Три места, където да пиете вода на 10 000 години

  • Три места, където да пиете вода на 10 000 години
    Три места, където да пиете вода на 10 000 години

Когато казваме, че ще разчупим леда с някого на по чаша студено питие, обикновено не говорим буквално. А всъщност бихме могли. Има няколко компании по света, които използват вода на поне 10 000 години за производството на... четете надолу!

Бира

Казват, че една от най-важните съставки на бирата, е водата. В Нюфаундленд, Канада, има една пивоварна, в която за приготвянето на бирата се използва 25 000-годишна вода, взета директно от някой айсберг, плаващ в района. Пивоварната Quidi Vidi се възползва по най-добрия начин от природните дадености. Водата от айсберга е съвсем чиста, в нея не се съдържат никакви минерали, а заради затворения в продължение на хилядолетия въздух в леда, бирата е леко газирана.

Водка, джин, уиски

В „Аляска Дистилъри“, САЩ, използват замръзналата вода от ледените шапки на ледниците, за да произвежда уиски, водка и джин. Тези шапки са формирани преди най-малко 10 000 години, снежинка по снежинка. Това са били времена, в които човекът, вярно, вече е бил открил огъня, но не и замърсяването на въздуха. 

Още водка 

При производството на водка с името „Сику“ (на местния език в Гренландия „сику“ означава лед) пък се използва лед от определен ледник на острова, който е на – внимание – 60 000 години. Производителите на тази водка твърдят, че са единствените, които превръщат леда директно във водка, без да го разтапят преди това. За целта смесват леда с алкохола, като разтапянето става чак при минус 15 градус.