10 уникални места в България, за които не сте чували

  • 10 уникални места в България, за които не сте чували
    10 уникални места в България, за които не сте чували

Много се злоупотребява с думата „уникален“, особено докато сърфирате из интернет – всяко заглавие приканва да откриете нещо „уникално“.

Следващите места в България, които сме събрали, наистина отговарят на определението за „уникален“. Всяко от тях си има по нещо, което не можете да видите никъде другаде в страната ни.

Много от изброените забележителности незаслужено все още са в сянката на други атракции. Ние смятаме, че си заслужава да ги познавате и посетите.

Идеи за почивни дни, за летни екскурзии или просто за списъка ви с дестинации, които да посетите в България.

1. Интерактивен музей Абритус

40500

Това е място, на което тайни шкафчета и вратички с въпроси крият отговори на всичките ви въпроси за живота в Древен Рим. От как са се обличали римляните, до какво е имало на празничните им угощения, с какво са се напивали или какви поговорки са използвали, за да се правят на умни.

Защо е уникално мястото: Защото чрез тайни врати, шкафчета с факти, светващи плочки, въртящи се дискове и какво ли още не ви потапят в живота на древните римляни, както това не може да се случи в нито един друг музей в България. Игра, забавна и за деца, и за възрастни.

Повече за интерактивен музей Абритус.

2. Белозем – селото на щъркелите

40945

Преди години в Белозем е имало огромно дърво с над 30 щъркелови гнезда, което е можело да се види чак от тепетата на Пловдив. Днес дървото го няма, но щъркелите са си тук, а селото е най-известната дестинация за почитатели на птиците, които носят пролетта и бебетата. Като признание за хармоничното съществуване между хора и щъркели, Белозем е обявен за Европейско село на щъркелите през 2005 г. (всяка година германската природозащитна организация Евронатур определя по едно такова село в Европа с цел опазване на белия щъркел и стимулиране на екотуризма).

Защо е уникално мястото: Защото на училището в Белозем има 22 щъркелови гнезда - цяла природна забележителност! Още три гнезда има на камбанарията на църквата “Свети Георги”, а общо в селото са повече от 40. Срещу училището по проект на “Зелени Балкани” е изграден Парк на щъркела - с дървена наблюдателна кула и табла с информация, легенди, гадания...

Повече за село Белозем.

3. Арт-къща Куклите – най-голямата музейна колекция от кукли

32520

Когато прекрачиш цветния праг на тази 100-годишна къща в центъра на София, попадаш на място, пълно с кукли и приказки за тях - арт-къща „Куклите“.

Музеят на куклите е единственото място в България, където можеш да видиш над 3000 кукли, събрани в шест зали. Парцалени, от царевична шума, порцеланови дами Викторианки, фолклорни, марионетки, от стъкло, захар, восък, прежда... Най-старата е чешка и е на 120 години (но не, възрастта не й личи), а най-малките са японски и са само 2 мм. От музея на куклите се пренасяш директно в работилницата, където можеш сам да се превърнеш в майстор на кукли.

Защо е уникално мястото: Защото пази най-голямата колекция от кукли в България.

Повече за арт-къща Куклите.

4. Музей на религиите в Стара Загора

40629

Единственият в България музей на религиите. И най-хубавото е, че това всъщност не е музей в класическия смисъл на думата. В сградата, чиято последна религиозна служба е била джамия, ще видите една над друга в пластовете сменялите се религии през вековете. Бившата джамия от 15-и век е построена върху основите на средновековна църква от 10-и век, издигната върху езическо светилище на Тракийския конник от 2-ри век, под което са открити останки от култова яма от началото на ранножелязната епоха 10-и век пр.Хр.

Защо е уникално мястото: Защото нагледно ще разберете връзката между религиите на терен, а не зад витрините на музей.

Повече за музея на религиите.

5. Природен парк Небесните пасбища

35848

Има едно място само на 65 км от София, в което можете да се впуснете в търсене на подземни царства и магьосници, да се изкачите по стълбата към Рая, да видите дървото на Мечо Пух, да си припомните мъдростта на Дънов, а дървена табелка да ви насочи към Долината на самодивите... А след това да минете по Мостчето на любовта...

