Чудесна новина за любителите на бира - най-стария манастир-пивоварна, в Италия, отново ще произвежда легендарното "абатско пиво"!
Абатството Монте Касино е основано през 529 г. от Свети Бенедикт от Нурсия. Това е най-старият манастир в света, известен със своята дейност в производството на бира. Тя е позната в Европа още от 15-и век.
Бомбардировките по време на Втората световна война напълно унищожават абатството и спират производството на бира. Сега и манастирът е възстановен и отново се издига в провинция Фрозиноне, на около 100 км южно от Рим.
Днес, благодарение на партньорството между абатството и Перони, една от най-известните марки италианска бира, историческата дейност на Монте Касино ще започне отново много скоро. Очаква се първите бири да са готови около октомври.

Процесът започва с цялостно възстановяване на 700 акра земя на абатството, която пустее повече от 30 години. Посят е ечемик, а първата реколта бе обрана на 11 юли - денят, посветен на Свети Бенедикт. Бирата ще бъде приготвена по традиционната рецепта, като алкохолно съдържание ще бъде 6,5% .

Подобна "абатска бира" се произвежда само от 11 манастира в света - шест, от които са в Белгия. Всички те имат общи черти, но основното е традиционната рецепта и производство, направено само с местни ресурси.

Монте Касино ще започне и производство на мед. Абатството се надява да затвори целия цикъл за производство, не само на бира, но и на мед. Така посетителите ще могат да се докоснат до целия процес, а за финал и да дегустират.
Ако искате да научите повече за абатството, историята му и бирата, можете да разгледате неговия уебсайт тук.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!