Дори в малък провинциален град, на края на света, какъвто е Исафьордур, има повече вкусни места, отколкото може би очаквате – от заведения за бързо хранене до истински гурме изживявания!
Hamraborg
Започвам с Hamraborg (адрес Hafnarstræti 7, работно време 08:00 до 23:30 часа всеки ден) не защото е най-доброто заведение в града, а защото ми стана любимо. За двете седмици, прекарани в Исафьордур, нямаше ден, в който да не отидем там – ако не за хот-дог или пица, то задължително за сладолед.
Исландците са буквално пристрастени към сладоледа от машина, който се консумира по всяко време на годината, с всевъзможни топинги и добавки. Ако предпочитате да е в чашка, тогава може да добавите отгоре сладко, сушени плодове, ядки, натрошени на парчета шоколадови десерти, даже бонбони с лакриц. Ако пък искате да е във фунийка, тогава заливката не се добавя както обикновено сме свикнали, ами целият сладолед се потапя в шоколад или карамел, които веднага се втвърдяват. В Hamraborg обаче си имат и lúxussósa или „луксозна заливка“, която е смес от шоколад и карамел.
Хот-догът е вкусен, както и пиците, които всеки вторник са на специална промоция (þriðdjudagstilboð) – три вида топинг върху 12 см за 1000 крони. Освен евтина храна, тук може да си купите картички, сувенири и вестници, да поиграете на може би единствените ротативки в града или да изгледате мач от Шампионска лига с местните фенове. Не се учудвайте на децата и тийнейджърите, които работят в подобен тип заведения или в супермаркет през летните месеци – съвсем нормално за исландците е да си намерят работа през ваканцията, и да, дори и най-малките говорят английски, така че няма да имате никакъв проблем с комуникацията.
Thai Koon
Втората най-голяма група имигранти в Исландия (след поляците) са тайландците – затова не е изненадващо, че в Исафьордур има и тайландски ресторант – Thai Koon (адрес Hafnarstræti 7, работно време 11:30 до 20:00 часа от понеделник до събота, от 17:00 до 20:00 часа в неделя). Намира се в Neisti Centre – единственият шопинг център в града, където освен малкия ресторант, се помещават пощенски офис и голям супермаркет от веригата Nettó (работно време 10:00 до 19:00 часа всеки ден).
Ставайки въпрос за магазини, то трябва да спомена големия Bónus, който се намира на Skutulsfjarðarbraut в началото на града, както и специализирания магазин за алкохол Vinbúðin на улица Suðurgata 8 в центъра. Обикновено заведението се пълни по обед, когато има меню на специална цена, а през останалото време се предлага бюфет. Ястията са вкусни и разнообразни. Апропо сцена от филма París Norðursins („Париж на Севера“), чието действие се развива в близкото село Flateyri, е заснета в този ресторант.
Húsið
За разлика от предишните две места, в Húsið (адрес Hrannargata 2, работно време 11:00 до 22:00 часа от неделя до четвъртък, от 11:00 до 01:00 часа в петък и събота) е изискано, и разбира се, малко по-скъпо.
Ресторантът се намира в стара реставрирана къща с дървени подове, високи тавани и красиво обзавеждане. Супата с риба и морски дарове е страшно вкусна и на съвсем прилична цена. Сервира се както обикновено с масло и франзела, а ако си поръчате порция за двама, ще получите една доста прилична по големина тенджерка, пълна догоре с вкусна fiskisúpa.
В по-късните часове заведението се превръща в бар, като понякога има музика на живо или пък бинго. Има и лятна градина с няколко маси.
Gamla Bakaríið
Уви, нямам снимки от витрината на „старата пекарна“ Gamla Bakaríið (адрес Aðalstræti 25, работно време 07:00 до 18:00 часа от понеделник до петък, от 08:00 до 16:00 часа в неделя), но мога да ви уверя, че си струва да я посетите, ако ви се хапва нещо сладко. Тук правят най-вкусните kókоskúlur (кокосови сладки с шоколад и ром), които съм опитвала, но може да пробвате и други традиционни исландски сладкиши. Вземете си нещо за вкъщи или седнете с чаша кафе на някоя от масите пред сладкарницата, която се намира на централния площад в града. Разбира се, има и прясно изпечен хляб.
Edinborg Bístró
Бистро Edinborg (адрес Aðalstræti 7, работно време 11:30 до 22:00 часа всеки ден от юни до август и 12:00 до 21:00 часа от септември до май) съчетава кафене, ресторант, бар и малка зала за концерти и други събития. Масите пред сградата са с гледка към пристанището, а вътре заведението е светло и просторно.
Когато вечер се организират куизове и бинго (в което се печели бира), резервацията е задължителна. Исландският вариант на чийзкейк с малиново сладко или ostakaka, който правят тук, е страшно вкусен.
Tjöruhúsið
Най-хубавото място, разбира се, е оставено за десерт. На ресторанта Tjöruhúsið (адрес Neðstakaupstaður, работно време 12:00 до 22:00 часа всеки ден, от април до ноември) му се носи славата на най-добрия рибен ресторант в цяла Исландия и на един от най-добрите в Европа. Не се ангажирам с второто твърдение, но с първото мога да се съглася веднага.
Ние отиваме за обяд, като сме направили предварителна резервация. Колкото повече хора сте, толкова по-рано трябва да си запазите маса, особено ако искате да посетите ресторанта за вечеря. Аз обаче бих ви препоръчала да го направите за обяд, защото ястията са еднакви, но вечерният бюфет е почти два пъти по-скъп. Срещу 6000/3500 крони получавате 3-4 вида риба (треска, камбала, костур, сом, зъбатка), уловена същия ден и приготвена по различен начин на тиган; салати и гарнитури; супа от лангустини; кафе за десерт.
Специалитетът е gellur или „рибни езици“ – наистина невероятно вкусно. Самият ресторант се намира на пристанището в една от най-старите къщи в града и има много приятна атмосфера – приглушена светлина, груби дървени маси и изключително любезни готвачи, които не се уморяват да обясняват кое ястие какво е, докато го приготвят буквално пред очите ви. Ходи ли ви се вече в Исафьордур?
***
Текст и снимки: Деница Стоянова и нейния прекрасен блог за пътешествия Itinerariumvitae.com
***
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!