Маршрут по стъпките на Шекспир в Англия

  • Маршрут по стъпките на Шекспир в Англия
    Маршрут по стъпките на Шекспир в Англия
  • Маршрут по стъпките на Шекспир в Англия
    Маршрут по стъпките на Шекспир в Англия
  • Маршрут по стъпките на Шекспир в Англия
    Маршрут по стъпките на Шекспир в Англия

Дори да не сте сред най-върлите почитатели на Шекспир, няма как да не сте чели или гледали поне едно негово произведение. Ако обаче досега сте си мислели, че докато е работел над творбите си, се е затварял дълбоко в някоя стая със свещи и плюшени мебели, искаме да ви кажем, че много сте се заблудили. Всъщност, известният английски поет и драматург се е вдъхновявал изключително от природата и е обичал да ходи пеш. И то в количества, които днес много от нас не биха понесли.

Тази година се честват 450 години от раждането на Шекспир (23 април 2014 г.) и по този повод се организира събитие, от което биха се вдъхновили не само почитателите на автора, но и любителите на английската природа и пешеходния туризъм. Шекспир е обичал да върви от дома си в Стратфорд на Ейвън до района на Саут Банк в централен Лондон - маршрут със завидната дължина от 235 км. И вие имате възможността да го направите, като буквално вървите по стъпките на автора.

Смята се, че Шекспир за първи път изминал разстоянието до Лондон, когато бил на 21 години. По онова време не можел да си позволи лукса да пътува с кон, затова ходел пеш. През 2005 г., местният стратфордски жител и любител на Шекспир - Питър Тичмарш, завършил констриурането на т.нар. "Шекспиров път", като за целта свързал всички пътища и пътечки, за които имало данни, че били изминавани от драматурга. Крайният резултат е един запленяващ маршрут, с по нещо за всеки:

- Отправната точка, както вероятно вече сте предположили, е домът на Шекспир в Стратфорд на Ейвън. Тази година, по случай юбилея, ще се организира и специална изложба, разкриваща развитието на автора.

- Следващата стъпка е къщата Ню Плейс, която Шекспир купил през 1597 г. и в която издъхнал през 1616 г. За съжаление, през 1759 г. къщата била разрушена, тъй като на тогавашния собственик просто му писнало от всички туристи, които искали да я посещават. В момента можете да видите само нейните останки.

- Тюдоровите сгради, където Шекспир е прекарал част от ученическите си години, също са част от тура

- Последната стъпка от маршрута, в рамките на Стратфорд на Ейвън, е гробът на автора, който се намира до този на съпругата му Ан Хатауей.

- След като излезете от града, ще тръгнете по поречието на река Стоур. Тук ще се нагледате на малки, китни селца, повечето само с по няколко къщи и вили. Тази част от пътя е спомената в пиесата на Шекспир - "Ричард II".

- Следващото място, през което ще преминете, е скалното образувание Ролрайт, която напомня за крал и вещица, обърнати към равнините. Не е трудно да се досетите, че именно това място в вдъхновило създаването на историята за трите вещици от Ийстуик, от "Макбет".

- Идва моментът, в който стигате до Оксфордшир. Това място привлича много туристи и със зеленината и спокойствието си. Един от тях е министър-председателят Дейвид Камерън, който дори притежава къща в местността.

- Преди маршрутът ви да стигне до Оксфорд, ще преминете през Бленхайм Палас, родното място на Уинстън Чърчил.

- В Оксфорд можете да посетите таверната "Краун", която е била любимо място на Шекспир. Собственикът е бил близък приятел на автора - Джон Давенант. Шекспир е бил изключително уважаван и почитан на това място. Ако се съди по клюките от онова време, особено от жената на Давенант. За съжаление в момента единственото, останало от таверната, е една стая.

- След Оксфорд "Шекспировият път" преминава по бреговете на Темза и през няколко симпатични малки градчета, като на някои места може да успеете да видите изчезващата птица червена каня.

- След като преминете през град Айвър, с неговите къщи от 14-и век, ще стигнете до канала Гранд Юниън, в началото на Лондон. Интересно е, че този път е спокоен и приятен за пешеходен туризъм, въпреки че се намира на по-малко от километър от една от най-натоварените магистрали около Лондон.

- Маршрутът приключва в сърцето на Лондон, където, освен всички други забележителности, можете да разгледата театъра Глоуб. Тази година, в чест на Шекспир, в театъра ще бъдат поставени 4 негови пиеси.

Дори и да не сте особено ентусиазирани да извървите целия маршрут, всяка една част от него е напълно в състояние да ви вдъхнови, да ви върне назад във времето и, разбира се, да ви постави в обувките на Шекспир.