сте верни почитатели на китайското, корейското и най-вече японското изкуство, задължително посетете това място!

Музей Шнютген (Museum Schnütgen)

Усеща се специфична атмосфера на спокойствие и мир – музеят се помещава в една от най-старите църкви в Кьолн. Ще се насладите на огромна ценна колекция от произведения на средновековното изкуство – от дървени и каменни скулптури, изящни образци на златарството и на стъклописа, до редки парчета слонова кост и текстилни късове.

Музей Раутенщраух-Йост (Rautenstrauch-Joest-Museum)

Музеят се нарича още „Музей на културите по света“ и ви кани на няколкочасово задокеанско пътешествие. Ще видите култови предмети на американските индианци и тези на ескимосите от Централна и Южна Америка, Океания, Хавай, Африка, Индонезия, Камбоджа.

Музей Валраф-Рихарц (Wallraf-Richartz-Museum)

Прекрасна колекция от средновековни картини на Кьолн – включени са произведенията на фламандски и холандски майстори от 16-ти до 18-ти век, няколко шедьовъра на Рембранд и Рубенс, както и германски и френски рисунки от началото на модерното време.

Музей на Кете Колвиц (Käthe Kollwitz Museum)

Тук можете да разгледате най-пълната колекция от творби на германската графичка и скулпторка.

Потопете се в аороматен рай - Музей на одеколона (Duftmuseum im Farina-Haus)

Къде: Farina-Haus Obenmarspforten 21

Кьолн – забележителности за един уикенд

 

Това ароматно място почти 300-годишната история на ароматите по света – започваща от началото е 18-ти век със стила рококо. Желанието на посетителя е закон – стига да поискате, веднага ще ви бъде предоставено определено шишенце, което ви е интересно, за да го разгледате детайлно и да вдишате уханието му.

В музея ще ви дадат подробни обяснения за техниката на извличане на есенции до появата на екстракцията – които ярко предават начина и интензивността на работата, творчеството на автора на аромата и неговия талант на парфюмерист.

Надолу по стълбището ще се озовете в оригинален трезор, където са се произвеждали аромати още преди 300 години. Картините по стените ще ви предадат отделните етапи през тези 3 века. Копието на дестилерията, която е използвал Йохан Мария Фарина през 18 век, илюстрира високото изкуство при дестилирането. А кедровият барел, поставен долу още при остоваването на компания „Фарина“, напълно е издържал теста на времето.

Други специализирани музеи в Кьолн:

Фотографска колекция на Кьолн (Die Photographische Sammlung)

Ехаа! Току-що се озовахте сред най-голямата световна компилация с оригинални фотографски творби, придружени от документи, книги и други материали.

Музей на кьолнските трамваи (Straßenbahn-Museum der Kölner Verkehrs-Betriebe AG)

Кьолн – забележителности за един уикенд

В края на трамвайна линия 18 ще имате възможност да продължите пътуването си през историята на обществения транспорт в района на Кьолн. И най-важното – историята на трафика в града не е представена един чрез снимки и начертани маршрути. Компютъризирана система за симулация кани посетителите на приключение по релсите на Кьолн чрез исторически филми, които предават на живо пътната обстановка в града през 50/60-те години на миналия век.

Музей на шоколада (Schokoladenmuseum Köln)

Да, не само в Брюксел, в Лугано и в Барселона имат музеи на шоколада! Този в Кьолн прилича на футуристичен кораб от стъкло и алуминий, до който се стига по подвижен мост. В музея се предлагат обучителни курсове по правене на шоколад за деца и за възрастни.

Отидeте на представление в Кьолнската филхармония(Kolner Philharmonie)

Кьолн – забележителности за един уикенд

Сигурно би ви отказало предположението, че ще слушате само само класическа музика. Това съвсем не е вярно. В залата може да чуете джаз и по-съвременни ритми. Забравете за фрака и дългата черна рокля (освен ако не искате) – за разлика от повечето европейски филхармонии, Кьолнската не налага определен дрес код.

Разходете се пеша по Мост Хоензолерн (Hohenzollern Brücke)

Кьолн – забележителности за един уикенд

Ще имате достатъчно време да се насладите наприказна гледка към река Рейн и изобщо към цял Кьолн. За тези, които не са фенове на пешеходния туризъм – по моста може да се мине и с влак.

За десерт – наблюдавайте Кьолн от птичи поглед от панорама KölnTriangle!

Кьолн – забележителности за един уикенд

Ако разходката по моста Хоензолерн ви се е сторила по-обикновена, то със сигурност ще останете впечатлени, ако се качите на KölnTriangle. Отгоре много лесно ще познаете всечки известни сгради и паметници. Обещаваме ви да чуете песента на вятъра и приглушения ромол на река Рейн, смесен с градските шумове на заобикалящия я Кьолн!

И още: В този материал сме подбрали повече обекти, свързани с отдих, култура и изкуство. По-интересни за хората, които се вълнуват от история, археология и/или икономика, ще бъдат:

Археологическата зона и Еврейския музей (Archäologische Zone/Jüdisches Museum)

Историческия архив на Кьолн (Historisches Archiv der Stadt Köln)

Градския музей на Кьолн (Kölnisches Stadtmuseum)

Романско-германския музей (Römisch-Germanisches Museum)