Рециклирай и пътувай безплатно в метрото в Истанбул!

  • Рециклирай и пътувай безплатно в метрото в Истанбул!
    Рециклирай и пътувай безплатно в метрото в Истанбул!

Метростанция в Истанбул, Турция е инсталирала вендинг машини, които рециклират използвани алуминиеви кутии и пластмасови бутилки в замяна на билет за метрото!

Метростанция İTÜ-Ayazağa в Маслак, вторият по големина финансов район на града, вече приема рециклируеми кутии и бутилки, които се трупат като кредит за пътуване в метрото. Целта на кампанията е да се насърчи рециклирането в страната.

Пътниците могат да зареждат и картите си за градския транспорт като връщат
рециклируеми пластмасови бутилки и алуминиеви кутии във вендинг машините. Очаква се да бъдат въведени още 100 машини на 25 места, включително училища и университети до края на годината.

Разбира се, трябва да рециклирате доста отпадъци, преди да получите кредит за безплатно пътуване. Една 0.33-литрова пластмасова бутилка ще ви донесе два куруша ( дребна турска монета, подразделение на официалната валута турска лира. 100 куруша се равняват на 1 лира). А 0,5-литрова бутилка ще добави около 3 куруша. Еднолитрова бутилка ще ви донесе 6 куруша, а 1,5-литрова бутилка ще добави 9 куруша към вашата карта.
Алуминиевите кутийки от 0.5-литра също ще допълнят вашата карта с 9 куруша.

Рециклирай и пътувай безплатно в метрото в Истанбул!

Средно едно пътуване с метрото струва 2,60 турски лири. Пътуващият трябва да върне най-малко 28 бутилки от 1,5 литра, за да събере кредит за свободно пътуване.

Рециклирай и пътувай безплатно в метрото в Истанбул!

Целта на проекта е да насърчи дългосрочните навици за рециклиране у пътуващите. Това представлява нещо като карта за лоялност - колкото повече рециклирате, толкова повече кредит получавате. Ако рециклирате достатъчно, ще бъдете възнаградени с безплатно пътуване. Кредитите, освен билет за метрото, важат за цялата градска мрежа и за безплатен достъп до обществените тоалетни в града.