Храната на улицата е също толкова важна за културната идентичност на един град, колкото и най-добрите му ресторанти.
Вариации на кнедли, палачинки, морска храна, кексчета, сладолед и още много ще откриете по улиците на Токио. Вижте кои 10 храни задължително да пробвате, когато се разхождате из японския град.
Да ви е сладко!
Икаяки (Ikayaki)
Икаяки, или по-просто казано - калмари на скара, са основна храна по улиците на Токио. Калмарите са задушени с сладък соев сос и подправки и приготвени на скара. Тази храна е изключителна популярна по време на местните панаири и фестивали. През останалото време можете да я откриете най вече на рибните пазари в града.
Тайяки (Taiyaki)
Тайяки представлява вид тестени рибки, пълнени с най-различни неща от сирене до сладък крем. Най-известната марката тайяки е Курикоан - опитайте я!
Данго (Dango)
Данго са кнедли, направени от оризово брашно. Те са много разпространени и могат да бъдат закупени в магазини, но ние ви съветваме да ги опитате по време на някой местен фестивал. Тогава те наистина те доближават до домашните данго, които местните си правят вкъщи.
Такояки (Takoyaki)
Такоаки представлява тестени топчета, пълнени с октопод. Тази храна можете да намерите през цялата година, навсякъде из града, дори и в магазините. Най-често топчета са подправени с джинджифил и зелен лук.
Крепс (Crepes)
Обиколката ви няма да е пълно, ако не се подсладите с някоя цветна палачинка. Разходете се по улица Такешита и намерете продавача с най-дългата опашка за палачинки в Япония! Сигурни сме, че ще ви харесат.
Окономияки (Okonomiyaki)
Това са пикантни палачинки, между които се слага месо и зеленчуци (най-вече много зеле). Те са покрити със сос и майонеза. Лесно можете д изберете какво точно да бъде тяхната плънка и да си похапнете с удоволствие.
Кестени
Кестените са фаворит за местните през зимата. Токио. Ако посетите града през септември пък ще се натъкнете на Фестивал на кестените. През този сезон можете да вземете прясно изпечени кестени от продавачите, разположени покрай пешеходните този в града.
Касутера или Кастела (Kasutera)
Това е леко като дунапренено кексче. Рецептата за него попада в Япония през 16-ти век от португалците, а дългогодишната ѝ популярност е свидетелство за неговия вкус. Намерете кексчетата на местни фестивали и случайни панаири за хранителни стоки.
Якитори (Yakitori)
Най-общо казано това са пилешки шишчета, в които може да има освен месо и пилешки дреболии - сърца, черен дроб, воденички. Те са изпечени на скара с дървени въглища, което придава неповторимия им вкус. Най-често те се похапват със сос „таре“, който се прави от мирин, сладко саке, соев сос и захар.
Какигори (Kakigōri)
Това е най-хубавият десерт за лятото - разновидност на сладоледа. Представлява лед, подсладен с кондензирано мляко и покрит с плодови сиропи или по-модерния вариант с карамел или шоколад. Най-богато разнообразие от видове можете да откриете по време на някой летен фестивал.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!