5 дестинации от приказките, които да посетите в България

  • 5 дестинации от приказките, които да посетите в България
    5 дестинации от приказките, които да посетите в България

Приказките и легендите оживяват тогава, когато излязат от книжките и се превърнат в места и неща, които можеш да посетиш и докоснеш

 

България е пълна с приказни дестинации. Събрали сме само част от тях.

Начин на употреба: 1. Четеш приказката. 2. Отиваш на съответното място (неприказно) място. 3. То автоматично се превръща в приказно място. Без ограничения във възрастта на приемащия и дозата на приема.

1. Змейската чешма при село Боснек

39689

Край софийското село Боснек има един извор с приказното име Живата вода, чиято вода излиза на тласъци с променлива сила, като понякога напълно секва. Легендите разказват, че водата спира, когато грешен човек се доближи. Незнайно кога и кой е направил гранитен чучур за водата във формата на змейска глава. Така легендата може да включи огън, откраднати девойки, смели юнаци - всичко, което въображението ви може да роди. През 17-и век оттук минава прочутият османски пътешественик Евлия Челеби и макар тогава да няма змей (или тъкмо заради това), я нарича Чешмата на щастието. Хората от векове вярват, че водите й са лековити.

Повече за местността Живата вода край Боснек.

2. Побити камъни: Легендата за безсмъртното момче и титаните

39673

Едно време, когато в тази местност имало море, близо до него в едно село живяло момче, което било безсмъртно, защото Бог му разкрил своето име и го обрекъл цял живот да пази тази тайна. Морският бряг се охранявал от титани, които били подчинени на Бога. Един ден младият мъж се разхождал по брега и срещнал много красива девойка, която щяла да стане съпруга на водача на титаните. Младият мъж отишъл при титаните и казал: "Ако ми позволите тази девойка да бъде моя, аз ще изпълня едно ваше желание". Титаните казали: "Тази красива девойка ще бъде твоя съпруга само когато ни разкриеш името на Бога!"

Човекът изпаднал в ужас, защото титаните пожелали неговото безсмъртие. Обърнал се към тях и казал: "Аз приемам вашата воля, но ми дайте време". Уговорили се на другия ден да се срещнат на морския бряг, когато ще им каже какво е решил. Младият мъж цяла нощ не спал, умувал ли умувал.

Накрая решил, че любовта е по-важна от безсмъртието. Тръгнал към морския бряг на другия ден, където титаните го очаквали. Той ги помолил за още малко време и започнал да ги разпръсква по брега. В един момент се обърнал към тях и казал: "Аз токущо изписах името на Бога с вашите тела. В същия момент Бог видял стореното от момъка и ги наказал - точно когато слънчевити лъчи озарили морския бряг, титаните се превърнали завинаги в каменни колони.

Младият мъж тръгнал към дома си и по път срещнал своята любима, двамата се прегърнали и мигом изпод краката им бликнал извор с чудодейна вода (на два километра от Побитите камъни има извор с лековита вода, която помага за болни бъбреци. На мястото е направена чешма с три чучура и девет корита). Според легендата именно това е водата, която е текла изпод краката на мъжа и жената. На мястото, където мъжът изписал името на Бога с телата на титаните, се намира най-интересната малка колона в местността. В периода от май до средата на август между 12 и 15 ч. през деня в кухината на тази колона може да се наблюдава сърце от лъчите на слънцето и сянката, която се образува. Този камък се нарича "Камъкът на божествената любов". Счита се, че който успее да види това сърце, ще бъде щастлив в любовта.

Научете повече за Побитите камъни.

3. Природен парк Небесните пасбища - Червената шапчица, Ловеца, Мечо Пух, Кълвачето Кольо и др.

39674

Ако има място, където да живеят най-много приказни герои, то е природен парк Небесните пасбища. Само на 65 км от София можете да се впуснете в търсене на подземни царства и магьосници, да се изкачите по стълбата към Рая, да видите дървото на Мечо Пух, да си припомните мъдростта на Дънов, а дървена табелка да ви насочи към Долината на самодивите... А след това да минете по Мостчето на любовта...

Не пропускайте:

- Къщата на бабата на Червената шапчица

- Пътеката на здравето, посветена на лечителя Петър Димков

- Къта на каракачаните (с разказ за това кои са те и как живеят)

- Стълбата от „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски

- Бъчвата, в която живее Диоген

- Дървото на Кълвачето Кольо

Повече за Природен парк Небесните пасбища.

4. Айтос: Тримата братя, които се вкаменявали

39687

Там, където се последните възвишения на Източна Стара планина, точно над Айтос, се намират три високи скали, които въображението на хората е оприличило на трима братя. Преданието разказва за героичните им дела в защита на слабите и беззащитните. Когато се връщали от битки, те се вкаменявали, за да се скрият от враговете си. Братята били с огромни размери и след всяка крачка оставяли големи дупки в скалитеИменно така се появили скалните образувания Казаните (ако сте си представяли, че би могло да бъде по някакъв друг начин). Друга легенда пък твърди, че дупките в скалите са от тежката стъпка на Крали Марко. 

По пътя към Казаните и Тримата братя ще минете през калдъръмените улички и симпатичните работилници на етнографски комплекс Генгер, можете да се отибете и в зоопарка. В района има и подходящи скали за катерене.

Научете повече за скално образувание Тримата братя. 

5. Чудните мостове и змеят

39688

Замисляли ли сте се как са се появили Чудните мостове? Преди хиляди години тук е имало пещера, но как е станало така, че покривът й се е срутил? Според легендата пръст в тази работа има един змей. Местните овчари дълго имали проблем с опасния звяр, който изяждал овцете им. За да се справят с него, взели едно магаре, натоварили го с прахан (сух материал, с който се пали огън) и го пратили при змея. След като изял магарето заедно с праханта, змеят се подпалил отвътре и легнал в една пещера, където да умре на спокойствие. Докато влизал в пещерата обаче, избил част от скалите и така се образували мостовете. Доколко е вярно, трудно ще установите, тъй като според легендата костите на змея изгнили и изчезнали. 

Повече за Чудните мостове.