Виетнам постепенно отваря врати за чуждестранни туристи от есента

  • Виетнам постепенно отваря врати за чуждестранни туристи от есента
    Виетнам постепенно отваря врати за чуждестранни туристи от есента

Виетнам има план за отваряне на популярния туристически остров Фу Куок за напълно ваксинирани чуждестранни посетители от есента. Това гласи информация, предоставена от правистелството.

Планираната6-месечна пилотна програма на Виетнам ще ограничи туризма до Фу Куок (остров край югозападното крайбрежие на страната близо до Камбоджа) и ще се реализира поетапно, за да се сведе до минимум рискът от предаване. Първата фаза ще продължи три месеца и ще допуска около 2000 до 3000 посетители на месец да пътуват до Фу Куок с чартърни полети. Не всички острови ще бъдат отворени по това време и посетителите ще могат да стигнат само до определени места за настаняване и забавления.

Във втората фаза броят на посетителите ще се увеличи до 5000 до 10 000 за още три месеца. Ще бъде отворена по-голяма част от острова, за да позволят на хората да се насладят на плажовете с бял пясък, гъстите тропически джунгли, пазарите на храни и спокойните курорти на Фу Куок в по-голям мащаб. Пилотната програма съвпада със сухия сезон на Фу Куок, който обикновено продължава от ноември до март.

Целта на тази програма е постепенно да възстанови международния туристически пазар и туристическата индустрия, като същевременно популяризира Виетнам като безопасна и атрактивна дестинация с ефективни мерки за предотвратяване и контрол на пандемиите.

Посетителите ще трябва да покажат доказателство за пълна ваксинация или възстановяване от COVID-19, както и отрицателен резултат от PCR тест, направен не повече от 72 часа преди полетаза да посетят Фу Куок.

За да улесни пилотната програма, туристическият съвет заяви, че приложението за безопасно пътуване във Виетнам е актуализирано с опция на английски език. Той също така ще има система за сертифициране за ваксинация, така че информацията да може лесно да бъде сканирана на границата.

Доскоро Виетнам беше един от най-добрите в света в борбата с коронавируса. Вариантът делта и недостигът на доставки на ваксини обаче предизвикаха скок в инфекциите. Ханой и Хо Ши Мин в момента са в блокиране, а NPR съобщава, че само 4% от населението е напълно ваксинирано. Въпреки че служителите очакват 50 млн. дози да бъдат доставени до края на септември, тъй като те удвояват усилията за ускоряване на кампанията за ваксинация.

Виетнам затвори своята туристическа индустрия през март 2020 г., за да изключи COVID-19. Границите са запечатани оттогава и само виетнамски граждани, чужденци по дипломатически или официални дела и висококвалифицирани работници са получили право да влизат във Виетнам.

Тези гранични правила ще бъдат облекчени в Фу Куок, но все още не е ясно кога Виетнам ще отвори останалата част от страната за туризъм. Точната дата за стартиране на пилотната програма на Фу Куок също не е обявена, но вероятно ще започне през октомври или ноември.