Тази приказна дестинация е Природен парк „Небесните пасбища“ и се е появила благодарение на отдадеността на един човек - д-р Васил Ангелов, превърнал своята гора в прекрасно, достъпно за всички място. Място за духовно пробуждане и връщане към природата.

Защо е уникално мястото: Защото е събрало герои от приказките, митологията, българската история и различни религии в красива, широколистна гора. Едновременно образивателно и забавно.

Повече за Небесните пасбища.

6. Село Чавдар и неолитните къщички

40881

Не ви трябва машина на времето, за да се върнете в каменната ера и да се почувствате като семейство Флинтстоун. Достатъчно е да се запътите към станалото прочуто с уредения си живот село Чавдар. Продължете към местността Света Петка над него, за да попаднете сред неолитни къщички, направени от кал, колове и слама, и да видите как са живели първобитните хора преди 7000 години.

Защо е уникално мястото: Защото прилича повече на швейцарско, отколкото на българско село. И защото в неолитните къщички в археологически парк Тополница над селото можете да нощувате като праисторически човек. Опитайте!

Повече за село Чавдар.

7. Интерактивен музей на индустрията в Габрово

40342

Виртуален гид ще ви разкаже за Габрово. А докато пътувате във времето, можете също да светнете една от първите крушки в България; да предизвикате взрив със суровините на първата фабрика за патрони в България – габровската Еловица; да контролирате времето. Отделено е и място за габровския хумор – можете да се заснемете в анимирани габровски шеги и да качите видеото си в интернет. Накрая е залата с 3D филм, който ще ви разходи из забележителности в Габрово и региона.

Защо е уникално мястото: Защото можете сами да управлявате експозицията с едно махване на ръката и сами да се превърнете в част от експонатите.

Прочетете повече за Интерактивния музей.

8. Марина река: Ботаническа класна стая на открито

40722

Малцина знаят, но в България съществуват места за уроци на открито. В Странджа, в защитена местност Марина река, на 12 км от Царево, има истински ботанически кабинет под открито небе. При това тук не просто можете да разгледате растения в гората, а да се запознаете с видове на милиони години. На открито, сред гората има чинове и табла, където само за един учебен час всеки може да се запознае с видове от изгубената преди милиони години терциерна флора (ако сте забравили от училище - терциер е времето между измирането на динозаврите преди 65 милиона години и началото на последната ледникова епоха преди 1,8 милиона години).

Защо е уникално мястото: Защото е достъпна за всеки класна стая в Странджа планина, където се учи не от учебници, а от заобикалящата природа.

Повече за Марина река.

9. Паметник на завистта в Хасково (и не само)

40955

Хасково е дом не само на първия и единствен в света паметник на завистта, но и на най-високата според Рекордите на Гинес статуя на Дева Мария с Младенеца. От паметника на завистта до Богородица се стига за 20-ина минути пеша.

Защо е уникално мястото: Защото освен тези постижения, из града ще откриете и други забавни монументи като децата, които се дърпат на игра на Оранжевия мост и бухалчето в центъра на града. А от камбанарията при монумента на Богородица Хасково се вижда като на длан.

Прочетете повече за паметника на завистта.

10. Блатото при село Малък Преславец

40456

Край блатото Малък Преславец ви очаква среща с хиляди водни лилии и стотици птици. Блатото е защитена местност, където се срещат 56 вида птици, 7 от които включени в Червената книга на България. То е и мястото в България, където расте най-голямата колония от водни лилии – цели 46 декара от водната повърхност са покрити с нежни бели цветове. Някои от птиците дори правят гнездата си върху тях. При блатото има места за почивка и барбекюта, където да изпечете прясна риба, взета от рибарското селище.

Защо е уникално мястото: Защото тук ще видите най-голямата колония от водни лилии в България.

Повече за блатото Малък Преславец.

***

Това са част от „50 места, които да посетите в България през 2016 г.“ - най-добрият подарък за вашите пътуващи приятели. Вижте списъка с всички 50 места, а книгата е във всички книжарници в страната.

41657