12 места в България, където да се почувствате като мравка

  • 12 места в България, където да се почувствате като мравка
    12 места в България, където да се почувствате като мравка

Това, че великите поети многократно са възпявали колко величествена е българската природа няма никакво значение до момента, в който не се окажете в сянката на огромни скални образувания, крепости, дървета и отвесни скалисти брегове и... не се почувствате като миниатюрна мравка

Затова и няма да ви обясняваме колко величествени са тези места.

Гледайте снимки и си водете записки, за да проверите от първа ръка. 

За повече информация последвайте линковете. 

 

1. Пещера Утробата, край Кърджали 

35337

Пещера Утробата е от онези места, които си идват с името. Когато се озовеш във вътрешността на високата 3 метра цепнатина в скалата, която е едно към едно като женски полов орган, започваш да се чувстваш особено. Твърде особено. Сякаш си се смалил и по неведоми пътища си се озовал при Богинята-майка – или по-точно във нея... Дървена стълба е опряна на скалата. Стъпало след стъпало се изкачваш нагоре към тракийското светилище.

Повече иформация и как се стига до пещера Утробата.

Открийте идеи за още впечатляващи скални образувания в България.

2. Байкушевата мура в Пирин

37958

Байкушевата мура е на повече от 1300 години, което означава, че е кажи-речи връстница на българската държава. Вековното дърво е наистина внушително - чак когато се доближите, разбирате колко голяма всъщност е – трябват ви поне седем души, за да го обгърнат (или шестима с много дълги ръце). Обиколката на ствола й е близо 8 м, а височината й е 26 м.

Повече информация и как се стига до Байкушевата мура.

3. Белоградчишките скали

35339

След като изкачите всички стъпала на крепостта и се озовете на най-високите скали, всички посетители, които тепърва преминават през крепостната порта, приличат на мравчици, а вие, разбира се, сте всемогъщият бог, който разпределя съдбините им от облаците. 

Научете легендите за Белоградчишките скали.

4. Пещера Проходна или Очите на Бога

16988

Освен на туристи, пещера Проходна е любима и на катерачите. В горната част на свода на пещерата има две дупки с формата на бадем, много напомнящи на очи. Разказват, че това са очите на Бог, които зорко ви следят, акогато вали дъжд, стичащата се през тях вода прилича на сълзи...

Научете как да стигнете до пещера Проходна.

Пещера Проходна е една от дестинациите в книгата "50 места, които да посетите в България през 2015 г.". Вижте и останалите 49 дестинации на www.peika.bg/50 mesta.

5. Най-голямата пейка в България - Димитровград

35340

Няма как да минете през центъра на Димитровград и да не се почувствате като лилипут, случайно напуснал страниците на романа с приключенията на Гъливер. Причината е широка 6 метра, висока е 2,40 метра и тежи тон и половина - най-голямата пейка в България. За да не се объркате в мащабите, до най-голямата пейка има нормална пейка, а до нея – мини-пейка. Така човек може да се изживява като който си иска герой от приключенията на Гъливер. До пейките има още огромна нощна лампа, огромна маса и огромен стол.

Научете повече за най-голямата пейка в България.

6. Чудните мостове

34455

Тези миниатюрни фигурки вдясно на снимката не са детски играчки, а човечета, които със сигурност се чувстват като мравки под арките на Чудните мостове. Някога мястото е било пещера, но част от свода се е срутила - или, както твърдят местните легенди, вътре е избухнал змей. Кой на каквото ще да вярва. 

Научете повече за Чудните мостове. 

7. Паметникът на Бузлуджа

35349

35348

Паметникът на Бузлуджа е внушителен и отвън, и отвътре. Малцина са тези, които още не са се престрашили да нахлуят вътре, особено популярен е сред чужденците, много от които идват в България само заради мерната в нета снимка на Чинията. А дума да няма колко впечатляващ е бил, когато цветните пана и всички стъкла са си били на мястото. 

Вижте още снимки от Бузлуджа.

8. Побитите камъни

25402

Човек попада в друг свят, когато се озовава насред гора от 300 каменни колони. Музеят под открито небе, който посещават туристите, включва централната група Побити камъни. Съществуват още 15 по-малки групи, като едната от тях е два пъти по-голяма от централната и се намира край град БелославОбщо Побитите камъни се простират на внушителната площ от 50 кв.км. А за това колко нищожни са се чувствали хората в основата им, говори една от легендите за камъните, според която те са вкаменени титани.

Научете още за Побитите камъни.

9. Билото на Стара планина

35350

Хванете някой от маршрутите по билото на Стара планина и ще се почувствате като миниатюрна прашинка, пред която се разкрива цял един нов свят. Това е единственият начин да имате гледка едновременно към Северна и към Южна България. Един възможен вариант е маркираната пътека от Беклемето към хижа Козя стена и хижа Ехо

Открийте идеи за маршрути в Стара планина.

10. Белинташ, Родопите

27634

За огромната по площ скала се говорят много неща - че тук часовниците спират, че компасите полудяват, че са кацали извънземни. Открити са доказателства, че тук е имало светилище на траките. Докато се изкачвате по изсечените в скалите стълби, ще се почуватвате и вие като траките - миниатюрни човечета, които идвали да измолят тук благоволението на боговете си.

Научете повече за Белинташ.

11. Монумент Богородица в Хасково

5577

Статуята на Богородица е вписана през 2005 г. в Рекордите на Гинес като най-голямата в света статуя на Дева Мария с Младенеца. Висока е 32,8 м и тежи 120 тона. Няколко години по-късно до нея е издигната и една от най-високите камбанарии на Балканите. Можете да изкачите стъпалата и да погледнете към Хасково отвисоко.

Научете още факти за Монумент Богородица в Хасково.

12. Хижа Амбарица 

35214

Не, това не са фигурки от лего, а красивата хижа Амбарица, погледната отвисоко. Освен че се намира на невероятно място в Стара планина, всяко лято там се провежда и Фестивал на боровинките. След тази информация вероятно вече не четете, а си стягате връзките на планинските обувки. Преди това вижте как се стига до хижа Амбарица.