10 улични храни, които да опитате в Токио

  • 10 улични храни, които да опитате в Токио
    10 улични храни, които да опитате в Токио

Храната на улицата е също толкова важна за културната идентичност на един град, колкото и най-добрите му ресторанти.

Вариации на кнедли, палачинки, морска храна, кексчета, сладолед и още много ще откриете по улиците на Токио. Вижте кои 10 храни задължително да пробвате, когато се разхождате из японския град.

Да ви е сладко!

Икаяки (Ikayaki)

Икаяки, или по-просто казано - калмари на скара, са основна храна по улиците на Токио. Калмарите са задушени с сладък соев сос и подправки и приготвени на скара. Тази храна е изключителна популярна по време на местните панаири и фестивали. През останалото време можете да я откриете най вече на рибните пазари в града.

10 улични храни, които да опитате в Токио

Тайяки (Taiyaki)

Тайяки представлява вид тестени рибки, пълнени с най-различни неща от сирене до сладък крем. Най-известната марката тайяки е Курикоан - опитайте я!

10 улични храни, които да опитате в Токио


Данго (Dango)

Данго са кнедли, направени от оризово брашно. Те са много разпространени и могат да бъдат закупени в  магазини, но ние ви съветваме да ги опитате по време на някой местен фестивал. Тогава те наистина те доближават до домашните данго, които местните си правят вкъщи.

10 улични храни, които да опитате в Токио


Такояки (Takoyaki)

Такоаки представлява тестени топчета, пълнени с октопод. Тази храна можете да намерите през цялата година, навсякъде из града, дори и в магазините. Най-често топчета са подправени с джинджифил и зелен лук.

10 улични храни, които да опитате в Токио


Крепс (Crepes)

Обиколката ви няма да е пълно, ако не се подсладите с някоя цветна палачинка. Разходете се по улица Такешита и намерете продавача с най-дългата опашка за палачинки в Япония! Сигурни сме, че ще ви харесат.

10 улични храни, които да опитате в Токио


Окономияки (Okonomiyaki)

Това са пикантни палачинки, между които се слага месо и зеленчуци (най-вече много зеле). Те са покрити със сос и майонеза. Лесно можете д изберете какво точно да бъде тяхната плънка и да си похапнете с удоволствие.

10 улични храни, които да опитате в Токио


Кестени

Кестените са фаворит за местните през зимата. Токио. Ако посетите града през септември пък ще се натъкнете на Фестивал на кестените. През този сезон можете да вземете прясно изпечени кестени от продавачите, разположени покрай пешеходните този в града.
10 улични храни, които да опитате в Токио

Касутера или Кастела (Kasutera)

Това е леко като дунапренено кексче. Рецептата за него попада в Япония през 16-ти век от португалците, а дългогодишната ѝ популярност е свидетелство за неговия вкус. Намерете кексчетата на местни фестивали и случайни панаири за хранителни стоки.

10 улични храни, които да опитате в Токио


Якитори (Yakitori)

Най-общо казано това са пилешки шишчета, в които може да има освен месо и пилешки дреболии - сърца, черен дроб, воденички. Те са изпечени на скара с дървени въглища, което придава неповторимия им вкус. Най-често те се похапват със сос „таре“, който се прави от мирин, сладко саке, соев сос и захар.

10 улични храни, които да опитате в Токио


Какигори (Kakigōri)

Това е най-хубавият десерт за лятото - разновидност на сладоледа. Представлява лед, подсладен с кондензирано мляко и покрит с плодови сиропи или по-модерния вариант с карамел или шоколад. Най-богато разнообразие от видове можете да откриете по време на някой летен фестивал.

10 улични храни, които да опитате в Токио