5 зимни идеи, които ще събудят приключенското в теб

  • 5 зимни идеи, които ще събудят приключенското в теб
    5 зимни идеи, които ще събудят приключенското в теб

Зимата си има класически топ 5 занимания: ски, сноуборд, снегоходки, кънки на лед и... седене на топло вкъщи.

 

Има си и некласически, неочаквани, непрепоръчителни дори занимания, които не са просто идеи, а чисти предизвикателства за всеки, който има нужда постоянно да се надскача. 

Приготвили сме ти няколко предизвикателни идеи за зимни приключения, които можеш да изпълниш в България и наоколо в Европа. 

1. Направи си зимно селфи на лед

40075

На замръзналото Страшно езеро, както ни показа фотографът Витан Витанов, е само едно скромно предложение. И дупе да ти е яко! Инструкции как се прави най-доброто селфи.

2. Отиди за вечеря на някое наистина отдалечено място

40026

Като този ресторант в Швеция. Създаден предимно от естествени материали и вписващо се естествено в заобикалящите снежни хълмове, този ресторант има само един недостатък (който е в същото време и най-голямото му предимство): толкова е далече, че до него не водят никакви пътища. За да стигнеш до ресторант Тусен в шведския планински регион Рамунбергет, трябва да походиш пеша или да покараш ски. Заслужава си за тръпката. 

3. Изкъпи се в ледена вода

7897

Снимка: Булфото (архив)

На Йордановден или на новогодишното холандско ледено гмуркане, или без повод - ако си решил, че това е житейска цел, която не си изпълнил, не ти трябва повод. 

30338

1 януари в Холандия не е време за мързелуване и изтрезняване пред телевизора, а за традиционното новогодишно гмуркане в ледените води на морето, езера и реки. Най-малко 25 000 холандци вземат участие в тази каляваща процедура всяка година. Най-мащабното гмуркане се организира в Схевенинген – плажен район на Хага, където всяка година за освежаващо къпане се събират около 10 000 души.

4. Карай 200 км кънки на лед по замръзналите канали в Холандия

8036

Холандците са луди по кънките. Карат ги масово и с лекотата, с която хвърчат на колелата си. Затова не е чудно, че именно в Холандия се провежда една от най-вълнуващите ледени обиколки – близо 200 км по замръзнали канали и езера в провинция Фризия. Състезанието се нарича Обиколка на единайсетте града (Elfstedentocht), тъй като минава през всички 11 исторически населени места на провинцията. Хиляди облечени в трико кънкьори със скреж по веждите профучават по извивките на каналите, а събралите се да ги наблюдават хора ги насърчават с викове. Стартът и финалът са в град Леуварден. Трябва да следите за датата на събитието, тъй като има важно изискване: ледът да е с дебелина най-малко 15 см. Повече за състезанието.

5. Премини по висящия мост между два върха в Алпите

29741

Миналата зима Швейцария отправи ново зимно предизвикателство: 107 м дълъг, 80 см широк – първият в света висящ мост между два планински върха. Мостът Peak Walk свързва върховете Вю Пойнт и Се Руж в ледниковата ски зона Glacier 3000 в Швейцарските Алпи. Конструиран е така, че да може да издържи до 300 души и до 200 км/ч вятър. И понеже кеф цена няма - преминаването по моста е безплатно. Повече информация.