Няколко полезни съвета за комфортен дълъг полет

В следващите редове ще ви дадем няколко съвета за това как да направите пътуването си в самолет възможно най-комфортно. 

За да си гарантирате един безопасен и здравословен полет, ви препоръчваме да си вземете дезинфектант за ръце, за да се отървете от микробите по време на пътуването. За предпочитане е преди полета да пиете нещо с повече витамин С, който засилва имунната система и помага при евентуални фобии и проблеми при полет.

Съветваме ви да не използвате възглавниците предоставени от авиокомпаниите. Най-добре би било да си носите собствена възглавница за врата (пълните с топченца се опаковат много лесно). Ако имате проблем с отпускането, лавандуловият мирис е изключително релаксиращ – затова можете да ароматизирате възглавницата си. омогне да се отпуснете.  

По време на пътя е добре да имате със себе си  и здравословен протеинов микс, за да може да избегнете вредните храни, които се предлагат в самолета. Специална маска за сън може да помогне за пълноценната ви почивка по време на пътуването, ако полетът е дълъг.   

Носете удобни, широки дрехи и обувки, които се събуват лесно, в случай, че се наложи да ги събувате за проверката на летището. Облечете се на пластове. Така ще бъдете подготвени за промяна в климата и всякакви температурни крайности. Избягвайте тесните чорапи. Дори при кратки полети те могат да ограничат кръвообращението на краката и ходилата и да предизвикат дискомфорт.  

Вероятността от хващане на настинка е с 20% по-голяма в самолетите. Ето защо няколко дни преди полета е хубаво да приемете повече витамини C и B за стимулиране на имунната система. При по-дълго пътуване или контакт с повече хора консумирайте храна, съдържаща чисти белтъчини, пълнозърнести храни и пийте много вода. Така ще бъдете хидратирани и ще може напълно да пропуснете нездравословната храна в самолета.   

Дехидратацията може да бъде огромен проблем по време на полет понеже въздухът в самолета е много сух. За да се чувстват добре, хората имат нужда от поне 50% влажност на въздуха, тази в самолета може да бъде по-ниска и от 1%. Този факт, от своя страна, може лесно да доведе до обезводняване. За да останете хидратирани, избягвайте газираните напитки, алкохола и кофеина преди и по време на полет.

Изпийте колкото се може повече вода веднага след кацане, за да запасите организма си. Яденето на храни, богати на вода, също ще помогне. Носете удобни широки дрехи за по-лесно разтягане и циркулация след полета. Избягвайте употребата на алкохол или кофеин, ако пътувате до далечен часови пояс. Те могат да ви дехидратират. Забравете за чорапите и обуйте удобни обувки. Краката ви може да са подути поради продължителното седене. Ако на междинните кацания се разхождате навън, ще подобрите циркулацията на кръвта си, а и чистият въздух ще ви се отрази добре. Избягвайте продължителното седене на летището. Проверете ръчния си багаж и се отървете от всичко, което му придава допълнителна тежест.