Посетете исторически оживения град Потсдам, Германия

  • Посетете исторически оживения град Потсдам, Германия
    Посетете исторически оживения град Потсдам, Германия

Град Потсдам, Германия, точно извън границите на Берлин, е епицентър на историята и културата. Той е домакин на някои от най-красивите и деликатни архитектурни решения, включително най-големия обект на световното наследство на Германия.

Между помпозните замъци и паркове, бившата резиденция на кралете на Прусия е центърът на немската филмова индустрия. По-внимателният поглед разкрива забележителното разнообразие на този град.

Какво да правите в Потсдам, Германия?

Добра идея е да дойдете тук, знаейки какво искате да видите. За щастие градът е много отворен за туристи. С английските съобщения в трамвая и автобуса ще се придвижвате лесно. Градът също има отлични връзки със своя по-голям брат Берлин.

Сансуси, оранжерии и градините

Посетете исторически оживения град Потсдам, Германия
Снимка: pixabay

Изберете слънчев ден, за да разгледате парковете на Потсдам. Елате сутринта и обърнете внимание на красивия парк Сансуси. Започнете с разходка из парка и вижте красивия дворец Сансуси (Schloss Sanssouci), лятната резиденция на Фридрих Велики. „Sans Souci”, което означава „без притеснения”, е построен в съвременен стил рококо, отличаващ се с флорални орнаменти, светли цветове и стенни рисунки. След двореца вижте малките храмове и Китайската къща на парка, всяка от които е малко архитектурно произведение на изкуството.

Друга разкошна част от градините е дворецът Orangery Palace (Orangerieschloss), построен в италиански ренесансов стил. Сградата все още изпълнява предназначението си като оранжерия за екзотичните растения на парка. Докато сте тук, качете се до Belvedere auf dem Klausberg, което означава изкачване на няколко стълби, но ще ви даде фантастична гледка към градините и чак до Новия дворец.

Нов дворец и замъкът Шарлотенхоф

Посетете исторически оживения град Потсдам, Германия
Снимка: pixabay

На запад от парк Сансуси ще намерите Новия дворец (Neues Palais), който е най-големият дворец в Потсдам. Той е домакин на действащ театър и подобно на повечето други дворци и замъци, сега е музей.

Посетете исторически оживения град Потсдам, Германия
Снимка: pixabay

Последната спирка в списъка ще бъде замъкът Шарлотенхоф (Schloss Charlottenhof), който е доста непретенциозен след помпозните дворци, които сте виждали преди. Но може и да се отбиете, тъй като това е мястото, където можете да хванете автобуса или трамвая обратно в града.

Градски дворец и църква "Св. Никола"

Посетете исторически оживения град Потсдам, Германия
Снимка: Daniel Naber

Ако не сте се наситили на зашеметяващата архитектура в стил рококо, вижте Градския дворец (Stadtschloss), чиято реконструкция беше окончателно завършена през 2013 г., след години на дискусии. Точно зад Градския дворец се издига църквата Св. Никола с меден купол, извисяващ се над покривите на града.

Филмовият музей и студио Бабелсберг

Посетете исторически оживения град Потсдам, Германия
Снимка: pixabay

Точно срещу Градския дворец, от другата страна на стария пазарен площад (Alter Markt), се намира филмов музей. Той е доста малък, но безкрайно завладяващ, пълен с информация за актьори и актриси като Роми Шнайдер, Марлене Дитрих и Хайнц Рюман. Той не само дава представа за живота им, но и за техниките в ранните етапи на филмовата продукция. 

За да видите повече от немската филмова индустрия в Потсдам, Германия, трябва да се преместите от центъра на града в Бабелсберг, оживен квартал на студенти и млади семейства, артистичния център на града. Въпреки че кварталът си заслужава да бъде проучен сам по себе си, тук се намира Studio Babelsberg. Стигнете до тук, като вземете автобус номер 690 или 601 от централната гара и слезте на Filmpark Babelsberg. Има своя малък тематичен парк. Да разгледате някои стари декори или да направите обиколка на Studio Babelsberg, което е най-старото мащабно филмово студио в света, си заслужава пътуването!

Какво още може да предложи Потсдам, Германия?

Посетете исторически оживения град Потсдам, Германия
Снимка: pixabay

Трябва да отделите достатъчно време, за да разгледате центъра на Потсдам. Насладете се на старите фасади от мазилка и калдъръмени пътища. Не се притеснявайте да се придържате към главната пешеходна улица. Някои от най-сладките магазини и най-ценните кафенета се скриват в страничните алеи. Докато обикаляте, разгледайте различните порти. А именно, това са Бранденбургската порта (да не се бърка с известната порта на Берлин), Портата на ловците (Jägertor) и Портата Науен (Nauener Tor) . Всички те са на пешеходно разстояние от историческия център на Потсдам, Германия.

Опции за храна

Има и няколко отлични ресторанта, разположени на пешеходната улица, но не забравяйте да направите резервация. За закуска отидете в Wiener Cafe, между Сансуси и Бранденбургската порта. Вземете един от най-добрите сладоледи в града в Eiscafe Am Brandenburger Tor, директно до портата. За обяд се отправете към известното Cafe Heider или някое от скъпоценните кафенета по страничните пътища. Най-добрият чийзкейк в града може да се хапне в холандския квартал, от другата страна на пешеходната улица, в Cafe Guam.

Има и много различни варианти за вечеря. Peffer&Salz и Maximilian’s, разположени един до друг, предлагат отлично обслужване и страхотна италианска храна. My Keng и Chi Keng осигуряват фантастично суши и японска храна. Ресторантът на покрива „Loft”, точно срещу Pfeffer&Salz, има изключителна гледка към града. Точно до стария пазарен площад (Alter Markt) можете да намерите Peter Pane, бар и ресторант, където можете да получите невероятни бургери и закуски. Но внимавайте, обикновено е пълен! Точно до него е L'Osteria, друг страхотен италиански ресторант. Атмосферата е прекрасна, особено в меките есенни дни, с изглед към реката.

Добре, след като сте направили всичко това, не се притеснявайте да изследвате сами! Всеки от кварталите има свой чар и атракции. Особено Бабелсберг и Потсдам Запад са с красиво запазена архитектура преди Втората световна война. Само да се разхождаш наоколо е удоволствие за очите. Районът около Heiliger See е ярък контраст с младите и артистични части на града. Тук ще намерите помпозни вили и скъпи коли. Само няколко трамвайни спирки и сте в съвсем различен свят! Не пропускайте да посетите един от най-разнообразните и красиви градове на Германия.