12 интересни факта за Каркасон

  • 12 интересни факта за Каркасон
    12 интересни факта за Каркасон
  • 12 интересни факта за Каркасон
    12 интересни факта за Каркасон
  • 12 интересни факта за Каркасон
    12 интересни факта за Каркасон
  • 12 интересни факта за Каркасон
    12 интересни факта за Каркасон

Каркасон се намира в Южна Франция в историческата провинция Лангедок. Градът – крепост Каркасон има най – дългите стени в Европа – около 3 километра, където се извисяват бойни кули, парапети, подвижни мостове. Строежът на крепостта започва през VII век. В продължения на 13 века, тя е реконструирана, видоизменяна, според вижданията и нуждите на обитателите и.

 

Каркасон е много древен град, предполага се, че първите заселници са се появили в региона на града през 3500 г.пр.н.е.

12 интересни факта за Каркасон
Снимка: pixabay.com

 

Регионът Лангедок е еди от най – големите производители на вино във Франция, където се произвежда голяма част от френските трапезни вина. Попадайки тук, можеже да си наемете кола под наем, за да се разходите сред обширните лозови насаждения. Гроздовите пейзажи са най – ценната гледка в региона.

Ето какво може да видите в Каркасон:

1.     Можете да се разходите из старата част на града, за да почувствате атмосферата и да усетите духа на местното население. Идеалното време за разходка на спокойстиве и запечтаване на спомени с фотоапарат и телефон е да дойдете много рано, когато почти няма хора. Пуснете се по калдъръмените улици, между каменните сгради, движете се бавно, за да попивате от живота на този спокоен и красив град. Старият град на Каркасон е под закрилата на ЮНЕСКО и е включена в списъка за световното културно наследство.

2.     С интересна архитектура е катедралата Сен Назер от XII век.

3.     Интересен факт е строежът на хотел Сите – издигнат е на място, където някога е имало епископски дворец.

12 интересни факта за Каркасон
Снимка: pixabay.com

 

4.     Катедралата на Каркасон, понесла много щети по време на сто – годишната война, но впослествие била възстановена.

5.     Музеят на изящните изкуства в Каркасон, създаден през 1836 г., където се съхраняват богати колекции от картини, скулптури, шедьоври на световно известни художници и други произведения на изкуството.

6.     Музеят на инквизицията, където с помощта на манекени са пресъздадени изобретателните средства, чрез които са извършвани в миналото мъченията.

7.     Разходте се, седнете в едно кокетно ресторантче, за да вкусите от любимите гозби на местните, приготвени с месо от птици и дивеч. Виното също не е за пренебредване.

8.     Интересен е и Археологическият музей, където се съхраняват десетки артефакти, намерени при разкопки около и в града.

12 интересни факта за Каркасон
Снимка: pixabay.com

9.     Катедралата Свети Назар, построена между XI и XIV век.

10.  Якобинската порта, построена през 1779 г. на мястото на една от четирите врати от XIII век в долния град.

11.  Пристанището на канал дьо Миди, където можете да се разхождате.

12.  Също така можете да се разходите и в градината Андре Шение, създадена през 20 – те години на XX век, с красиви растителност и цветя.

 

В района на Каркасон има няколко исторически места – забележителнотси, където  също можете да отидете. Каркасон не е много популярна дестинацяи, но си заслужава вниманието. Градът и районът около него са походящи освен за културно – исторически пътешествия, но и за винен гурме туризъм.

Каркасон всъщност представлява два града – единият е старият град, грижовно скрит и съхранил се зад крепостните стени с 52 кули, които са построени върху древни римски основи, а другият град е модерният, долният град, отвъд река Од. И двете части на този архитектурен шедьовър си заслужават вниманието.