Странни японски закони, които са истински

  • Странни японски закони, които са истински
    Странни японски закони, които са истински

Строгите правила на Дубай за целувки и близост по улиците им може вече да са достатъчно странни, но изчакайте да научите за тези японски закони, които на пръв прочит може да нямат смисъл за вас. Някои японски закони са толкова странни, че се чудите как изобщо са били приети.

В случай, че мислите да мигрирате в Япония – или просто сте тук, за да научите за странни закони – ние съставихме списък от 12 странни такива, които ще ви накарат да се замислите.

1. Незаконно е да се правят клонинги

Да имаш клонинг може да звучи страхотно, но в Япония експериментите с клониране на хора са противозаконни от 2001 г. Ако направите клонинг, ще бъдете осъден на 10 години затвор или глоба от 10 000 000 йени (~ 94 633,50 USD).

Колкото и невероятно да звучи, клонингите са неетични – просто вижте провала около овцата Доли. Този закон беше въведен, за да възпре учените да се занимават с това.

2. Можете да бъдете затворени за поставяне на сладолед в пощенските кутии

Поставянето на сладолед в пощенските кутии може да звучи като безобидна шега, но в Япония можете да бъдете затворени до 5 години или да бъдете глобени с максимум 500 000 йени (~4731,68 USD) за това.

Законът не се ограничава само до сладолед – член 78 от Закона за пощите защитава цялата пощенска собственост срещу повреда. През 2006 г. 42-годишен пощальон от префектура Сайтама е арестуван за поставяне на шоколадов сладолед в пощенска кутия. Така че да, този странен японски закон действително се прилага.

3. Шофьорите ще бъдат глобявани за пръскане на пешеходци с дъждовна вода

Повечето от нас могат да се сетят за нещастието да се намокрят ужасно благодарение на преминаващи коли, които отказват да намалят скоростта в дъждовен ден.

Подобно невнимателно шофиране не е приемливо в Япония и шофьорите могат да бъдат глобени до 7000 йени (~66,24 USD) за напръскване на някого. Законът също така гласи, че превозните средства трябва да инсталират калници или да карат по-бавно, когато вали, така че безопасността на пешеходците да не бъде застрашена. Следващия път, когато бъдете грубо напръскани, направете снимка на превозното средство и ги накарайте да платят.

4. Не можете да изхвърляте боклука твърде рано

Да живееш в Япония означава да възприемеш екологичен начин на живот. Това включва да сортирате боклука си у дома и да бъдете професионалист в 3Rs – рециклиране, намаляване и повторно използване. Има много правила, които трябва да следвате, като например да изнесете боклука си, за да го събере пикапът в определените дни.

Може да си мислите, че е полезно да изхвърлите боклука вечерта преди санитарните работници да посетят района ви, но това не е вярно. Всъщност може да причини повече вреда, отколкото полза – в Япония има диви миещи мечки, които ровят из боклука, причинявайки бъркотия. Освен това може да представлява опасност от пожар.

5. Незаконно е да предавате неправилно адресираната поща на вашия съсед

Предаването на пощата на вашия съсед до него, когато случайно се появи в пощенската ви кутия, звучи като нормално и полезно нещо, но член 42 от Закона за пощите е различен. Законът е въведен, за да защити поверителността както на подателя, така и на получателя.

Ако във вашата пощенска кутия се появи писмо с неправилен адрес, изпратете го обратно и оставете пощенската служба да го обработва. Съвсем сериозно обаче, вероятно няма да ви таксуват, че сте дали писмото на съседа си, освен ако умишлено не ви саботира.

6. Незаконно е семейните двойки да живеят отделно, освен ако няма „справедлива причина“

Ако сте женени, трябва да останете заедно. Единственото изключение е, ако имате основателна причина, като работа или здравословни проблеми. Законът беше приет, за да се гарантира, че семейните двойки работят заедно, за да поемат разходите за живот и да се предотврати увеличаването на процента на разводите поради продължителна раздяла.

