Защо природата е толкова важна?

  • Защо природата е толкова важна?
    Защо природата е толкова важна?

Природата е от съществено значение за живота ни - от храната в чиниите ни до дрехите, които носим, ​​от лекарствата до ползите за психичното здраве.

Прекарвате ли достатъчно време сред природа?

Лесно е да се мисли, че природата винаги ще бъде около нас. Но дори и през живота ни, птици като скорци и домашни врабчета са намалели толкова много, че сега са обявени за застрашени на някои места по света.

Имате ли дефицит във времето прекарано сред природата?

Първо, как мина последната ви ваканция? Прекарвали ли сте известно време сред природата? Затворете очи и вижте дали можете да си спомните какво чувствахте последния път, когато бяхте навън и чувахте песента на птиците в сянката на някое дебело дърво.

Защо природата е толкова важна?
Снимка: pexels

Какво ще кажете за нормалния си натоварен ден, далеч от зашеметяващи гледки, плажове и залези? Дава ли ви ежедневието някакво преживяване от природата?

Може би нямате време да забележите зова на птици, бръмчене на пчелите и да се насладите на цветовете на променящите се сезони в местен парк, дори на собствената си улица.

Ако не получавате достатъчно време сред природа, не сте сами.

Справяне с дефицита на време сред природата

Защо природата е толкова важна?
Снимка: pexels

Седем от 10 души признават, че губят връзка с природата. И повече от една трета от родителите признават, че не могат да научат собствените си деца да прекарват достатъчно време в нея.

Натискът в ежедневието и дефицитът на време прави така, че все повече се откъсваме от природата, въпреки че тя в много форми е точно до нас. Да, подобно на любовта, природата е навсякъде - и това е напълно безплатно.

Гледането на програми за диви животни онлайн или по телевизията - това все още не замества изживяването на природата директно. Не е нужно да ходите на сафари, в тропическите гори на Амазонка или в Големия каньон, за да преживеете природата.

Колкото и чудесни да са тези места, природата също е на прага ни през цялата година. Дори през зимата. Просто добавете собственото си любопитство, парче внимание и много търпение.

Защо природата е толкова важна?
Снимка: pexels

Драматичните пейзажи разпалват въображението ни, изпълват сърцата ни и поставят живота ни в перспектива. Но ежедневните преживявания на природата също ни дават тласък. Това е все едно да имаме нашата собствена безплатна услуга за естествено здраве.

Значението на природата за децата

Защо природата е толкова важна?
Снимка: pexels

Децата имат особено естествен афинитет към природата. Нарастват доказателства за това как редовният контакт с природата стимулира здравословното развитие на новородените деца, подпомага тяхното физическо и психическо здраве. Това дори подкрепя тяхното неформално учене и академични постижения.

Този афинитет има тенденция да се иззема от тях, докато растат. Те са подложени на натиск да сведат до минимум тези неща в полза на полагане на изпити и получаване на „подходяща работа“.

Наред с дигиталните разсейвания и страховете от игра на открито, в последно време децата се отдалечават все повече от природата пред очите ни. Кой може да ги упрекне, че асоциират на първо място ябълката с джаджа, а едва след това с  плод?

Значението на природата за нашето здраве

Защо природата е толкова важна?
Снимка: pexels

Природата прави големи чудеса за нас всеки ден - от това да ни дава страхотни гледки и да помага за предотвратяване на наводнения до регулиране на температурата и да ни снабдява с чиста вода, чист въздух и обилна храна.

Когато пускате чешмата или пазарувате, лесно можете да забравите, че без здрави почви и разнообразни растителни и животински видове животът ни би бил по-труден и по-беден или дори невъзмоожен.

Дърветата в градовете ни охлаждат през лятото и улавят замърсяването на въздуха. Пчелите опрашват нашите култури, слагайки храна на масата и в стомаха ни. Дори много злонамерените оси имат приложения като борба с листните въшки.

Колкото и умни да сме станали като вид, без разнообразна природа и здравословна функционираща природна среда, ще се загубим като турист без приложение за карти.