Народни цярове срещу махмурлук от Западна Европа (част 2)

  • Народни цярове срещу махмурлук от Западна Европа (част 2)
    Народни цярове срещу махмурлук от Западна Европа (част 2)

Какво да правим след бурна празнична вечер, полята с обилно количество алкохол?

Вижте някои от народните методи за боренето на махмурлук от Западна Европа, които да използвате в случай на нужда.

В Северна и Централна Европа важна срещу прекомерната употреба на алкохол играе и рибата. В Германия, Холандия, Белгия, както и в скандинавските държави, херингата е ключов елемент при изтрезняването.

В Германия смесват маринована херинга с лук и малки кисели краставички, което наричат „котешка закуска”.

В Белгия пък предпочитат херингата на салата, докато в Холандия по-често я сервират в хлебче. В Норвегия, от друга страна, залагат на далеч по-трудната за дъвчене сушена в луга риба.

В Исландия традиционно за махмурлиите се препоръчва терин от агнешка главичка. Ястията от смлени, в повечето случаи подлютени, вътрешности също са най-предпочитаните, тъй като са доста стабилна храна.

В Англия и Ирландия също залагат на тежката кухня като лекарство за махмурлука с тяхната традиционна закуска от печен боб, домати, запържен бекон и хляб. Ако сутрин човек няма време да приготви толкова обилна храна и обикновен сандвич с бекон върши работа.

Ето и някои по-любопитни рецепти срещу махмурлука. В някои северни страни, като Шотландия и Ирландия, за добра идея се приема пияният да бъде хвърлен в студеното море, където адреналинът да му помогне да изтрезнее бързо. Друго нещо, което се практикува е да заровят подпийналия до шия в мокър пясък

Тъй като във Финландия сауната е на почит, а в Русия – руските бани, то тези места играят важна роля и в лечението на махмурлука. Смята се, че при изпотяване човек изхвърля голяма част от токсините в тялото и по този начин се пречиства. Ако ще прилагате един от тези методи обаче, имайте предвид, че трябва да приемате много течности, за да няма опасност да ви падне кръвното.