5 града, които да посетите в Испания

  • 5 града, които да посетите в Испания
    5 града, които да посетите в Испания

Испания е страна с богата история и културно наследство. Тя е прекрасно място за вълнуващи преживявания със своите красиви архитектура, пейзажи, брегове и плажове.

Тя е страстна и очарователна и ще ви омагьоса с характерната си атмосферата. 

Ето и някои от местата, които да посетите: 

1. Сарагоса

5 града, които да посетите в Испания
Снимка: pixabay

Сарагоса е петият по големина град в Испания, разположен е на двата бряга на река Ебро и е с население от 700 000 души. Въпреки че не е най-популярната дестинация в Испания, Сарагоса има над 2000-годишна история, като много от забележителностите от различните епохи са добре запазени. Градът има много младежко излъчване заради многото студенти там.

Съветваме ви да посетите мястото през периодите април-юни или септември-октомври, за да избегнете летните жеги – тогава много от магазините и заведенията в града са затворени и няма да може да му се насладите в целия му блясък.

Най-популярната забележителност в Сарагоса е базиликата „Девата от Пилар” – римокатолическа църква отXVII в, както и катедралата Сео. Тя е построена в бароков стил върху останките на джамия.

Още едно място, което си заслужава да видите, е мавританския дворец Алхаферия, от времето на арабската инвазия по тези земи. И до днес той представлява добре запазен и огромен комплекс. Имайте предвид, че трябва да си отделите поне един ден, за да го разгледате и не забравяйте да обърнете внимание на златните тавани и пищния интериор. При подходящо време можете да се разходите в градините на двореца.

Друго интересно място е речният аквариум в Сарагоса, който е най-големият подобен аквариум в цяла Европа. Имайте предвид, че коридорите вътре, представляващи отделните екосистеми, са доста тесни и тъмни.

За любителите на изкуството пък препоръчваме музей Пабло Гаргало, където могат да се видят картини на едни от най-изявените испански художници.

Сред забележителностите на Сарагоса е и манастирът Пиедра, изграден през XII в. в красива природна местност, изобилстваща от водопади и красиви пътеки.

2. Гранада

5 града, които да посетите в Испания
Снимка: pixabay

След завладяването на Кордоба и Севиля по време на Реконкистата, Емирство Гранада останало последната мавърска територия на полуострова, в която съжителствали мирно араби, бербери, християни и евреи. В следващите 2-3 века на власт била династията на Насридите, благодарение на която днес можем да се насладим на едни от най-впечатляващите образци на испано-мюсюлманско изкуство. 

Там можете да видите Крепостта Алхамбра – „най-яркият спомен от една изгубена златна епоха на удоволствия, поезия, толерантност, изкуство и учение“. Архитектурният комплекс се състои от кули, крепостни стени, градини, различни военни и други сгради, добавяни през годините, но най-вълшебното, най-невъобразимото, най-спиращото дъха място в Алхамбра (и цяла Андалусия) са Насридските дворци(Palacios Nazarìes).

Хълмът Сакромонте (Sacromonte) с къщите-пещери в скалите, където все още витае духът на циганските им обитатели, а от време на време вятърът довява подрънкването на китара в ритъма на фламенкото. Бонус - изглед към Хенералифе и Алхамбра.

Хълмът Албаисин (Albaìcin) в миналото бил обитаван от занаятчии, индустриалци и аристократи и често бил източник на бунтове срещу Ислямския халифат. Днес, не пропускайте гледката към Алхамбра, на фона на снежните върхове на Сиера Невада, от панорамната тераса Мирадор де Сан Николас. Надникнете през оградите в дворовете на къщите и колоритните им градини, а после с две крачки прескочете в арабския свят, спускайки се по някоя от търговските улички с магазинчета за сувенири, антики и кафенета, накацали често и по тротоарите.

