5 места в Канада за прекрасни снимки

  • 5 места в Канада за прекрасни снимки
    5 места в Канада за прекрасни снимки

Всеки фотограф, независимо професионалист или любител, търси красиви гледки, които да се покажат пред обектива му, за да може да ги запечата.

Като втора по големина страна в света, Канада предлага безброй места, на които можете да се насладите на разкошни гледки. Остава само да заредите батерията на фотоапарата и да използвате малко въображение, за да направите перфектните снимки.

Ето и нашите 5 предложения за места в Канада, на които можете да направите спиращи дъха снимки.

1. Луненбург

5 места в Канада за прекрасни снимки
Снимка: Jvienneau

Луненбург е пристанищен град на южния бряг на Нова Скотия, Канада. 

През 1995 г. ЮНЕСКО го обявява за световно наследство. Те смятат мястото за най-добрия пример за планирано британско колониално селище в Северна Америка, тъй като запазва оригиналното си оформление и облик от 1800-те години, включително местната дървена народна архитектура. Като добавим и дългата поредица от цветни сгради по крайбрежието и вече със сигурност ще ви се прииска да го посетите с фотоапарат в ръка.

2. Езерото Морейн

5 места в Канада за прекрасни снимки
Снимка: pixabay

Намира се на територията на национален парк Банф, разположен в западната част на Канада, близо до границата между провинциите Албърта и Британска Колумбия. Въпреки, че целият национален парк Банф е много фотогеничен, трябва да се обърне специално внимание на езерото Морейн. Водата в него е с цвят на тюркоаз, а в нея се отразяват заобикалящите го Скалистите планини.

Площта на езерото е  около 500 кв. м., като най-пълноводно е през юни. Морейн е ледниково езеро с надморска височина 1885 метра. Интересно е, че когато коритото му е максимално пълно, водите му придобиват необикновено син цвят. Това се дължи на особеното пречупване на светлината в каменистото му дъно. Мястото, където е разположено езерото е известно още като Долината на десетте върха, тъй като действително е заобиколено от десет планини, с върхове, извисяващи се на височина до 3000 метра. Покрай езерото минават няколко туристически маршрута, най-лесният сред които е дълъг 300 метра и е с денивелация от 24 метра. Той е и най-предпочитаният от туристите. Тръгвайки по него, пред посетителите се откриват уникални гледки, които са сред най-фотографираните в Канада. Панорамният изглед към Долината на десетте върха пък е известен като “20-доларовата гледка”, тъй като именно той е бил изобразен на банкнотата от 20 долара, в периода между 1969 и 1979 година. На посетителите на това приказно красиво място се предлагат различни забавления на открито, сред които каране на кану.  Освен това туристите имат възможността да се докоснат до бита и културата на местното население – канадските индианци.

3. Йелоунайф

5 места в Канада за прекрасни снимки
Снимка: pixabay

Това е едно от най-добрите места в света, на което да видите Северното сияния. Ако искате да направите наистина впечатляващи кадри, елате в периода от ноември до април.

Намира се в северозападните територии на Канада. Разположен е на северния бряг на Голямото робско езеро. Експонатите в Северния наследствен център на Принцът на Уелс, край езерото Frame в близост до центъра на града, подчертават човешката и естествената история на района. Ingraham Trail, живописно шофиране, пресича река Йелоунифе и се отправя на изток към езерата и пътеките.

4. Стария Квебек

5 места в Канада за прекрасни снимки
Снимка: pixabay

Френскоговорящата провинция предлага някои от най-красивите пейзажи и най-старите селища в Канада. Тук има повече ски курорти, туристически преходи и възможност да видите много интересни неща. Има много пазари и богата хранителна култура. 

Построен през 17-ти век, този укрепен френски колониален град е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. В него можете да видите много църкви със забележителна архитектура, както и най-фотографираният хотел в света - Шато-Фронтенак. 

5. Водопадите Атабаска

5 места в Канада за прекрасни снимки
Снимка: pixabay

Безспорно Канада крие и големи красоти – същински шедьоври на природата, които си заслужава да бъдат зърнати и заснети от всеки пътешественик. Това важи с пълна сила за Националния парк Джаспъркойто е най-големият в Канадските скалисти планини. Там може да намерите различни еко системи – от горещи извори, езера и водопади до планини и ледници. 

Една част от този огромен природен парк са ледникови езера, които могат да ви пленят със своята красота. Водоскоците и водопадите също привличат любопитните погледи на туристите, като има някои, които със сигурност не бива да пропускате.

Такова място са водопадите Атабасканамиращи се на високите скали Атабаска. Те са известни със своята височина – около 23 м. Водите им са изключително бурни и преминават през тесен прелом – дотолкова, че дори и през най-студените сутрини те не замръзват. Бързите приливи са създали тясно дефиле, множество дупки и местенца, през които водопадът си проправя път. Теченията пък са отговорни и за оформянето на дефилето, разположено в непосредствена близост до реката. Тъй като Атабаска се спуска все по-ниско в каньон, навътре ждрелото става все по-дълбоко.