Повечето японски двойки обаче нямат причина да живеят разделени след брака, така че може дори да не знаят, че този закон съществува.

7. Японските граждани на възраст между 40 и 74 години трябва да измерват талията си всяка година

Япония може да е известна с борците по сумо, но ще ви бъде трудно да намерите наистина затлъстели хора в страната, извън сумото. Знаем, че диетата на японците е добре балансирана, но това не е единствената причина за ниските нива на затлъстяване.

Като част от закона Metabo от 2008 г. правителството следи талията ви, след като навършите 40 години, за да гарантира, че сте здрави. Ограниченията за обиколката на талията, наложени за мъжете, са 85,09 см и 89,92 см за жените. Компаниите дори организират курсове за отслабване, за да помогнат на служителите с наднормено тегло да поддържат форма.

Тъй като Япония е първата страна със застаряващо население, внезапен приток на възрастни хора, нуждаещи се от здравни услуги, ще им струва скъпо.

8. Японските граждани трябва да уведомят правителството преди да посетят Антарктика

Повечето хора не трябва да информират правителството за следващата си ваканционна дестинация. Но в Япония ще трябва да го направите, ако отивате на Антарктика. През 1997 г. Япония подписа Договор за Антарктика, с който се задължи да пази Антарктика от екологични щети. Като част от договора Япония ограничава гражданите да участват в дейности, които могат да навредят на околната среда в Антарктида.

Само за разглеждане на забележителности трябва да бъде подаден формуляр и одобрен от Министерството на околната среда преди пътуването. Изследователска експедиция обаче ще изисква от участника да кандидатства за сертифициране вместо това. Просто следвайте правилните процедури, за да не бъдете спрени на митницата или глобени с 500 000 йени (~4731,68 USD) .

9. Никакви червени или бели цивилни автомобили не са били разрешени в Япония до 1960 г

Червените и бели коли са толкова често срещани сега, че е умопомрачително да си помислим, че са били незаконни в Япония до 60-те години на миналия век. Колкото и да е странно, всъщност има причина за това.

Нормалните червени и бели коли могат да объркат шофьорите по пътищата, тъй като превозните средства за спешна помощ като пожарни коли, полицейски коли и линейки са в подобни цветове. Може да е лесно да объркате на кои превозни средства да дадете път, без да сте супер наблюдателни.

10. Можете да отидете в затвора до 29 дни, ако показвате бедрата или дупето си на публично място

Въпреки че много японски момичета носят мини поли, всъщност е незаконно да излагате бедрата или дупето си на публично място според Закона за леките престъпления, приет през 1948 г. Повечето хора обаче не знаят за това правило и то рядко се прилага.

11. В Япония е незаконно да принуждавате някого да пие алкохол

Не означава не. В nomikai е обичайно да видите шефове и колеги, събрани в бар, които ядат и пият. Натискът от връстници и необходимостта да кажете „да“ на началниците си са често срещани причини, поради които хората не могат да откажат питие.

Всичко това може да се разглежда като властов тормоз, така че за да защити японските работници, този закон беше приет преди около 2 години. Благодарение на този закон броят на пиенето в Япония драстично намаля.

12. Незаконно е да притежавате уоки-токита (напр. UHF-CB радиостанции), закупени от друга държава

Повечето хора не се сещат да носят уоки-токита на почивка, но в случай че възнамерявате да ги опаковате за пътуването си до Япония, не забравяйте, че това е незаконно.

Япония разчита в голяма степен на своята радио мрежа за обществено излъчване, за да предава важна информация. Вашето чуждо уоки-токи може потенциално да хвърли нещата в безпорядък, ако възникне смущение. Неспазването може да доведе до 1 година лишаване от свобода или глоби до 1 000 000 йени (~9 423,52 USD) .

От законите, които ви забраняват да използвате сладолед, заради повреда на японските пощенски кутии, до това теглото ви да се проверява внимателно от правителството, понякога Япония може да бъде наистина странна с правилата си. Но колкото и странни да изглеждат на пръв поглед тези японски закони, зад тях се крият логични обяснения.