Приказно красивите езера на Канада

  • Приказно красивите езера на Канада
    Приказно красивите езера на Канада

Канада е страна, известна с необикновено красивата си природа.

Сред най-големите забележителности, разположени на територията ѝ, безспорно са множеството езера, отличаващи се с тюркоазено сините си води. Тъй като Канада е на второ място в света след Русия по брой езера, ще ни е трудно да ти разкажем за всички тях. Все пак има някои, които се открояват с чудните си пейзажи и са придобили особена известност сред туристите от цял свят.

Ето кои са те:

Езерото Морейн

Намира се на територията на национален парк Банф, разположен в западната част на Канада, близо до границата между провинциите Албърта и Британска Колумбия. Площта на езерото е  около 500 кв. м., като най-пълноводно е през юни. Морейн е ледниково езеро с надморска височина 1885 метра. Интересно е, че когато коритото му е максимално пълно, водите му придобиват необикновено син цвят. Това се дължи на особеното пречупване на светлината в каменистото му дъно. Мястото, където е разположено езерото е известно още като Долината на десетте върха, тъй като действително е заобиколено от десет планини, с върхове, извисяващи се на височина до 3000 метра. Покрай езерото минават няколко туристически маршрута, най-лесният сред които е дълъг 300 метра и е с денивелация от 24 метра. Той е и най-предпочитаният от туристите. Тръгвайки по него, пред посетителите се откриват уникални гледки, които са сред най-фотографираните в Канада. Панорамният изглед към Долината на десетте върха пък е известен като “20-доларовата гледка”, тъй като именно той е бил изобразен на банкнотата от 20 долара, в периода между 1969 и 1979 година. На посетителите на това приказно красиво място се предлагат различни забавления на открито, сред които каране на кану.  Освен това туристите имат възможността да се докоснат до бита и културата на местното население – канадските индианци.

Приказно красивите езера на Канада

Езерото Луиз

Разположено е отново на територията на национален парк Банф, на 14 км северно от Морейн.  Езерото носи името на принцеса Луис Каролина Алберта, която е била четвърта дъщеря на кралица Виктория и жена на маркиза от Лорн, който бил губернатор на Канада от 1878 до 1883 г. Площта на езерото е 8 кв. км, като водите му се оттичат през залива Луис в река Боу. Цветът на езерото е изумрудено син, което го прави любимо място за фотографи от цял свят. На източният му бряг е построен луксозен хотел, който съществува още от началото на XX век и е наричан още “диамант в пустинята”. Езерото Луис е необикновено красиво място, което привлича туристи от цял свят. Независимо дали искате да се отпуснете сред природата, да направите уникални снимки, или да се отдадете на различни спортове, мястото предлага необходимите условия.

Приказно красивите езера на Канада

Езерото Гарибалди

Намира се на територията на едноименния парк, разположен в провинция Британска Колумбия. В района могат да бъдат видени красиви планини, водопади, ледници, гори и ливади. Тук туристите могат да се включат в различни дейности на открито, сред които каране на кану и плуване. През зимата мястото също е посещавано от любителите на природата. Паркът е обявен за защитена територия, поради присъствието на различни видове диви животни.

Приказно красивите езера на Канада
Снимка: janebellndasmlth/visualhunt.com

Езерото Пейто

Намира се отново в национален парк Банф на надморска височина 1860 м. Площта му е 5,3 кв. км, като достъпът до него е изключително лесен. Езерото е с ледников произход, а ледникът, от който се захранва може да бъде видян вляво от него, при положение, че сте застанали на мястото за наблюдение. Водите му са тюркоазено сини, което го прави да изглежда особено красиво на фона на целия пейзаж. Заобиколено е от 3 високи върха и предлага доста възможности за спортове на открито. През лятото тук може да се практикува катерене, а през зимата мястото е подходящо за каране на ски. Езерото е кръстено на Бил Пейто, известен гид, пътеводител и трапер в района на Банф.

Приказно красивите езера на Канада

Езерото Онтарио

Това е най-малкото и най-ниско разположеното от групата на Големите езера в Северна Америка. Точното му местоположение е на границата между САЩ (щата Ню Йорк) и Канада (провинция Онтарио). Площта му (включваща и островите в него) е 18 960 кв. км, което го нарежда на 14-o място по големина в света. Надморската височина на езерото е 75 м, а на брега му е разположен най-големият град в Канада – Торонто. Името му произлиза от езика на индианците хюрони и в превод означава “езеро на сияещите води”. В него се вливат множество реки – Ниагара, Дон, Хъмбър, Дженеси и др. Освен това Онтарио е свързано чрез шлюзове и  плавателни канали с езерото Ери и река Хъдсън. По бреговете му са разположени множество градове, някои от които големи пристанища, като например Рочестър, Хамилтън, Кингстън и др. За откривател на езерото се смята френският изследовател Самюел дьо Шамплен, който попаднал на тук през лятото на 1615 г.

Приказно красивите езера на Канада