15+ красиви места в България за разходка

  • 15+ красиви места в България за разходка
    15+ красиви места в България за разходка

Ако имате нужда от идеи за разходка из красиви места в България, ето ви няколко като за начало.

Няма да си говорим в клишета как всяко кътче от България е прекрасно и т.н., и т.н. - вие това си го знаете.

Пълнете очите с красота от снимките и стягайте раниците (куфарите или който каквото там стяга) за пътуване в България:

 

Тракийският град Кабиле по изгрев или залез

15+ красиви места в България за разходкаСнимка: Община Ямбол

За разлика от древните градове Севтополис (останал под язовир Копринка) или Филипопол (върху който е застроен съвремененният Пловдив), Кабиле край Ямбол има късмет да е изцяло проучен и достъпен за туристи. Освен останките от крепостни стени и кули, всяка година, във втората половина на месец юни, стотици хора изкачват възвишението Зайчи връх, за да видят от древната слънчева обсерватория изгрева в най-дългия ден от годината. Предимство е, че се намира буквално до магистрала Тракия – само трябва да отбиете.

Как да стигнете и още информация за Кабиле.

Още идеи за тракийски светилища в България.

*

Каньона на водопадите през есента

15+ красиви места в България за разходкаСнимка: Мария Ангелова/ Peika.bg

Снимка: Peika.bg

Ако обичате мостчета, водопади и дървени стълби, които се вият из горските склонове, напълнете чантата за пикник и прекарайте ден на кристално чист въздух в Каньона на водопадите край Смолян.

Как се стига до Каньона на водопадите.

*

Екопътека Невястата и гледка към Смолян отвисоко

15+ красиви места в България за разходкаСнимка: Мария Ангелова/ Peika.bg

Снимка: Peika.bg

Екопътека Невястата край Смолян е идеална за семейна разходка, ако нямате много време или сте настроени за лек преход сред природата. Също толкова интересна ще е и на почитателите на горския тролей и скалното катерене. Екопътеката завършва при скала Невястата в местността Турлука. Оттук се разкрива прекрасна гледка към Смолян.

Как се стига до екопътека Невястата и какво още има там.

*

Из Искърското дефиле

15+ красиви места в България за разходкаСнимка: Мария Ангелова

Снимка: Peika.bg

Шосето, което се вие в ритъм с реката в Искърското дефиле, е едно от най-любимите ни места в България целогодишно. От време на време си долу, при Искър, после се качваш нависоко и надзърташ като от самолет. А от двете страни се издигат хълмове, пещери, скали, водопади. Лакатник, Черепишките скали, Черепишкият манастир, Вазовата пътека, водопад Боров камък, Под камико – изборът от интересни и красиви места е голям.

Идеи за маршрути в Искърското дефиле.

*

Високо на Витоша по изгрев

15+ красиви места в България за разходкаСнимка: Мария Ангелова/ Peika.bg

Снимка: Peika.bg

Стана традиция посрещането на изгрева от Витоша на Джулай морнинг (за онези, които не могат да стигнат до морето). Няма нужда да е специална дата, качете се с колата до хижа Алеко, оттам само на няколко минути пеша ви очакват невероятни гледки. Заслужава си ранното ставане, за да си подарите тази гледка. Не е за всеки ден, разбира се.

Още снимки по изгрев на Витоша.

Още идеи за маршрути на Витоша.

*

Тевно езеро в Пирин

15+ красиви места в България за разходкаСнимка: Михаела Стоянова

Снимка: Михаела Стоянова

На над 2500 м надморска височина ви очаква красота в най-чиста форма. Неслучайно Тевно езеро е едно от любимите места на планинарите, като можете да направите еднодневен преход или да нощувате тук.

Прочетете легендата за Тевно езеро и цената на сбъднатите желания.

Още идеи за маршрути в Пирин.

*

Божиите очи в пещера Проходна

15+ красиви места в България за разходкаСнимка: Нели Апостолова

Снимка: Нели Апостолова

Пещера Проходна има естествено осветление, заради феномена "окната", образуван от ерозията на просмукващите се води от тавана. Така в централната си част пещерата има две почти еднакви по големи бадемовидни дупки, които изумително наподобяват формата на очите. Много интересно за разглеждане е по време на дъжд, когато човек има чувството, че очите плачат.