3. Севиля

5 града, които да посетите в Испания
Снимка: pixabay

Градът се превърнал в икономическия център на Испания, заради множеството кораби, пристигащи от Новия свят по река Гуадалкивир до севилското пристанище. Столицата на Андалусия все още пази следи от славното си минало.

Може да видите Севилската катедрала - третият по големина християнски храм в света, построен през 15-и век, след идването на власт на кастилците. Преди това, по времето на маврите, на това място се издигала Голямата джамия. В катедралата се намира гробницата на мореплавателя Христофор Колумб.

Кулата Хиралда – минарето на Голямата джамия е запазено в почти оригиналния си вид, но днес служи за камбанария на катедралата. До впечатляващата гледка от върха й може да стигнете не по стълби, а по рампи. Според легендата, по тях, яхнал кон или муле, мюезинът се качвал горе за молитва.

Замъкът на Севиля/Алкасар де Севиля и до ден днешен е кралска резиденция. Състои се от множество сгради и вътрешни дворове с красиви градини. Счита се за един от най-впечатляващите архитектурни образци в стил мудехар (mudejar, стил, силно повлиян от мавърските традиции в архитектурата и декорациите). Запазена е и част от предишния мавърски дворец.

4. Кордоба

5 града, които да посетите в Испания
Снимка: pixabay

Кордоба e била столица на Емирството (после Халифат) на Кордоба. Счита се, че през 10-и век е била градът с най-многобройно население в света. По времето на маврите става център на образованието, като са построени множество библиотеки в допълнение към медицинските училища и университети. Какво може да видите днес?

Може да видите Мескита (La Mezquita) или Джамията-катедрала на Кордоба е един от двата най-впечатляващи архитектурни шедьоври, останали от маврите (заедно с Алхамбра). Слонова кост, яспис, мрамор, злато, сребро, мед и месинг са използвани при декорациите. Безбройните колони, с които е известна Мескита, са оприличавани на редици палми в някой пустинен оазис. След реконкистата в джамията е вградена католическа катедрала.

Замъкът на Кордоба (Alcazar de Cordoba, Alcazar de los Reyes Cristianos), известен и като Замъкът на християнските крале е перфектният пример за развитието на архитектурата в града. Останки от римско време и елементи в арабски стил се преплитат с готически и барокови елементи от дострояването на двореца след реконкистата. Замъкът е бил един от главните щабове на Инквизицията, като много от помещенията му са били превърнати в стаи за мъчения. Не пропускайте да се насладите на красивите му градини.

5. Олвера

5 града, които да посетите в Испания
Снимка: pixabay

Олвера е малко градче в сърцето на Кадиските планини в Испания, което може да плени сърцето на всеки посетител.

Само по себе си от е забележителност, заради очарователните бели къщи, стръмните, тесни улички, църквата, замъка и няколко други емблематични сгради. Градчето е разположено между хълмове, обрасли в маслинови насаждения, от които се прави най-добрият зехтин в Андалусия.

Докато се наслаждавате на автентичната красота и спокойствието на Олвера, няма начин да не видите и малкото, но открояващи се забележителности. Особено църквата и замъка, които се извисяват над селището.

Църквата е в неокласически стил и е започната по заповед на херцога на Осуня през 1822 г. на мястото на по-ранна църква, която пък е била построена на мястото на арабска джамия. Сградата е завършена през 1843 г. и е дна от най-големите църкви в провиницята. По време на Испанската гражданска война част от интерира и артефактите в нея са изгорени от републиканците, но все пак в църквата са останали автентични фрески, стъклени прозорци и разпятие от 16-и век.

Арабският замък срещу църквата е построен в края на 12-и век и основно през 13-и век. Той е издигнат на стратегическа скала, откъдето да пази града, както и да предава съобщения на другите замъци в околността чрез светлинни сигнали.

Мавърската стена е друга атракция. По нея все още има 7 контрафорса, които подкрепят стената от разрушение, а една от тези конструкции, наречена „Чила“, е превърната в туристически офис и музей на общината с 4 помещения и вътрешен двор.