Полезни правила за шофиране в някои европейски страни

  • Полезни правила за шофиране в някои европейски страни
    Полезни правила за шофиране в някои европейски страни

Наред с общоприетите стандарти за шофиране в Европа в някои страни съществуват и едни по-особени закони, касаещи движението по пътищата. 


Ето и някои от най-красноречивите примери:

1. Великобритания 

Естествено, основната разлика между Англия и останалите страни в Европа е фактът, че там не само воланът се намира в дясната половина на купето, но и колите се движат в лявото пътно платно. Затова на новопристигналите се препоръчва да карат автомобил само при крайна необходимост, тъй като настъпва голямо объркване на кръстовищата и при пристрояване в съседна пътна лента. Освен това в работните дни от 07:00 до 18:00 часа трябва да се заплаща определена такса за влизане в зоните със засилен трафик, обозначени със специален знак. 

2. Италия 

В определен интервал от деня, влизането с автомобил в историческите зони на градовете е позволено само за автомобили с италианска регистрация. Затова е добре предварително да проверите кои са те и ако случайно сте отседнали в някоя от тях, да помолите управата на хотела да ви бъде издаден пропуск. Извършва се постоянно видеонаблюдение на входните зони, колите се сверяват в базата данни и нарушителите заплащат глоба.

3. Испания 

Въпреки че това е една от най-спокойните за шофиране държави, трябва да спазвате няколко особени правила на пътя. Ако носите очила, трябва да имате и резервен чифт в автомобила, както и  резервен комплект крушки за фаровете. Спазването на табелите се следи стриктно, включително пускането на мигач преди всяко изпреварване и при последвалото пристрояване. 

4. Франция 

Това е една от европейските страни с най-много пътнотранспортни произшествия, причинени от консумация на алкохол. Глобите са тежки, а чуждестранните шофьори могат дори да загубят свидетелството си за управление. Освен това на деца до 10-годишна възраст е забранено да се возят на предната седалка. Те трябва да седят на задната, защитени с колан. Същото важи за АвстрияГермания и Швейцария, но там долната граница за деца, които могат да се возят отпред е 13 години. Освен това сте задължени да носите триъгълник и светлоотразителна жилетка, с които да осигурите безопасността си при някакво непредвидено спиране на пътя.

5. Гърция 

Нещо, което може да ви се стори странно е, че не можете да предоставяте автомобил с чуждестранна регистрация на местен жител, освен ако не го придружавате. В противен случай той ще бъде глобен. Друго необичайно правило е, че при навлизане в кръгово движение, навлизащият автомобил е с предимство пред тези, които са вътре в кръга.

6. Сърбия 

Сърбия е изработила своя система от правила за движение по пътищата. Освен че местните полицейски власти са доста по-агресивно настроени към автомобили с чуждестранна регистация, в много от случаите се налага да отведат водача, за да му се изготви акт. Ако действието се развива през нощта, автомобилът се спира от движение.