Още за пещера Проходна.

*

Поморийското езеро и животът на птиците

15+ красиви места в България за разходкаСнимка: Поморийско езеро в обектива на Ванеса Колдуел (Великобритания)

Надникнете през бинокъл в птичия живот на езерото, над което преминава вторият по големина миграционен път на птиците в Европа – Via Pontica. Тук гнездят, зимуват или мигрират 271 вида птици, голяма част от които редки и застрашени. На брега на езерото се намира и Музеят на солта.

Още за Поморийското езеро.

*

Фарът на Шабла – най-източната точка

15+ красиви места в България за разходкаСнимка: Димитър Костурков

Снимка: Peika.bg

На нос Шабла, на най-източната точка на България. се намира най-старият фар в страната – открит официално през юли 1856 г. Със своите 32 метра, той е и най-високият по черноморското крайбрежие. Макар че днес фарът попада във военна зона, има дни, когато можете да влезете вътре (през лятото на сайта на Община Шабла обявяват дните за свободен достъп).

Още за фара на Шабла.

*

Орлово око – на покрива на Родопите

15+ красиви места в България за разходкаСнимка: Мария Ангелова/ Peika.bg

Снимка: Peika.bg

Има места, заради които си заслужава да изминете стотици километри, да преживеете сякаш безкрайни завои по невъзможно тесен път и да преодолеете страха си от високо... Като наблюдателната площадка Орлово око в Родопите. За да стигнете до тук, трябва да преминете през тясното Буйновско ждрело, където на повечето места две коли не могат да се разминат.

Изкачвате се на 1563 м надморска височина, на родопския връх Свети Илия, и стъпвате на платформа, под краката ви е бездна, а пред очите ви – планината като на карта.

Още за Орлово око.

*

Хижа Амбарица – боворинкови нощи

15+ красиви места в България за разходкаСнимка: Хижа Амбарица/ Фестивал на боровинките

Снимка: Фестивал на боровинките

Невероятни гледки, всеизвестната хижарка Ема и фестивал на боровинките всяко лято – какво повече би искал човек от една планинска хижа?

Още за хижа Амбарица.

Още идеи за преходи и маршрути в Троянския Балкан.

*

Созопол – особено извън сезона

15+ красиви места в България за разходкаСнимка: Елиза Тодорова

Снимка: Елиза Тодорова

Имате си любими места по морето, но отидете ли там извън сезона, ще ги заобичате още повече. Няма тълпи, но има повече място за вас и за вашите лични маршрути.

Няколко идеи за маршрути в Созопол извън сезона.

*

По калдъръмите на село Ковачевица

15+ красиви места в България за разходкаСнимка: Peika.bg

Снимка: Peika.bg

В родопското село Ковачевица се чувствате сякаш участвате в „Мера според мера” или в „Мъжки времена”. Всъщност тези два филма са снимани именно тук, но и днес жителите на селото продължават да живеят в същите каменни къщи с дувари и покриви от плоски каменни плочи. Над тесните калдъръмени улици са надвиснали чардаците и еркерите на двуетажните и триетажните къщи, характерни за довъзрожденския период. Стаите са с огнища, с килери, със запазени пещи, които не са бутафория, а се използват по предназначение.

Още за село Ковачевица.

*

Връх Харамията в Рила

15+ красиви места в България за разходкаСнимка: Нели Апостолова

Снимка: Нели Апостолова

Едва ли са останали много хора, които все още да не са били на Седемте рилски езера. Ако районът ви харесва, но искате повече спокойствие в планината, изкачете връх Харамията, от който ще видите езерата от различен ъгъл.

Още за изкачването на връх Харамията.

Още маршрути в Рила.

*

Чудните скали на язовир Цонево

15+ красиви места в България за разходкаСнимка: Албена Иванова/ Peika.bg

Снимка: Peika.bg

На 4 км от варненското село Аспарухово, точно там, където бреговете на язовир Цонево са най-стръмни, като приказни кули на замък се извисяват Чудните скали. Това са около десетина красиви скални игли, високи около 40-50 м, образувани от въздействието на водата и вятъра върху варовика. През скалите са прокопани три тунела, през които можете да минете, а под тях в язовира спокойно плават лодки.

Още за Чудните скали.

Още идеи за скални образувания.

***

Кое е вашето любимо красиво място за разходка в България?