Турция с най-дългия висящ мост в света

  • Турция с най-дългия висящ мост в света
    Турция с най-дългия висящ мост в света

На 18 март, по повод 108-годишнината от победата на османската армия в основната битка от Галиполската операция срещу силите на Антантата през Първата световна война, в Турция се открива най-дългият висящ мост в света.

 

Мостът над Дарданелите, който ще свързва Европа и Азия при окръг Чанаккале, ще осигури шосейна връзка между двата бряга, осигурявана понастоящем чрез фериботи.

Откриването на моста е много важно събитие. Това е четвъртият мост, свързващ европейския бряг на Турция, но е и първият мост на пролива Чанаккале.

Неговото изграждане започва на 18 март през 2018 г. Мостът се отличава с уникалната си конструкция, която му отрежда и званието на “най-дългият висящ мост в света“.

Практически значението на моста е, че ще осигурява шосейна връзка между двата бряга, която до момента се осъществяваше само чрез фериботи. Според експерти стойността на мега проекта възлиза на 2 млрд. 545 млн. евро. И ще допринесе 5,4 млрд. евро за икономиката на страната.

Интересното от техническите данни на моста е това, че централният участък е от 2023 м. Това е цифра, която символизира 100-годишнината от основаването на Република Турция от Кемал Ататюрк, която ще се навърши догодина.

Мостът има 318-метрови кули, които пък символизират победата на османската армия в епичните боеве през март 1918 г.