Откриха паметник-пейка на Пенчо Славейков в Милано

  • Откриха паметник-пейка на Пенчо Славейков в Милано
    Откриха паметник-пейка на Пенчо Славейков в Милано

Пенчо Петков Славейков е български поет и е един от участниците в литературния кръг „Мисъл“, наред с Кръстьо Кръстев, Петко Тодоров и Пейо Яворов. Той е най-малкият син на поета и политик Петко Славейков. 

През януари 1884 г. заспива върху заледената река Марица и заболява тежко. Въпреки продължителното лечение, за цял живот остават поражения – затруднено е придвижването му (движи се с бастун), пише с усилия и говори трудно. След тримесечна борба със смъртта Славейков се отдава на мрачни мисли, страда от пристъпи на меланхолия, от които търси лек в книгите и в творчеството. В усилената си борба Славейков калява волята си и започва да гледа на страданието като на велик учител, извисяващ духа. След нещастието у Славейков се заражда и склонността да осмисля творчески самотата. 

Живее в различни селища – Люцерн, Хофлу, Горат, Гьошенен, Андермат, Лугано. Силният душевен гнет влошава здравето му. Славейков прави героични усилия да работи. В края на ноември пристига в Италия. Най-дълго се задържа в Рим – 3 месеца. През май 1912 г. отново е на път – през Флоренция, към Енгандините, към планината, търсейки лек за тялото и душата. В края на месеца пристига в малкото курортното градче Брунате, разположено между езерото Лаго ди Комо и град Комо (Италия), където на 10 юни умира. В България, която след по-малко от четири години ще възприеме Грегорианския календар, е все още 28 май. Погребан е в селското гробище, а през 1921 г. костите му са пренесени в България.

В  почит на известния български поет, в Милано беше открит паметник-пейка на Пенчо Славейков от посланика ни в Рим Тодор Стоянов и генералният ни консул в Милано Таня Димитрова.

На събитието присъстваха представители на общините на Милано и София, бивши италиански министри и представители на културата.

Паметникът, дело на скулптура Адриан Новаков, се намира в градинка в самия център на Милано, през която ежедневно минават стотици хора. Тя е само на няколко метра от Главната градска библиотека „Формани“, където беше представена личността на Пенчо Славейков. Откриват втора скулптура на Пенчо Славейков в Италия. Посланик Тодор Стоянов приветства присъстващите, уточнявайки, че случилото изтъква добрите взаимоотношения между двете страни, а директорът на Дирекция "Култура" към софийската община Биляна Генова определи Славейков за европейски интелектуалец, чието творчество е мост и свързва завинаги България и Италия.